Ekonomija

Unapređenje saradnje PKCG i Uprave za javne nabavke

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević potpisali su Memorandum o saradnji ove dvije institucije, ocijenivši da ovaj dokument predstavlja osnov za dodatno jačanje već kvalitetnih relacija Komore i Uprave, te da će doprinijeti realizaciji novih zajedničkih aktivnosti.

U dokumentu se navodi da Uprava za javne nabavke i Privredna komora Crne Gore imaju obostrani interes da uspostave i razvijaju međusobnu saradnju sa ciljem obezbjeđivanja kvalitetnog i efikasnog razvoja sistema javnih nabavki.

Sastanak u Privrednoj komori bio je prilika da se razgovara o predlogu novog Zakona o javnim nabavkama.

Golubović je podsjetio da novim Zakonom o Privrednoj komori propisano da ova asocijacija daje mišljenje o svakom tekstu zakona koji se odnosi na privredu.

“Stav Komore je da se ovaj važan akt mora usaglasiti sa potrebama privrede i rasteretiti nepotrebnog formalizma koji opterećuje postupak javnih nabavki, sve u cilju povećavanja njegove efikasnosti. Privreda, između ostalog, predlaže da se pravo žalbe ostavi samo učesnicima u postupku koji su podnijeli ispravne ponude, da bi se spriječila zloupotreba tog instituta. Predloženu vrijednost garancije za izvršenje ugovora od 10 odsto vrijednosti posla privreda ocijenjuje jako visokom jer može
umanjiti kreditnu potentnost ponuđača. Zato se predlaže da ona ostane na istom nivou kao u prethodnom Zakonu – od dva do pet odsto”, saopšteno je iz PKCG.

Direktor Uprave za javne nabavke Mujević je kazao da Predlog zakona uvodi rješenja koja će značajno rasteretiti i ubrzati postupak javnih nabavki, te da su brojne sugestije privrednika već usvojene.

Prema njegovim riječima, iako je već stiglo mišljenje Evropske komisije na Predlog zakona, još postoji prostor za dodatno usaglašavanje sa privredom.

Na ovu temu uskoro će biti organizovan novi sastanak predstavnika Komore i Uprave za javne nabavke.

Send this to a friend