Ekonomija

U toku obrada 2.500 zahtjeva za isplatu otpremnina

U Fondu rada zaključno sa početkom februara tekuće godine preostalo je 2.500 zahtjeva za isplatu otpremnina i 322 za zarade radnika stečajaca ili onih koji su proglašeni tehnološkim viškom, a nijesu ostvarili ovo pravo kod bivšeg poslodavca. Direktor Fonda rada Kemal Đečević Pobjedi je kazao da će se nakon obrade zahtjeva znati ko ima pravo na isplatu ovih potraživanja.

“Budžetom su za isplatu potraživanja na osnovu člana 23 Zakona o Fondu rada opredijeljena sredstva u iznosu od 1,25 miliona eura. Na 8. februar tekuće godine, Fondu rada je za obradu preostalo oko 2.500 zahtjeva. A njihova osnovanost će se utvrditi nakon postupka obrade zahtjeva. Zbog toga se u ovom momentu ne može precizirati koliko će otpremnina zaposlenim biti isplaćeno i iz kojih preduzeća”, kazao je direktor odgovarajući na pitanje koliko stečajaca će u ovoj godini preko Fonda dobiti otpremnine koje nije dobilo od bivšeg poslodavca.

Podsjetimo da su otpremnine preko Fonda po 1.926 eura.

Fond rada isplaćuje i zarade koje je bivši poslodavac ostao dužan radnicima čija je firma otišla u stečaj.

Đečević kaže da je u toku postupak obrade i tih zahtjeva.

“Sredstva za garantovane zarade, na godišnjem nivou, opredijeljena su budžetom u iznosu od 350.000 eura. Za rješavanje su preostala 322 zahtjeva i oni su u postupku obrade i pribavljanja neophodne dokumentacije, u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja odluke u skladu sa zakonom”, kazao je on.

Đečević ocjenjuje da će raspoloživi novac biti dovoljan da se isplate sva potraživanja radnika koja su dospjela do Fonda.

“Budžet Fonda rada, koji je opredijeljen za 2019. godinu, dovoljan je za ažurno i uredno izmirivanje isplate potraživanja po zahtjevima koji će biti riješeni u narednom periodu”, objasnio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Solanac
Gost
Solanac

A ima li na spisku i radinke solane bajo Sekulić

GL🌐BALISTA
Gost
GL🌐BALISTA

Oni koji na vrijeme svate da su ovo podlednji trzaji neodrzivog socijalizma imaju perspektivnu buducnost. Vrijeme zagarantovanih penzija i izdataka iz drustvene kase je na izdisaju.

Pravnik
Gost
Pravnik

Osoba koja je IZDVAJALA za penziono i socijalno osiguranje MORA imati pravo na penziju ili drugo socijalno davanje. Pa ne očekuješ valjda da ljudi i od 90 godina starosti rade? To nema veze sa “socijalizmom”, već sa logikom i realnošću.

GL🌐BALISTA
Gost
GL🌐BALISTA

Nece biti vise prinudnog izdvajanja za penziono i socijalno. Taj nacin “uzimanja” novca od osobe da bi joj se pomocu njega obezbjedila bezbrizna starost odrziva je jedino u apsolutno komunisticki uredjeniom drustvu.

Send this to a friend