Ekonomija

UN: Cijene hrane u svijetu najviše u posljednjih 10 godina

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Cijene hrane na svjetskim tržištima porasle su drugi mjesec uzastopno, dostigavši najviši nivo za posljednjih 10 godina, što je podstaknuto poskupljenjem žitarica i biljnih ulja, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati cijene korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, porastao je u septembru za 1,2 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost u avgustu, na prosječnih 130 bodova, što je njegova najveća vrijednost od septembra 2011. godine, a u odnosu na prošlogodišnji septembar veća je za trećinu, navodi agencija Rojters.

U septembru su najviše poskupjele žitarice – za dva odsto u odnosu na avgust, što se odrazilo na poskupljenje pšenice od skoro četiri odsto zbog ograničavanja izvoznih kapaciteta u uslovima povećane potražnje.

„Među glavnim žitaricama pšenica će biti u fokusu narednih sedmica jer će nagli rast cijena testirati potražnju“, ocijenio je u saopštenju visoki zvaničnik FAO Aboreza Abasian.

Biljna ulja poskupjela su za 1,7 odsto u odnosu na avgust, što je posljedica skoka cijene palminog ulja pod uticajem snažne potražnje uvoznika i zabrinutosti koju izaziva nestašica radne snage u Maleziji, vodećem proizvođaču palmnog ulja.

Uočljivo je i poskupljenje ulja – uljane repice, ali su suncokretovo i sojino ulje pojeftinili.

U odnosu na prošlogodišnji septembar cijene biljnih ulja više su oko 60 odsto.

Send this to a friend