Ekonomija Pribilović na konferenciji OGP

U središtu reforme javne uprave su građani koji imaju povjerenje u institucije

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović kazala je da je u središtu reforme javne uprave koja se sprovodi u Crnoj Gori  zadovoljan građanin koji ima puno povjerenje u rad javnih institucija.

Ona je na regionalnoj konferenciji Partnerstva za otvorenu pupravu (OGP) kazala da upravo zbog toga reformu doživljavaju kao sredstvo za postizanje konačnog cilja, a to su zadovoljni građani.

“Zato su ova dva procesa, prema mom mišljenju, usko povezana i idu paralelno jedan uz drugi. Preciznije, mišljenja sam da nema prave reforme administracije bez implementacije ključnih ciljeva OGP-a”, kazala je Pribilović dodajući da se kroz OGP inicijativu konkretizuju oni ciljevi koji se odnose na povećanje odgovornosti sistema, unapređenje kvaliteta pružanja usluga građanima, uključenosti građana u proces kreiranja politika i efikasnijeg ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, a to su  ključni ciljevi i reforme javne uprave.

Ministar za informatičko društvo i administraciju Sjeverne Makedonije, Damjan Mančevski kazao je da je suštinski preduslov za uspješnu implementaciju Akcionog plana OGP-a povjerenje građana u javne institucije, koje se postiže kroz aktivnu transparentnost i otvaranje podataka.

„Zbog toga smo pokrenuli Portal otvorenih podataka u Sjevernoj Makedoniji, preko kojeg želimo da poboljšamo efikasnost javnog sektora, učešće građana u kreiranju javnih politika i analiziranju rezultata”, dodao je on.

On je čestitao Crnoj Gori što je zauzela prošlogodišnju poziciju Sjeverne Makedonije po pitanju otvorenosti javne uprave, jer je to pokazatalj da stvari mogu da se završe kada postoji politička volja, koja ovdje, bez sumnje postoji.

“Reakcija građana može da se promijeni zahvaljujući konkretnim aktivnostima Vlade”, zaklujčio je on.

Na marginama Konferencije Pribilović je razgovarala i sa zamjenicom direktora IRM programa u okviru OGP-a Tinatin Ninua.

Događaj se organizuje u saradnji OGP-a, ReSPA-e, Vlade Sjeverne Makedonije i Vlade Crne Gore.

Send this to a friend