Ekonomija

Uloženo više od 750 miliona eura u 552 projekta

U prethodnoj godini uloženo je 751,05 miliona eura za realizaciju 552 razvojna projekta, programa i aktivnosti u okviru Strategije regionalnog razvoja Crne Gore 2014-2020. godine, pišu Dnevne novine.

Prema dokumentu koji su usvojili članovi Vlade na 127. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utrošeno je 94 odsto planiranih sredstava, od čega 340,5 miliona eura u Sjeverni region. Najveći dio aktivnosti realizovan je sredstvima iz državnog budžeta 39 odsto, iz kredita je 34 odsto, privatnog kapitala 22 odsto, dok su sredstva iz lokalnih budžeta činila tri odsto, donacija dva, a fondova EU manje od jedan odsto.

Članovi Vlade razmotrili su informaciju o revitalizaciji elektrodistributivne mreže, projekat čiji je dio za niskonaponsku mrežu, vrijedan više od 80 miliona eura, prošle godine inicirao premijer. U ovoj godini biće revitalizovano je sedam 10 kilovoltnih dalekovoda dužine 338,24 km, kojima se snabdijeva gotovo 10.000 domaćinstava.

Nakon ovih i radova na srednjenaponskoj mreži, trebalo bi svima da bude omogućeno kvalitetno i pouzdano snabdijevanje strujom bez povećanja cijena.

Investiciono-razvojni fond je u prošloj godini imao ukupnu realizaciju od 209,4 miliona eura, što znači da je plan premašen za skoro 50 odsto i ostvareni zavidni rezultati.

“Upoređujući realizaciju za prethodne dvije godine, 19 odsto je veći u odnosu na 2017. i čak 63 odsto u odnosu na 2016”, precizira se u dokumentu koji je usvojila Vlada.

Odobrena sredstva usmjerena su na otvaranje novih preduzeća, poboljšanje konkurentnosti i likvidnosti, unapređenje proizvodnje i usluga orijentisanih prema izvozu, kao i na proizvodnju kojom se smanjuje uvozna zavisnost. Cilj ovakvih ulaganja je, kako se ističe, “otvaranje novih radnih mjesta kroz kontinuiranu podršku i podsticanje ubrzanog ravnomjernog privrednog razvoja Crne Gore”.

U Proljećnoj analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi sublimirani su dosadašnji pokazatelji privrede. Tu je Monstatova procjena stope rasta ekonomije od tri odsto u prvom kvartalu, uz sektor turizma koji sa 44,1 odsto više dolazaka i 22,5 odsto više noćenja sektori bilježi nove rekorde.

“Promet u maloprodaji je veći. Vrijednost izvršenih građevinskih radova veća je za 12,4 odsto. Industrijska proizvodnja zabilježila je pad od 14,4 odsto usljed pada proizvodnje električne energije”, precizirala je generalna direktorica Direktorata ze ekonomsku i razvojnu politiku u Ministarstvu finansija Iva Vuković nakon sjednice Vlade i podsjetila na blagi rast potrošačkih cijena od pola odsto.

Takođe je navela da je deficit tekućeg računa u prva tri mjeseca ove godine dostigao 4,6 odsto “usljed pogoršanja salda roba i usluga i pada suficita primarnih dohodaka”. Prema istim podacima, deficit centralnog budžeta je bio 71,4 miliona eura ili 1,5 odsto BDP-a i posljedica je fiskalne konsolidacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Izgleda da je sve palo, svih 20 000 projekata.

Bnjj
Gost
Bnjj

Vala se razvijamo evo 10 godina plate ne mrdaju od 250do 350e iseljavaju se ljudi sve lažete vama na budžetu je dobro

Send this to a friend