Ekonomija

Unija slobodnih sindikata osudila poziv na ukidanje neradne nedjelje

Zatečeni smo inicijativom Unije poslodavaca Crne Gore UPCG koja u ovim danima i mjesecima punim izazova za sve naše građane inicira predlog da se, pod plaštom ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom, ukine neradna nedelja u trgovini, saopštili su danas iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore USSCG, najoštrije osuđujući takvu inicijativu i poručujući da će uložiti sve kapacitete da ta inicijativa ne naiđe na razumijevanje donosilaca odluka.

<<<Unija poslodavaca poziva na ukidanje neradne nedjelje<<<

U USSCG kažu da u trenucima kada smo, ili bi trebalo, svi da budemo usmjereni na (pored očuvanja života i zdravlja) održavanje likvidnosti privrede i, samim tim, očuvanje radnih mjesta zaposlenih, smatraju neprimjerenim i krajnje neodgovornim traženje ukidanja neradne nedelje koja je, nakon gotovo desetogodišnjih napora USSCG, uvedena radi poštovanja jednog od fundamentalnih prava zaposlenih, koje upravo poslodavci nisu nikada poštovali.

“Sada, kada je poslodavcima neophodna pomoć države, pored svih paketa podrške koji im se serviraju, a koje je podržala i USSCG, oni bezobzirno koriste ovu priliku da nastave sa kršenjem osnovnog prava zaposlenih iz radnog odnosa, a to je da pravo na nedjelju, kao slobodan dan u toku radne sedmice, odnosno pokušavaju da ukinu i ograniče ovo pravo, pokazujući svoju nezajažljivost i spremnost da odmah sa popuštanjem mjera do krajnjih granica iskoriste kapacitete svojih zaposlenih”, navode u USSCG.

Na taj način, kažu u Uniji slobodnih sindikata, pokazuju koliko su iskreni u svojoj često ponavljanoj paroli “da je samo zadovoljan radnik dobar radnik” i koliko cijene svoje zaposlene, odnosno njihovu potrebu da, bar jedan dan u sedmici, budu sa svojom porodicom.

“Ovakav zahtjev dodatno čudi ako uzmemo u obzir da je, upravo, veliki dio trgovačkih objekata bio u prilici da nesmetano radi i privređuje za vrijeme trajanja mjera preduzetih sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Dakle, ogroman broj zaposlenih u trgovini, sa akcentom na prehrambene prodavnice, bili su na prvoj liniji odbrane u ovim teškim danima, te su istovremeno bili poslednji kojima je skraćeno radno vrijeme, a prvi kada je u pitanju „popuštanje mjera“ i produžetak radnog vremena i to do 22 časova”, ukazuju u USSCG.

Kako dodaju, umjesto da apeluje javno na poslodavce da ishitreno ne reaguju i sačuvaju radna mjesta, kao i da od Vlade traži izdašnije subvencije kako bi se radna mjesta zaštitila i očuvala likvidnost privrede, UPCG pribjegava inicijativama koje nemaju uporište niti u jednom opravdanom razlogu, čak ni u ovoj vanrednoj situaciji.

“Posebnu zabrinutost izaziva i dio u pomenutoj inicijativi koji posebno naglašava ugroženost privrednika koji se bave trgovinom zbog neradnih dana u toku državnih praznika. Pa se i ovdje postavlja pitanje, zašto UPCG ne poziva svoje članstvo da poštuju zakon, odnosno pravo zaposlenih na slobodan dan za vrijeme državnih praznika, čije poštovanje predstavlja i odnos prema državi, već iz godine u godinu državne i druge praznike proglašava “biznis barijerom”, a zaposlene ograničava u korišćenju istih”, navode u USSCG.

Poručuju da snažna podrška javnosti, poštovanje osnovnog prava zaposlenih u trgovini i konačno uviđanje potrebe od strane donosilaca odluka da se, kroz izmjenu Zakona o unutrašnjoj trgovini, zaštiti pravo zaposlenih u trgovini na malo i veliko (koje nije bilo štićeno i ostvarivano u skladu sa Zakonom o radu), te u konačnom sama činjenica da su upravo predstavnici poslodavaca iz sektora trgovine podržali inicijativu o neradnoj nedelji, svjedoče o tome da uvođenje neradne nedelje ima svoje potpuno opravdanje i da je bilo nužno.

“I dok druge napredne i razvijene zemlje, upravo iz razloga produktivnosti, skraćuju radnu sedmicu na četiri ili pet radnih dana, ili na 30 sati sedmičnog rada, UPCG ćuti na činjenicu da su naši poslodavci prekovremeni rad od izuzetka pretvorili u pravilo, tako da naše kolege (za istu zaradu) rade sedmično često po 50 i više sati”, ističu u Uniji slobodnih sindikata.

