Ekonomija

Unija pomoraca: Veći stepen autonomije lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru

Ilustracija

Lučke kapetanije u Kotoru i Baru trebale bi da imaju veći stepen autonomije, posebno finansijske, u odnosu na Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, smatraju u Uniji pomoraca Crne Gore – Kotor.

U skladu sa pomenutim, u Uniji kažu da bi kapetanije morale imati veću finansijsku nezavisnost, a kako je riječ o vrlo profitabilnim segmentima ekonomske cjeline bilo bi pravično i da izgledaju reprezentativnije i to ne samo od donacija pomoraca već i putem obaveznog ulaganja od strane Ministarstva kojem profit najvećim dijelom i ide.

“Prije dva mjeseca predstavnici UO Unije pomoraca posjetili su lučke kapetanije u Baru i Kotoru. Jedno od najvažnijih zapažanja je bila potreba za zapošljavanjem dodatnog kadra, te moguće smanjenje gužvi i redova koji su se ponekad pružali i van same zgrade LK Kotor. Obećano nam je da će se raditi na tome. U nadi da su upravo naše sugestije i pritisci urodili plodom, po poslednjim informacijama koje smo dobili u Lučkoj kapetaniji u Kotoru su zaposlena čak dva nova šalterska radnika. Na efikasnost rada Lučke kapetanije u Baru nismo imali primjedbi, što se tiče vremena izdavanja dokumentacije”, saopšteno je iz Unije.

Prilikom posjete uočen je nedostatak ulaganja u opremu i održavanje, kao i dotrajalost enterijera.

“Kako su Lučke Kapetanije kontakt zone, ne samo pomorcima kao domicilnom stanovništvu, već i stranim državljanima pri dolasku plovilima u crnogorske luke, mišljenja smo da se resorno Ministarstvo mora pozabaviti tim problemima, poboljšati uslove u kojima se radi te povećati novčanu nezavisnost tih institucija. Situacije, kao što su nedostatak osnovnog kancelarijskog pribora, sredstava za higijenu te opreme za rad, kao i evidentno loše instalacije, vlažni zidovi i oštećene keramičke pločice ne smiju biti slika ustanova kao što su lučke kapetanije”, navode oni.

Kako su dodali, javna je tajna da se ponekad zaposlenici moraju snalaziti za kancelarijski materijal čekajući da im se dodijeli kontigent iz javnih nabavki.

“U februaru ove godine smo saznali da je poslednja takva nabavka bila čak početkom 2018, što je nevjerovatan podatak. O potrebi za boljom racionalizacijom govori i činjenica da je Uprava pomorske sigurnosti ušla u proces nabavke skupocjenog specijalizovanog plovila, dok na drugoj strani službeni automobil Lučke kapetanije Kotor, kako saznajemo, stoji na parkingu neregistrovan”, kažu u Uniji.

U Uniji smatraju da bi u traženju većeg stepena autonomije kapetanije bile podržane od strane svih pomoraca, bili oni njeni članovi ili ne.

“Ovdje se ne radi o podsticanju bilo kakvog vida otpora, ili pak stvaranju nekog političkog pitanja, jer kod članova Unije preovladavaju raznolika vjerska i politička ubjeđenja, već o zdravom vođenju firme i zauzimanja za njen napredak, te tako ovo zapažanje treba i shvatiti. Nadamo se da će se ova slika uskoro promijeniti u neku ljepšu, kako već dolikuje važnosti i reputacijama tih ustanova”, poručeno je iz Unije pomoraca Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Sve neke unije i odbori, sve neki dusebriznici, a nasi pomorci jos uvijek slabo plove na LNG brodove najjacih kompanija, ako nas uopste ima tamo. Banana-ministarstvo i banana sindikat.

Send this to a friend