Ekonomija

U vozovima značajno manje putnika nego prošle godine, najviše se putuje za Bar

U Crnoj Gori od marta do maja ove godine, usljed loše epidemiološke situacije u cijeloj državi, nije bilo željezničkog prevoza. Iako se u maju sve vratilo u normalu, putnika je mnogo manje nego inače. Broj prevezenih putnika u željezničkom lokalnom prevozu u junu bio je upola manji u poređenju sa prošlom godinom, kazala je u razgovoru za CdM potparolka  Željezničkog prevoza Crne Gore Ana Božović.

“U junu ove godine, broj prevezenih putnika u lokalnom željezničkom prevozu iznosio je 40.219, što je 50 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Broj prevezenih putnika u lokalnom prevozu za prvu polovinu 2020. godine manji je 50,61 odsto (ili za 203.462) u odnosu na isti period 2019. godine”, kazala je Božović.

Ona je za CdM rekla da se željeznički lokalni putnički prevoz za sada odvija se prema važećem redu vožnje i da u tom dijelu nijesu planirane izmjene u narednom periodu.

Promjene u redu vožnje, kako je kazala, zavise samo od razvoja epidemiološke situacije i ukoliko Vlada Crne Gore da instrukcije za revidiranje trenutnih polazaka i dolazaka.

Ljudi najviše putuju za Bar

Poznato je da u ljetnjim mjesecima Podgoričani spas od vrućina pronalaze na sutomorskim i barskim plažama.
Kako je Božović kazala za CdM, u toku ljetnje turističke sezone bilježi se veći odaziv putnika koji putuju ka primorskim gradovima u odnosu na putovanja prema sjeveru.

“Najveći broj putnika u ovom periodu je prema Baru i to vozovi koji saobraćaju iz Podgorice u 09.12 časova i 12.11 časova, i to uglavnom u danima praznika i vikenda”, rekla je Božović.

Podsjetila je kako je Međunarodni željeznički putnički saobraćaj obustavljen od 17. marta i da još nije poznato kada će isti biti uspostavljen.

Vozovi se dezinfikuju

Zbog novonastale epidemiološke situcije izazvane koronavirusom higijena u vozovima je na prvom mjestu.

Portparolka Željezničkog prevoza za CdM je kazala kako je obavezno dnevno čišćenje i dezinfikovanje svih voznih sredstava koja se koriste u saobraćaju.

Takođe, osoblje je dužno da prilikom primopredaje službe dezinfikuje upravljačnicu.

Maske i distanca u vozovima i na peronu

Slijedeći preporuke i mjere koje je Vlada propisala u cilju zaštite i suzbijanja novog virusa, kako je kazala Božović, Željezniči prevoz Crne Gore sprovodi sve neophodne mjere i aktivno radi na tome da se poštuju sve instrukcije i preporuke Vlade u ovim okolnostima.

“U skladu sa time, strogo je zabranjen ulazak putnika u voz bez zaštitne maske. Putnici se, putem zvučnog razglasa, upozoravaju prije polaska voza o neophodnosti poštovanja ove mjere. Zaštitnu masku neophodno je nositi i tokom boravka na peronu.

U toku putovanja, obavezno je nositi zaštitnu masku i voditi računa o socijalnoj distanci. Kondukteri u vozu su dužni da upozoravaju putnike da vode računa o poštovanju navedenih naredbi, i kontrola u tom dijelu je pojačana. Prilikom ulaska u voz, putnicima je omogućeno dezinfikovanje ruku”, rekla je Božović.

Podsjetila je i apelovala na putnike da prilikom kupovine voznih karata nose zaštitne maske i vode računa o održavanju distance.

Takođe, naglašava Božović, vozno i vozopratno osoblje je dužno da se pridržava svih mjera, što podrazumijeva nošenje vizira i zaštitnih maski.

A kako bi se izbjegle nepotrebne gužve, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, doktor Senad Begić apelovao je na jučerašnjoj konferenciji na Željeznički prevoz da poveća broj vagona i linija kako bi se smanjio broj osoba koje koriste vozove.

Podsjećanja radi, vozovi i autobusi u Crnoj Gori prestali su da voze 16. marta, odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti zbog suzbijanja širenja epidemije korona virusa.

Željeznički i autobuski saobraćaj uspostavljen je 18. Maja.

L. Hadžimuhović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bezbrata
Gost
bezbrata

Najviše putuju Podgoričani za dva eura do Sutomora, napišite tako.

Primorac
Gost
Primorac

Zbog političkih odluka cg pred kolapsom.
Ne shvatate šta ste uradili ekonomiji. Lokalna preduzeca sa ovoliko zaposlenih nece moci da plate izmiruju, placaju doprinose takođe i državne uprave.
Možete misliti privatni sektor. U decembru broj nezaposleni dostici 80 000.
Zamislite tek gubitke u avgustu ako znamo da najviše turista tada dolazi u CG i putuje vozom i ostalim prevoznim sredstvima.

Popt
Gost
Popt

Kad bi vjerovali portparolima, ispalo bi da sve cvjeta. Nije željeznička daleko, može novinar pokušati se baviti istraživačkim novinarstvom i na licu mjesta vidjeti kakvi su uslovi i kako se putnici (ne) paze. Broj putnika koji nose maske ispod brade i kašlju – pogotovu u jutarnjem (kupačkom) vozu, ili je uopšte ne nose, je nedopustivo visok. I svakog boli uvo… Više »

Send this to a friend