Ekonomija predsjednik odbora Demokrata u Baru Dragan Tufegdžić

Ukinuti Morsko dobro, plaže su vlasništvo građana

Ukidanje Morskog dobra, vraćanje plaža građanima, koji su njeni stvarni vlasnici, ali su to zaboravili, prvi je korak ozdravljenja. Upravljanje obalom i plažama treba vratiti opštinama. Plansko i tipsko projektno uređenje obale i plaža je nešto što se mora uraditi. Plaže su vlasništvo građana Crne Gore i to tako treba da bude i nikako drugačije, saopštio je danas predsjednik odbora Demokrata u Baru, Dragan Tufegdžić.

Šta je dobro donijelo “Morsko dobro”, za ovih 26 godina, od kada postoji, državi Crnoj Gori njenim građanima i gostima, upitao je on, poručujući da se dobrim nazvati ne može.

“Od svog osnivanja, kao da su se i trudili da opravdaju naziv “Morsko zlo”. Ako se vratimo nekih trideset godina unazad, i sjetimo se kako su izgledale naše plaže, obala i priobalje, sigurno se ne bismo postidjeli i mnogo više bi nam prijalo da je ostalo tako, kako nam je priroda podarila. I nama i gostima, kojih je sve manje. Ne bismo se postidjeli ni nekadašnjih hotela i plaža ispred njih”, ističe Tufegdžić.

Pita da li je to “Morsko” upravljalo našim plažama i obalom u skladu sa održivim razvojem, epitetom ekološke države i divlje ljepote?

“Onu divlju ljepotu su zamijenili beton, bageri, pojedini bahati zakupci koji će, ako se ovako nastavi, početi da legitimišu građane pri ulasku na plaže. Kako je krenulo, počeće da im određuju i kakve peškire i kupaće treba da nose. Nije dobro, a nije ni održivo. Možda je beton čvršći ako ima viže željeza, ali su kamen i drvo ljepši”, poručuje predsjednik OO Demokrata Bar.

Naše plaže, kako naglašava, više nisu naše.

“Prirodan prostor uz obalu i na samim plažama se uništava iz godine u godinu, bojim se – nepovratno. Ove godine je uništena “naša” plaža. Moja ćerka je tu naučila da pliva, sin je prvi put skočio sa stijene koje više nema. Ne dozvolimo da nas naša djeca pamte po tome i da izgube uspomene. To će se desiti ukoliko se ovakve stvari ne zaustave”, uvjeren je Tuegdžić.

Prema njegovim riječima, “Morsko dobro” se ponaša kao običan zakupodavac koji će uzeti kiriju i ništa ih više ne interesuje.

“Kakvi su to projekti zakupaca plaža i kako ih kontrolišu? Da li su projekti betoniranje i uništavanje prirodnog? Izgleda kao da se služe onom poznatom “napraviće ljepše i bolje”, nego što je priroda to uradila. Svjedoci smo kako nam se to “ljepše i bolje” obilo o glavu”, dodaje on.

Sa druge strane, ističe, zakupci, ne naravno svi, se ponašaju kao šerifi, vlasnici plaža, vode i vazduha.

“Ima i onih zakupaca koji znaju šta je lijepo, znaju šta je priroda i gost, ali ih je malo. Svakodnevno je sve više građana i vlasnika smještaja koje je revoltirano ovakvim bahatim odnosom. Ne kažem da vlasnici određenih parcela blizu obale ne bi trebalo na neki način da iskoriste to, ali po projektu i u skladu sa onim što nam je priroda dala. “Morsko dobro” je možda dobro za pojedince, bliske ovom ili onom, građanima, turistima i državi Crnoj Gori sigurno nije”, poručuje predsjednik barskog odbora Demokrata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nebojša
Gost
Nebojša

Živa istina!!! Od kad morsko zlo upravlja zonom priobalja, naša obala je 90% devastirana.

Petrovac
Gost
Petrovac

Da je zona morskog dobra bila u vlasništvu opština,sada bi tu bili soliteri.

