Ekonomija

U Podgorici uskoro javne punionice za električne automobile

Podgorica

Podgorica će uskoro dobiti prve javne punionice za električne automobile. Punionice će biti montirane na raskrsnici ulica Njegoševe i Vučedolske u centru grada, te u garaži “Parking servisa” u Ulici arhitekte Milana Popovića, iza restorana “Maša”.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, postavljanje prvih električnih punionica dio je projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” koji realizuje UNDP u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turzima, a uz finansijsku podršku Globanog fonda za životnu sredinu (GEF).

<<<U Crnoj Gori registrovana 74 električna automobila, ali nema stanica za punjenje<<<

“Punionice će, u okviru projekta, biti postavljene i na lokacijama u Budvi, Bijelom Polju, i Kolašinu, na Cetinju i Žabljaku, te u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero” (Vranjina). Korišćenje javnih punionica biće besplatno prvih godinu dana, nakon čega će pružaoci usluge pojedinačno odlučiti o daljim uslovima za punjenje električnih automobila”, dodaju oni.

Punionice će biti samostojeće, s po dva punjača (utičnice) tipa dva: jedan minimalne snage 22 kW, a drugi minimalne snage 11,01 kW, u skladu s međunarodnim standardima IEC 62196, IEC 61851 i EN 62196-2.

“Nabavku aparata za punjenje finansira UNDP, dok su priprema lokacija, održavanje punionica i pružanje usluga punjenja obaveza lokalnih samouprava. Na sastanku u prostorijama UNDP-ja održanom 3. juna 2019. korisnici granta su se dogovorili o modalitetima razmjene iskustva i primjera najbolje prakse u realizaciji ovog projekta koji za cilj ima podršku razvoju e-mobilnosti u Crnoj Gori”, navode iz Glavnog grada.

Podsjetimo u Crnoj Gori je do kraja prošle godine registrovano 74 električna automobila, međutim infrastrukturu i javne stanice za njihovo punjenje do sada nijesmo imali,  niti je to bilo uređeno zakonom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Stiže nova prevara, tu će da se prodaje struja na minute, a ne na kilovate. Jeftinije da se voziš sa golfom tricom dizel, nego na struju.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

A bravo to na fali. Bulevari nemaju rupa, svuda je postavljena kanalizacija, fasade su sve sredjene, sve zelene povrsine uredjene, skola je dovoljno da djeca ne moraju da idu u skolu u dvije smjene, vrtica je dovoljno pa ih vise nije po 30 u grupi, napravljen je bulevar kroz Zabjelo, rijesen problem gradskog saobracaja i parkinga, napravljena bolnica pa ne… Više »

markisa
Gost
markisa

Znaci opet ce da nam povecaju racune za struju! Dobicemo pored ostalih i stavku elek.automobili 5e!

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Treba što više toganapravit, bojim se redova jer ćemo svi pohrlit da uzmemo te elektro tonobilje, m su jeftini em punk pređeš sa punjenjem em jmamo afiniteta…

Patriota
Gost
Patriota

Greška , električne punionice se instaliraju u sklpu postjećih benzinskih pumpi . Podgorica nema tu komociju u prostoru da može vršiti njegovu uzurpaciju

Evcharging
Gost
Evcharging

Dc punjaci se ppatavljaju po pumpama,Ac punjaci do 22 kw se istaliraju po parking prostorima,hotelima i restoranima.

Mne
Gost
Mne

Da. Naravno. Zato je u Amsterdamu npr komocija pa ih zato svudje imaju. (Hahahhahà, Plac od smijeha, hihihihi, hohohoho)

Send this to a friend