Ekonomija

Ugostitelji traže da rade do ponoći

Foto: CdM

Crnogorski ugostitelji pozvali su Vladu da dozvole rad svim ugostiteljskim objektima na teritoriji države. Predstavnici ovog Udruženja su na sastanku održanom sa predstavnicima Vlade predložili da se u okviru sistema tzv. “semafora” mjere koriguju u dijelu koji se odnosi na ugostiteljstvo i to na način da u ugostiteljskom objektu mogu boraviti minimum četiri osobe napolju, četiri unutra, kao i da radno vrijeme bude do 00:00 časova.

“Ovo što smo predložili podrazumijeva i poštovanje ostalih preporuka i mjera sanitarne i tehničke prirode (osoba zadužena za praćenje mjera, sredstva za dezinfekciju, razmak između stolova, itd…). Ono što je od posebne važnosti je i to da bi ovaj način funskcionisanja pružio potencijalnim gostima ugostiteljskih objekata i turistima sigurnost po pitanju zdravstvene situacije i na određeni način demonstrirao spremnost zdravstvenog i ekonomskog sistema Crne Gore da se izbori sa posljedicama pandemije na adekvatan način kroz mogućnost rada ugostiteljskih objekata i poštovanje propisanih mjera”, naveli su ugostitelji.

Kao dopunu ovih mjera zahtijevaju od državnih organa, konkretno nadležnih inspekcijskih službi, da posljedice nenošenja maske u ugostiteljskom objektu, a pod posljedicama se misli na zakonom propisane kazne, trpe oni koji se te obaveze ne pridržavaju, jer ugostitelji ne raspolažu mehanizmom kojim bi ih na to prinudili, a izloženi su kažnjavanju zbog neodgovornosti pojedinaca.

Osim toga ugostitelji smatraju da je neophodn uspostavljanje platforme kovidodgovoran.

Javnost je upoznata da postoji aplikacija budiodgovoran.me koja doprinosi suzbijanju sive ekonomije i koja je mehanizam da društveno odgovorni građani upućuju zamjerke na rad i kršenje zakona određenih privrednih subjekata.

Platforma kovidodgovoran.me bi funkcionisala na istim principima i smatraju da bi dala značajan doprinos u borbi sa pandemijom virusa COVID 19.

“Neophodnost ove platforme je osnovana iz sljedećih razloga:

Svjedoci smo da je kroz nepoštovanje mjera od nekoliko ugostiteljskih objekata javnost stekla negativnu sliku o cjelokupnoj djelatnosti. Ova platforma bi dala mogućnost nadležnim organima da adekvatno i pravovremeno djeluju prema onima koji krše propisane mjere, a ostale ugostitelje, koji se istih pridržavaju lišila tzv kolektivne odgovornosti.

Kako nadležni organi pozivaju na slanje snimaka i fotografija iz ugostiteljskih objekata i onih koji ih krše, putem ove platforme, pomenute informacije bi bile adekvatno kanalisane, evidentirane i dostupne svim zainteresovanim licima i široj javnosti”, navode ugostitelji.

Dodaju, ukoliko je situacija dramatična, ukoliko se nepoštovanjem mjera u privrednim subjektima i ugostiteljskim objektima dovodi do povećanja broja zaraženih, ovakav mehanizam je neophodan i opravdan, a slična praksa je već poznata.

“Smatramo neophodnim da sve inicijative, a koje se tiču nastavka subvencija na zarade zaposlenih u ugostiteljstvu kao i fleksibilniji odnos IRF-a i poslovnih banaka, podržavamo, što smo i do sada radili, kako putem saopštenja tako i na svim sastancima kojim smo imali priliku da prisustvujemo kako u Privrednoj komori tako i na sastancima koja su organizovala resorna ministarstva”, piše u saopštenju.

Ne manje važna je i činjenica da su ugostitelji, i pored zabrane rada već duži vremenski period, zatrpani dospjelim računima za komunalije (električna energija, voda, otpad itd), fiskalnim i parafiskalnim obavezama, zakupninama, prinudnim naplatama koje jednostavno nijesu mogle biti izmirene.

Razlog za neizmirenje tih obaveza je i više nego jasan i krivica za to ni na koji način ne pripada ugostiteljima, već na drugoj adresi. Smatraju da Vlada Crne Gore, u saradnji sa lokalnim samoupravama, i privrednim društvima čiji je osnivač, a koja pružaju pomenute usluge, mora naći održiv mehanizam koji će omogućiti ugostiteljima da izmire svoje obaveze da li kroz određena oslobođenja ili putem reprograma.

“Na kraju, ovim putem pozivamo Vladu Crne Gore i Ministarstvo zdravlja i snažno insistiramo, da prilikom donošenja narednih mjera, koje će stupiti na snagu 24.04.2021. godine, dozvole rad svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Crne Gore na način što će u ugostiteljskom objektu moći boraviti 4 osobe napolju, 4 unutra, kao i da radno vrijeme bude do 00:00h jer je to minimum uslova koji dozvoljava opstanak ove djelatnosti. Ovo posebno zbog činjenice da u određenim opštinama, gdje je i dalje dozvoljeno pružanje usluga gostima samo u baštama objekata, vremenski uslovi to ne dozvoljavaju, pa je obavljanje djelatnosti praktično nemoguće”, zaključuju ugostitelji u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drago
Gost
Drago

Strpite se jos malo. Kad krene masovna vakcinizacija bice bolje.

Mne.me
Gost
Mne.me

Nista vam ne treba dati,sramota.Kakva alavost

Bruka
Gost
Bruka

A što ćemo mi obični gradjani?Niko nsm nista ne prasta niti daje neku pomoc

Mara saSmokovca
Gost
Mara saSmokovca

Mmogo je kume

Sasa
Gost
Sasa

Nema dana da nesto ne traze…

Sever
Gost
Sever

E SAD GA PRETERUJETE..

Biznis
Gost
Biznis

Najbolje da se samo vama izlazi susret …

Aaaa
Gost
Aaaa

Sve ste nešto nezadovoljni kao da ništa do sada niste zaradjivali …ajde više

Send this to a friend