Ekonomija

Ulaganje u zaštitu radnika je dobitak, a ne trošak

Radovi na auto-putu (Arhiva)

Najveći broj povreda na radu u Crnoj Gori dešava se u građevinskoj djelatnosti, zbog neprimjenjivanja propisanih mjera zaštite i zdravlja na radu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Iz tog Vladinog resora ipak navode da se stanje poboljšava, pa je u posljednjih destak godina ukupan broj povreda na radu smanjen za 60 odsto. Iz kompanija CRBC i Bemaks poručuju da su svi njihovi zaposleni kolektivno osigurani od povreda na radu i da im je zaštita na radu jedan od prioriteta i da joj posvećuju veliku pažnju, piše Pobjeda.

Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu definisano je da su poslodavci dužni da zaposlene obavezno osiguravaju, kao i da premije za osiguranje padaju na teret poslodavca, a određuju se u zavisnosti od nivoa rizika od povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

“Najveći broj povreda na radu je upravo iz građevinske djelatnosti, a u prilog tome ide neprimjenjivanje propisanih mjera zaštite i zdravlja na radu. Problem se ogleda u tome što poslodavci ne obezbjeđuju korišćenje sredstava i opreme lične zaštite na radu, zaposlene ne osposobljavaju za bezbjedan i zdrav rad, ne obezbjeđuju ljekarske preglede o zdravstvenoj sposobnosti za bezbjedan rad”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva rada.

Predstavnici Ministarstva dodaju da postoji i odgovornost radnika kod povreda na radu.

“Tu imamo i drugu krajnost u slučajevima kada je poslodavac obezbjedio sve propisane mjere zaštite i zdravlja na radu, a zaposleni ih se ne pridržava misleći da mu je dovoljno samo iskustvo koje ima, pa se takav rad završi sa smrtnim ishodom, iz čega možemo zaključiti da samo zajedničkim djelovanjem možemo obezbijediti sigurno radno mjesto”, poručeno je iz ovog Vladinog resora.

Govoreći o trenutnom stanju u Crnoj Gori, predstavnici Ministarstva su istakli da postoji problem oko vođenja evidencija o povredama na radu, zbog rada na crno, kada zaposleni nije prijavljen kod poslodavca.

“Pa ukoliko se dogodi povreda na radu, poslodavac je ne prijavljuje, što samim tim onemogućuje uvid u realno stanje kada govorimo o povredama na radu”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da podaci Uprave za inspekcijske poslove pokazuju da je u odnosu na 2008. godinu broj povreda na radu smanjen za 60 odsto.

“Možemo slobodno reći da se iz godine u godinu stanje u Crnoj Gori poboljšava, što i jeste cilj svih nas, a svakako ćemo nastaviti sa aktivnostima koji će za cilj imati povećanje navedenog broja u procentima”, poručuju iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su govoreći o građevinskom sektoru napomenuli da je Zakon o zaštiti i zdravlju na radu u toku prošle godine pretrpio određene promjene, u kojem su prenešene relevantne Direktive EU upravo iz djelatnosti građevinskog sektora.

Predstavnici Ministarstva su podsjetili da je jedna od ključnih novina podizanje odgovornosti i obaveze poslodavca uvođenjem koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu u fazi pripreme projekta i koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu u fazi izvođenja radova, kada radove izvode dva ili više investitora.

Ovim novinama, zaštita i zdravlje na radu kada je građevinski sektor u pitanju, podiže zaštitu na jedan veći nivo što obezbjeđuje sigurnije radne uslove za sve zaposlene tvrde predstavnici Ministarstva. Oni dodaju da je zakonska regulativa iz oblasti zaštite i zdravlja na radu zaokružena, donešene su izmjene i dopune Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, kao i veliki broj podzakonskih akata koji su usklađivani sa relevantnim Direktivama EU.

“Ono što nama ostaje sada na zadatku je upravo primjena i implementacija kako zakona tako i velikog broja podzakonskih akata, a to će ujedno predstavljati i veliki izazov. Problem predstavlja to što poslodavci misle da je ulaganje u zaštitu i zdravlje na radu trošak, a ne investicija, ne shvatajući da je ulaganjem u zaštitu svoga zaposlenog poslodavac u suštitni na dugoročnom dobitku”, istakli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na priorotetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, saopšteno je da je kolektivno osiguranje u toj kompaniji riješeno u skladu su Ugovorom o projektovanju i izgradnji auto-puta Bar-Boljare i Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu.

“U skladu sa navedenim, kompanija CRBC ima polisu kolektivnog osiguranja zaposlenih od povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom. Svi zaposleni, uključujući i građevinske radnike, su osigurani od posljedica nesrećnog slučaja, u skladu sa Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu i zavisno od nivoa rizika za svako pojedinačno radno mjesto”, saopšteno je iz CRBC.

Predstavnici te kompanije su precizirali da nema razlike u osiguranju između radnika iz Kine i Crne Gore koji su angažovani u tom preduzeću.

“Svi zaposleni su osigurani istom polisom”, kazali su iz CRBC-a.

Prema njihovim riječima zaštita na radu je jedan od njihovih prioriteta.

“Kompanija CRBC sprovodi integrisani sistem zaštite na radu, u skladu sa Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu i ostalim relevantnim crnogorskim propisima”, rekli su predstavnici CRBC-a.

Oni su dodali da CRBC trenutno u Crnoj Gori (ne računajući zaposlene kod podizvođača) ima 1.633 radnika, od čega su 1.348 kineska radnika, a lokalnih je 285.

Predstavnici Bemaksa istakli su da veliku pažnju posvećuju zaštiti na radu. Oni su podsjetili da su najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori i da izvode radove na složenim inženjerskim objektima, misleći prije svega na radove na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa.

“Poštuju se svi važeći propisi i standardi i radovi na gradilištu mogu da otpočnu tek kada se steknu bezbjedni uslovi rada. Kako Bemaks sarađuje sa državnim, kao i sa stranim investitorima svakim ugovorom su definisane obavezne mjere zaštite na radu”, kazali su iz Bemaksa.

Predstavnici te građevinske firme dodali su da pored toga Bemaks ima stroža interna pravila koja se poštuju na gradilištima.

“Na svakom gradilištu za tu potrebu imamo posebno obučeno i ovlašćeno osoblje koje se samo bavi zaštitom na radu i stara se da se svi propisi i pravila poštuju”, istakli su iz Bemaksa.

Ta kompanija ima više od 250 stalno zaposlenih (ne uključujući radnike firmi koje Bemaks angažuje kao svoje podizvođače), a trenutno Bemaks izvodi radove na više od 40 gradilišta.

Send this to a friend