Ekonomija

U Tivtu i Herceg Novi održani seminari IRF-a “Šansa za posao”

Predstavnici IRF-a su danas, u saradnji sa ZZCG, održali seminar “Šansa za posao” u Opštinama Tivat i Herceg Novi u cilju informisanja i davanja podrške posebnim ciljnim grupama (mladi, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvođači) kroz finansijsku i nefinansijsku podršku ove dvije institucije.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, je održao prezentaciju o zajedničkom projektu Fonda i Zavoda, dok se prisutnima, takođe, obratio i direktor ZZZCG Suljo Mustafić, dok su u uvodnim obraćanjima prisutne pozdravili i Siniša Kusovac, potpredsjednik opštine Tivat i Miloš Bigović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi.

Obraćajući se prisutnima, Kusovac je izrazio zadovoljstvo povodom institucionalne saradnje IRF-a i Zavoda sa lokalnom samoupravom Tivat, uzimajući u obzir da Tivat zbog svog položaja predstavlja generator crnogorskog turizma i uopšte ekonomije par godina unazad izgradnjom Porto Montenegro.

Takođe je istakao da je cilj Opštine da veći dio mladih ljudi iskoristi benefite saradnje IRF-a i Zavoda, odnosno da preuzmu stvar u svoje ruke i riješe egzistenciju na način što će sebe i druge zaposliti i time postati ekonomski nezavisni.

Vukčević je istakao da je Seminar “Šansa za posao” ideja i zamisao da se sinergijom dvije institucije sa državnog nivoa i crnogorskih opština sa lokalnog nivoa izgradi servis pružanja finansijske i nefinansijske usluge svim mladim ljudima kako bi riješili pitanje zaposlenja.

Takođe ovom prilikom Vukčević je pored prezentacije programa finansijske podrške IRF-a sa najpovoljnijim uslovima, najavio i uvođenje novih instrumenata podrške kao što su garantni fond i mikrokreditiranje.

Bigović je, uz izraze najsrdačnije dobrodošlice predstavnicima IRF-a i Zavoda, istakao težnju da nezaposleni građani sa ovog prostora iskoriste podršku ove dvije institucije i zaposle se.

Sa druge strane, naglasio je, Opština će, u zakonskim okvirima, omogućiti svim zainteresovanim licima logističku podršku za apliciranje za kredit kod IRF-a.

Vukčević je prilikom održavanja seminara u Herceg Novom predstavio i dosadašnje rezultate u domenu pružanja finansijske podrške IRF-a preduzetnicima, MSP i poljoprivrednim proizvođačima, naglasivši da je od osnivanja do sada IRF plasirao blizu 500 miliona eura , od čega samo u ovoj godini 157 miliona, čime je premašen i planirani iznos od 120 miliona.

Takođe, Vukčević je istakao da se povećana kreditna aktivnost IRF-a najbolje može sagledati na osnovu komparacije visine iznosa plasiranih sredstava, koja su se prvih godina kretala u rasponu od 10 -15 miliona eura sa iznosima od 120 – 130 miliona eura koliko je na godišnjem nivou realizovano poslednjih godina. Ovi podaci govore u prilog značajnoj ekspanziji kreditne aktivnosti IRF-a, odnosno potvrđuju da je IRF sa uspjehom realizovao sve kreditne linije.

Vukčević je najavioajavio da će IRF uvesti dva nova instrumenta podrške, garantni fond i mikrokreditiranje, što ima za cilj da se što većem broju građana omogući bolja dostupnost finansijskim sredstvima, posebno onima koji nemaju adekvatni kolateral kao sredstvo obezbjeđenja. Ovom prilikom pozvao je građane Herceg Novog da iskoriste mogućnosti koje IRF pruža, naročito one koje su predviđene za posebne ciljne grupe, žene, mlade, visokoškolce.

Prilikom održavanja seminara Mustafić je istakao da su u saradnji sa IRF-om i lokalnom samoupravom, građanima na prostoru Tivta i Herceg Novog obezbijedili sve administrativne kapacitete na lokalnom nivou, u smislu pružanja nefinansijske podrške tj. izrade biznis plana, razvoja marketing strategija, smjernica u dijelu osnivanja preduzeća i dr., a sve u cilju povećanja zaposlenosti.

Nakon održanih prezentacija u pomenutim opštinama, sva zainteresovana lica su bila u prilici da se detaljnije informišu o uslovima, odnosno svim detaljima podrške IRF-a i Zavoda, kao i da u direktnom kontaktu sa službenicima ove dvije institucije predstave svoje biznis ideje i projekte.

B.M.

Send this to a friend