Zato očekuju da donosioci odluka, kojima je upućena sporna inicijativa, neće imati sluha za nju i da u njoj neće prepoznati opravdanost i vezu sa očuvanjem likvidnosti privrede nakon okončanja epidemije.

USSCG će, naglašavaju, nastaviti da istrajava do potpunog ostvarenja kongresne rezolucije iz 2012. godine o pravu na četrdesetosatno radno vrijeme, te slobodan dan nedjeljom i u dane praznika, kako bi svi zaposleni, koji rade u djelatnostima gdje priroda posla i organizacija rada to ne zahtijeva, ostvarili ovo pravo.

“U pitanju je civilizacijska tekovina po kojoj se prepoznaju sve napredne i razvijene zemlje, koje time pokazuju da poštuju dostojanstveni rad, jedan od ključnih principa koje zagovara Međunarodna organizacija rada, a koji je i u Crnoj Gori ozvaničen kroz Program dostojanstvenog rada kojeg je prihvatila i potpisala UPCG”, zaključuju u Uniji slobodnih sindikata.

13

avatar
1000
10
3
0
 
13
PatriotaLil' KimMarkoJadMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Patriota
Gost
Patriota

Ako je privatnicima malo,pa im neodgovara sto se ne radi nedeljom onda treba da se donese zakon kako bi samo oni mogli raditi nedeljom.Znaci,pricam samo za vlasnike(gazde).Ko pristane onda obavezno radno vrijeme.Bas me interesuje ko bi radio i koliko.

Lil' Kim
Gost
Lil' Kim

Bravo sindikati!

Jad
Gost
Jad

Bezobrazluk.mi čekamo da se izglasa zakon i da ostali radnici ne rade nedeljom a vi i ovo hoćete da ukinute.restorani,kafići,…ima nas dosta.a za plate šta će te?do kad mislite da dozvolite da nas osiguravaju na minimalac?ko će nam kad ostaramo na penziju davati na ruke pare?

Marko
Gost
Marko

najjace je sto ovo niko ne cita i ne zanima ih ali zato politicke, vjerske i nacionalisticke tekstove komentarise vise hiljada a ovo od cega se zivi malo ko.

Marko
Gost
Marko

Ima li sto unija sindikata da kaze na smijesnu potrosacku korpu koju je prije neki dan objavio monstat??? Ima li unija sindikata da kaze sto na to da jedan dio para radnicima daje na ruke a prijave na minimalac, cime stete i radnike i drzavu??? Imaju li sto da kazu na to da se od prosjecne plate moze prezivjet 10tak… Više »

Enigma
Gost
Enigma

Ne radnom nedeljom smo priznali da nam sistem funkcioniše, zakonom je propisano da svaki zaposleni ima 2 dana slobodna u nedelji. Sprovedite to pa radite nedeljom 24h ako vam je interes!!!!!

Nena
Gost
Nena

Ovo je bruka i sramota….trgovci su bili najvise izlozeni svo ovo vrijeme. Umjesto da se gospoda poslodavci sjete da ih nagrade za to,oni hoce da im ukinu i taj jedan slobodan dan.

Daky
Gost
Daky

Bezobrazluk na nivo okidanje neradne nedelje sramota ako ovo dopuste. Drzavni praznici se ne postuju svi marketi rade punom parom radnicima ne placa im se dupla dnevnica za rad tokom praznika sta ce ovi vise od radnika da prave robove .Vazda vam malo bilo.

Podg
Gost
Podg

Danas sam pisao dva komentara u vezi texta da Unija poslodavaca traži da se ikine neradna nedelja i gospoda iz CDM-a ih nije objavila..
Dakle, gospodo iz Unije poslodavaca, morate znati da radnici imaju pravo na taj jedan slobodan dan u sedmici, ranije to pravo nisu ostvarivali zahvaljujuci radnoj nedelji. Da ne pricamo o godisnjim odmorima gdje ih konstantno zakidate. Sramota.

Maxim.
Gost
Maxim.

Mišljenja sam da bi nedjelju trebalo raditi. Ali pod uslovom da nedjelju radi rezervna postava koja bi bila formirana od omladine( studenata) koja bi isla na obuku 2 puta sedmično.Napraviti korist drzavi,firmi i njima za džeparac. Izvodljivo bi bilo zar ne?

P R I K A
Gost
P R I K A

Oba reprezentativna sindikata : Unija i Savez su skup penzionera koji po 20-30god sjede na tim funkcijama i koga ustvari brane ? . Sebe a ne radnike osim ovako deklarativno

Tako je!
Gost
Tako je!

Dobro su se sjetili da odgovore bezobraznicima. I ja sam privatnik, preduzimač na građevini, ali kod mene se ne radi neđeljom. Radnici odmorniji, a i ja jedan dan s mirom.

Davor
Gost
Davor

E bruke ove

Send this to a friend