Ekonomija

U toku remonti dalekovoda

Zaposleni u Službi održavanja nadzemnih 35 kV vodova od februara rade na remontu dalekovoda na jugu Crne Gore, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS).

Predstavnici te kompanije su objasnili da se distributivni sistem intenzivno priprema za turističku sezonu i veće opterećenje na mreži koje zahtijeva spremnost elektroenergetskih objekata.

“Kada se na vrijeme otklone nedostaci na stubovima i provodnicima, kao što su nedostatak pozicija stubova, oštećenja provodnika i izolatorskih lanaca, znatno se povećava pouzdanost dalekovoda”, kazali su u CEDIS-u.

Kako su dodali, remontima prethodi obilazak dalekovoda i vizuelni pregled svih elemenata da bi se utvrdilo u kakvom su stanju i da li su spoljašnji faktori tokom zime doveli do oštećenja.

U CEDIS-u su ukazali da su dalekovodi na Primorju u dobrom stanju ukoliko se izuzmu oštećenja zbog loših vremenskih uslova tokom zime.

“Detaljno su remontovani 35-kilovoltni vodovi ‘Podi-Kumbor’, ‘Podi-Topla’ i ‘Topla-Igalo’ u Herceg Novom, kao i 110-kilovoltni dalekovod ‘Budva-Lazi’ u Budvi. U martu je završen remont 35-kilovoltnog dalekovoda ‘Buljarica-Canj’, ‘Stari Bar-Veliki Pijesak’, ‘Bar-Sutomore’ i ‘Sutomore-Đurmani'”, naveli su predstavnici CEDIS-a.

Oni su istakli i da je lijepo vrijeme krajem prošlog mjeseca iskorišćeno za obilazak i uklanjanje oštećenja na dalekovodima “Vladimir-Ostros” i “Kodre-Vladimir”.

“U planu su i aktivnosti na sječi rastinja u trasi određenih dalekovoda”, najavili su u CEDIS-u, dodajući da će se, nakon toga, preseliti u Pivu, kako bi otklonili štetu na dalekovodima nastalu tokom zime.

Ekipe iz Službe odražavanja radiće iskope temeljnih rupa, montažu novih i demontažu starih čelično-rešetkastih stubova, zamjenu pokidanih provodnika, kao i elektromontažne radove.

“Konačna sanacija nije bila moguća dok ne okopni snijeg koji je krajem marta dostizao visinu i do 80 centimentara”, naglasili su u kompaniji.

Predstavnici CEDIS-a su kazali i da će narednih mjeseci obilaziti dalekovode u centralnoj regiji države, dok će na ljeto i s jeseni završiti remonte dalekovoda na sjeveru.

“Cilj je priprema objekata za rad u zimskim uslovima, čime se zatvara krug planiranih radova. Osim redovnih, planiranih aktivnosti na održavanju i remontima više od 900 kilometara 35-kilovoltnih dalekovoda, sa oko 7.000 stubnih mjesta, neophodno je angažovanje zaposlenih u održavanju i kada, usljed problema na mreži, nastaju kvarovi koji se moraju otkloniti”, ukazali su u CEDIS-u.

Kako su dodali, na 35-kilovoltnom dalekovodu “Đurmani-Čanj” zimus su stradala dva čelično-rešetkasta stuba zbog klizanja terena. Na štetu su uticali i udari vjetra koji na tom mjestu skoro svakodnevno duva.

“Stubovi su se nakrivili iz temelja, što je uticalo na pouzdan rad objekta. Ekipe su ih privremeno ankerisale, jer je bilo nemoguće da se dalekovod pri lošim vremenskim uslovima trajno sanira zbog nepristupačnosti terena i teških uslova za rad na tom području. Kad je svanulo lijepo vrijeme, zaposleni su stubove zamijenili jačim, tipa Alfa”, naveli su u kompaniji.

Oni dodaju da su ekipe do stubnih mjesta morale doći pješke, nepristupačnim putevima, sa kubicima betona, šljunka, vode i alata na leđima.

“Iznošenje materijala i opreme trajalo je cijelu nedjelju, jer se po takvom terenu teško kretati i bez tereta. Ipak, elektromonteri su uspješno ugradili oba stuba, visoka oko 22 metra, što će doprinijeti pouzdanosti tog voda i kvalitetu napajanja korisnika. Stari stubovi su uklonjeni sa lokacija”, zaključili su u CEDIS-u.

U CEDIS-u su istakli da su monteri iz Podgorice Srđan Petranović, Dole Mitrić, Radovan Jasnić, Dejan Pupović, Dejan Drobnjak, Janko Koprivica, ekipa iz Kotora koju čine Vlado Stešević, Ratko Mihailović i Milan Perović, kao i Ranko Terzić, tehničar za nadzemne vodove i Žarko Tomašević ovladali znanjima i vještinama profesije.

U kompaniji su istakli da njihovi zaposleni sa lakoćom govore o poslu i obavezama, te da su iza njih godine rada na terenu.

“Svakodnevno ulažemo veliki napor da što efikasnije obavimo posao. Nije nam bitno da samo brzo riješimo problem. Treba da se riješi trajno i temeljno i tako se i ponašamo u svakoj situaciji”, poručili su elektromonteri.

Oni su objasnili da je jedini način eliminisanja čestih ispada ugradnja jačih stubova, što su i uradili.

“Ovo je težak teren za rad, ali mi smo navikli na takve uslove i ne pada nam teško. Ekipa zna da radi i dobro smo upoznali svaki kutak, posebno teške i nepristupačne predjele jer se, po pravilu, tamo kvarovi najčešće dešavaju. Nijedna udaljenost i nijedan teren nije nesavladiv. Radimo složno, zbog čega svaki zadatak obavimo uspješno”, zaključili su u elektromonteri.

Send this to a friend