Znamo se
Gost
Znamo se

Ovako su Demokrate ukidale Parking servis u HN, dok nisu preuzeli vlast.

ORAHOVAC
Gost
ORAHOVAC

A šta ćemo sa srbijanskim pojedincima koji svojataju crnogorske plaže misleći da ih proglase privatnim plažama?????

Tadija
Gost
Tadija

Likalne zajednice treba ds se staraju o obali u skladu sa Državnom strategijom. Inspekcije da bufu Drzavne i rigorozne.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nema ništa od toga, tu obalu će narod morati ponovo da oslobodi oružjem, ako budu htjeli da imaju prava. To već godinama nije narodna obala nego privatna.

Cetinje
Gost
Cetinje

Ukinuti Morsko dobro, plaže su vlasništvo građana… da se ukine i SPC, Crkve su vlasništvo građana!

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Tipicna izjava tipinog zetona! Naravno da su crkve od gradjana ali nisu od politicara e to je ta vasa boljka.

Gavro
Gost
Gavro

vi ste pokazali svudje kako ste sposobni ,tako da ne bi da nam vi dajete savjete, a dal ima negdje na svijetu da plaze nisu uredjene i ostalo!? Drugo vase jeftino skupljanje glasova tipa ovog je vise nego smjesno, jer da dodjete na vlast ne brini mozda bi se zakupci mjenjali pa postavili svoj kadar sto val nije strano a… Više »

Svjefol
Gost
Svjefol

Ko su ovi?

kakvaOpozicija
Gost
kakvaOpozicija

Po cemu je gospodin Tufegdzic kompetentan da ocijenjuje rad Morskog Dobra? Taman i da je najgore, sta mu daje kredibilitet da javno iznosi privatno-laicko misljenje o uredjenju plaza, strategiji turisticke ponude itd. ? Vjerovatno postoji prostor za uredjenje, ali populisticke i kafanske izjave me gnusaju cak i na pomisao da je ova partija ozbiljan politicki pretedent – ili mozda jednostavno… Više »

Sve je to bagra
Gost
Sve je to bagra

Politicari ce reci ono sto narod zeli da cuje. I na tome sve ostaje, na rijeci. Pogotovo pred izbore. Onaj njihov Blecic, se pred izbore slikavao, djelio neke cokolade ko djed mraz i sad ga nema nidje do sljedecih izbora.
Sve je to ista bagra.

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Prvi put da od demokrata čujem neki pametni prijedlog !

budala
Gost
budala

Tacno! Vratiti plaze gradovima, mi mjestani se nemamo gdje okupat a da ne platimo kao turisti, ono malo slobodnih plaza nakrcano turistima a vi mjestani, mislite se, ujutro od 7 do 10, poslije te pregaze

Smijurija
Gost
Smijurija

Tako je, živjeli građani! Živjela radnička klasa!

komso
Gost
komso

Ukinuce ga kad na vrbi rodi grozdje

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Kada ce se u ovoj zemlji poceti sa sprovodjenjem zakona?

Nije
Gost
Nije

Nije daleko od istine, lopovi

Noukom
Gost
Noukom

Ko je ovaj veseljko

cekajmalo
Gost
cekajmalo

Saopstio si to nakon sto je morsko dobro juce srusilo NEPRIRODNU pontu tvog prijatelja. Priroda je napravila pontu na jednoj plazi u Zelenom pojasu u Baru, a onda je vlasnik plaze dodatno betonirao, pa su mu je srusili. I neka su. A onda se to tom vlasniku, tj tvom prijatelju nimalo nije dopalo pa sad ocete da provucete morsko dobro… Više »

Joo
Gost
Joo

tacno tako…..pre organizacije i opremanja plaza niko na njih nije hteo da dodje…..jedini turisti su bili paradajz turisti…..ali ovom to i odgovara…..zna se cije interese, sem samo svojih, on i njegova partija zastupaju…….klosarijada……

Send this to a friend