Ekonomija MINISTARSTVO FINANSIJA OBJAVILO IZVJEŠTAJ

Ugovoreno 608 miliona eura javnih nabavki, najviše u posljednih 12 godine

Ukupno 608 miliona eura javnih nabavki ugovoreno je prošle godine, što je najveća vrijednost realizovana u posljednjih 12 godina, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Kako se dodaje, njihovo učešće u BDP-u tokom prošle godine je iznosilo 12,39 odsto.

“Učešće ukupnih nabavki, koje obuhvata javne nabavke i nabavku električne energije i uglja u vrijednosti od 107,42 miliona eura, čini 14,58 odsto BDP-a. Ukupna vrijednost javnih nabavki u prošloj godini je znatno veća u odnosu na 2018. za 35,35 odsto”, navodi su u Izvještaju o javnim nabavkama koji je nedavno utvrdila Vlada.

Prema podacima, došlo je do povećanja ugovorene vrijednosti radova u iznosu od 288 miliona eura, što je skoro 80 odsto više nego 2018. godine. Razlog je, kako se objašnjava, veće infrastrukturno ulaganje Vlade.

“Ovo je najveća ugovorena vrijednost javnih nabavki za radove od 2007. godine, odnosno od početka procedure praćenja sistema javnih nabavki”, istaknuto je u Izvještaju.

Izvještajem su obuhvaćeni podaci o javnim nabavkama koje je realizovao 641 naručilac. Primjenom postupka javnih nabavki zaključeno je više od 4.000 ugovora vrijednih 510,5 miliona eura, dok je za nabavke malih vrijednosti sklopljeno 109.404 ugovora u iznosu od 80 miliona eura. Vrijednost hitnih javnih nabavki prošle godine je iznosila 17,5 miliona.

“Najveći broj postupaka sproveden je putem otvorenog postupka, kao najtransparentnijeg, kojim se ostvaruje najveći nivo konkurencije, u iznosu od 83,46 odsto. Učešće otvorenog postupka u 2018. godini iznosilo je 79 odsto, što ukazuje na unapređenje tog pokazatelja u prošloj godini”, istaknuto je u Izvještaju u kojem se dodaje da su ugovori sklopljeni sa 90 odsto domaćih kompanija, dok se deset odnosi na strane ponuđače.

U Ministarstvu finansija navode da su naručiocu dužni da, u skladu sa zakonom, prikupljaju i evidentiraju podatke o sprovedenim postupcima javnih nabavki i zaključenim ugovorima u toku prethodne godine. Godišnje izvještaje dostavljaju Ministarstvu do 28. februara tekuće godine.

Ministarstvo je prvi put obuhvatilo izvještajem prikaz pregleda broja ugovora putem okvirnog sporazuma, što ukazuje na korišćenje te tehnike javnih nabavki u dijelu zaključivanja ugovora u vrijednosti od 41,7 miliona.

“Obuhvaćen je i prikaz pregleda učešća kriterijuma najniža ponuđena cijena i ekonomski najpovoljnija ponuda u postupcima javnih nabavki pri čemu je, posmatrano po strukturi ugovorene vrijednosti, učešće sa primijenjenim kriterijumom najniže ponuđene cijene 66,52 odsto, dok učešće sa primijenjenim kriterijumom ekonomski najpovoljnija ponude iznosi 33,48 odsto”, precizirano je u Vladinom dokumentu.

Novina je i prikaz pregleda ugovora sa jednom dostavljenom ponudom, kojih je prošle godine bilo skoro 1.500, ukupne vrijednosti 161,7 miliona eura.

U resornom ministarstvu ukazuju da je monitoring sistema javnih nabavki kontinuiran, te da se javnosti pruža detaljan uvid u funkcionisanje sistema javnih nabavki kroz jasne i provjerljive podatke.

Send this to a friend