Ekonomija

Udruženje pravnika: Izmjene Zakona o radu nisu u duhu evropskih standarda

Ilustracija

Povodom iznenadnih izmjena Zakona o radu koje se odnose na snižavanje starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, Udruženje pravnika poziva predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da u vršenju svojih nadležnosti poštuju preuzete obaveze u procesu pristupanja Evropskoj uniji i čuvaju vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznata u međunarodnoj zajednici.

“U tom smislu posebno ukazujemo na potrebu očuvanja i daljeg unapređenja socijalnog dijaloga, koji je u prilikom sporne izmjene Zakona o radu izostao”, navode iz Udruženja pravnika.

Prema njihovim riječima imajući u vidu finansijske posljedice koje primjena usvojenog rješenja može imati po penzioni sistem u Crnoj Gori, ukazuju na obavezu da se prilikom izmjena zakonskih rješenja vodi prvenstveno računa o zaštiti nacionalnih interesa, jer, kako dodaju, instant rješenja kojima se ugrožava pravna sigurnost građana nijesu primjerena evropskim demokratijama čije standarde su se obavezali da implementiraju.

“Pored načina na koji je usvojena sporna izmjena Zakona o radu, presedan je napravljen i u sadržinskom smislu – jer su u Zakon o radu prenijeta rješenja koja su decenijama unazad bila predmet Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji pored opštih uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju predviđa i povoljnije uslove za zaposlene koji rade na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”, saopštili su iz Udruženja pravnika.

Kako ističu, novim zakonskim rješenjem pravo na ostvarivanje starosne penzije ove kategorije zaposlenih pretvoreno je u njihovu obavezu, čime su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale kategorije zaposlenih, jer će biti isključeni sa tržišta rada znatno prije 66. godine.

“Smatramo da ovakvo rješenje nije u duhu evropskih standarda, jer se bez objektivnog i razumno opravdanog cilja ograničava pravo na rad zaposlenima kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”, zaključuju iz Udruženja pravnika.

Send this to a friend