Ekonomija PRELIMINARNI PODACI CENTRALNE BANKE

U zemlju stiglo 468 miliona eura stranih direktnih investicija

Centralna banka Crne Gore

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u osam mjeseci ove godine iznosio je 468,2 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 148,3 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u avgustu je iznosila 319,9 miliona, što je 23,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 9,1 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo skoro 17 miliona, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 131,4 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 148,8 miliona , što čini 31,8 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 62,8 miliona, a u preduzeća i banke 86 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 291 milion eura, što je 38 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Cika miki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cika miki
Gost
Cika miki

Da nijeste vi svetosavci zasluzni za ovo, ne nego politika Milova i njegovih ministara, a ova buduca bojim se ce rascerat sve iz cg

Send this to a friend