Ekonomija

U privatnom sektoru 1.697, a u javnom 1.601 visokoškolac

FOTO: Ilustracija

U utorak, 15. januara, počinje realizacija Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca. Sedma generacija, od 3.298 diplomaca, kroz dva kruga povezivanja, izabrali su poslodavca za stručno osposobljavanje.

Kako je saopšteno iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, poslodavci su ove godine ponudili ukupno 11.007 radnih mjesta, od kojih su 4.103 u realnom sektoru, a 6.904 u javnom. Ostalo je nepopunjeno više od dvije trećine ponuđenih radnih pozicija.

Skoro je izjednačeno interesovanje svršenih studenata za realni i javni sektor. Kod privatnih poslodavaca osposobljavaće se 1.697 visokoškolaca, a njih 1.601 u javnom sektoru.

U periodu prijavljivnja visokoškolaca, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazilo se 3.600 visokoškolaca bez radnog iskustva.

Podsjetimo, kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50 odsto korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Za Pravo, Čast
Gost
Za Pravo, Čast

761838€ je ustedjeno na nas visokoskolce samo jer necemo primati preko ZZZCG 77€ tri mjeseca nakon isteka staza da je 12 mjeseci i da nam ide staz, plus neuplaceni doprinosi za taj period i penzijsko za ona tri mjeseca…Tako se brine o nama! A zna se da se pripravnicki staz refundira u cjelikupnom iznosu, ali se neko dosjetio pa je… Više »

xyz
Gost
xyz

Znaci realni sektor je privatni a drzavni tj.javni je nerealni odnosno pljackaski jer u njemo rade i do 10 radnika sto bi mogao 1 radnik kod privatnika.

Gospodin bogat
Gost
Gospodin bogat

Dobro jutro Kolumbo. Javni sektor je komunisticka tvorevina koja daje glasove i socijalnu podrsku a hrani je preduzetnicki tj. realni sektor. Pozdrav za vas gospodine.

Send this to a friend