Ekonomija

Udruženje pravnika pozdravlja odlaganje spornih odredbi Zakona o radu

Ilustracija

Udruženje pravnika Crne Gore pozdravlja odluku dijela skupštinske većine da se po hitnom postupku pristupi proceduri za izmjene i dopune Zakona o radu, kako bi se odložila primjena spornih odredbi, kojima se, kako dodaju, po sili zakona sa tržišta rada prije 66. godine života isključuje veliki broj zaposlenih koji rade na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem.

“Prednje naročito kada se uzmu u obzir posljedice koje bi mogle proizaći iz primjene predmetnih odredbi. Udruženje pravnika Crne Gore poziva predstavnike kako zakonodavne, tako i izvršne vlasti da u kreiranju politika kojima se uređuju odnosi u oblasti rada poštuju obaveze koje je Crna Gora preuzela kao članica Međunardone organizacije rada i kao kandidat za članstvo u EU, kako se propusti, kakav se desio prilikom posljednih izmjena i dopuna Zakona o radu, ubuduće ne bi ponavljali”, navode u saopštenju.

Podsjećaju da je Ustavom Crne Gore tripartizam uspostavljen kao princip institucionalnog organizovanja i odlučivanja u odnosima koji se tiču ostvarivanja prava iz rada i po osnovu rada, te da je nužno njegovati socijalni dijalog kao jedini način za pravedno uređivanje instituta u oblasti rada.

Send this to a friend