Ekonomija

Unija slobodnih sindikata prijeti protestima: Ne ukidajte neradnu nedjelju

Nakon što je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao da PKCG podržava inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u trgovini, Unija slobodnih sindikata danas je pozvala nadležne da ponovo ne dovode u nezavidan položaj 40.000 zaposlenih, uglavnom ženske radne snage. Poručuju da će se USSCG, ukoliko bude neophodno, suprotstaviti ukidanju neradne nedjelje, po cijenu poziva članstvu i zaposlenima da to pravo brane uličnim protestima i svim drugim vidovima sindikalne borbe.

Iz Unije su pozvali i poslodavačka udruženja da odustanu od te inicijative, a sve poslodavce da omoguće uslove za dostojanstveni rad svojim zaposlenima. To, kako su istakli, podrazumijeva da, gdje god to priroda posla i tehnologija rada dozvoljava, omoguće zaposlenima da nedjeljom budu sa porodicama.

“Danas, manje od godinu dana od dana početka primjene odredbe o neradnoj nedjelji i u dane praznika Zakona o unutrašnjoj trgovini, radnici u trgovini, sa strijepnjom očekuju vijest o tome da li će ova zabrana biti ukinuta, te da li će se vratiti na stari, uobičajeni režim rada koji je podrazumijevao jedan ili nijedan slobodan dan u toku mjeseca”, ukazali su u USSCG.

Kako dodaju, zabrinuti zbog sve izraženije kampanje koju vode poslodavačke organizacije za ukidanje nedavno uvedene neradne nedjelje u trgovini na veliko i malo, dužni su da se oglase i iznesu očekivanja USSCG i 40.000 zaposlenih u toj djelatnosti.

Podsjećaju da Unija od 2009. godine vodi kampanju za poštovanje prava zaposlenih na slobodan dan nedjeljom i u dane praznika, koji je predviđen za odmor i okupljanje porodice.

“Naša kampanja ugledala je svjetlost dana tek onda kada je Odbor udruženja trgovine u PKCG inicirao da se nedjelja proglasi neradnom, obrazlažući to argumentima da bi time u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, da bi radnici bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, da bi provodili i planirali više vremena sa porodicom, a poslodavci bi, istovremeno, razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage, kao i tekuće troškove održavanja i redovna izdvajanja za usluge (struja, grijanje, komunalije i sl). Vlada je to uvažila i izmijenila Zakon o unutrašnjoj trgovini, dodatno naglašavajući da tom intervencijom želi da unaprijedi položaj radnika u Crnoj Gori, odnosno da unaprijedi kvalitet života pojedinca, porodice i društva”, navode iz USSCG.

Kako kažu, imajući to u vidu, najblaže rečeno je nedosljedno da danas upravo Privredna komora poziva na ukidanje neradne nedjelje u oblasti trgovine, zamagljujući promjenu svoga stava obrazloženjem da to rade zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa.

“Pa valjda je upravo koronavirus podsjetio poslodavce na mjesto i ulogu koju imaju radnici u ukupnom društveno-ekonomskom poretku. Bilo je lijepo prethodnih mjeseci čuti riječi priznanja i zahvalnosti koje su poslodavci upućivali svojim zaposlenima u trgovini, nazivajući ih “tihim herojima” borbe protiv koronavirusa, koji su rizikovali svoje i živote svojih najmilijih da bi društvo normalno funkcionisalo”, dodaju u Uniji.

Koronavirus nas je, naglašavaju, podsjetio da bez radnika kapital nema nikakvu funkciju.

“Da je radnik taj koji stvara nove vrijednosti i profit vlasniku kapitala. Zar je ukidanje neradne nedjelje za zaposlene u trgovini nagrada za sve ono što su prethodnih dana uradili i što svakodnevno rade za svoje poslodavce i društvo? I dok u razvijenim zemljama Evrope čijoj integraciji težimo, koje inače poštuju nedjelju kao dan za porodično okupljanje i odmor, razmišljaju da uvedu četvorodnevnu ili čak trodnevnu radnu sedmicu, naši poslodavci hoće da nas vrate dva koraka unazad”, poručuju iz Unije slobodnih sindikata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novica Adžić
Gost
Novica Adžić

Sindikat…😂😂😂

Ana
Gost
Ana

Sindikat? Sto to bi? Vi umjesto da se borite za prava radnika koji rade po 50 sati nedeljno, pri cemu zakon propisuje 40h, vi inisistirate na jedan slobodan dan. Znaci 6 dana po 8h , pri cemu prekovremeni rad niko u CG ne placa i jedan slobodan dan i to nedelja, kad ti mrcni radnici ne mogu ni osnovne potrepstine… Više »

Darina
Gost
Darina

Ukinuti neradnu neđelju a zaposlenima obezbijediti neradni dan. Ne vidim ništa sporno u tome. Zbog čega protesti ????

1918.
Gost
1918.

Prijete protestima… Slatko se nasmijah…

PG MNE
Gost
PG MNE

Baš su se prepali od vaših protesta. Ne sprdajte se. Vi ste drugari.

St005
Gost
St005

Sramota svi na ulice nedate da ovaj napaceni narod zivi,svi normalni narodi teze ka boljem a mi sve unazad,dosta vise!

Majkl
Gost
Majkl

Ukida se neradna nedjelja to je jasno.Inace je nije trebalo ni uvoditi.Pisao sam na portalima kada je uvedena da ce do ljeta biti ukinuta.

Mirko
Gost
Mirko

Ukinuti! Pod hitno!
Počeli da bezobraze i spajaju sa praznicima po 10 dana! Đe to na svijet ima?

Ema
Gost
Ema

Kakvo ukidanje! Da je sreće i subotu se ne bi radilo, a ne se odiru od posla!

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno kakva država, do čega smo došli.

Istina
Gost
Istina

Ukinite neradnu nedjelju i obezbijedite radnicima slobodan dan tokom sedmice – da se ublaze guzve po radnjama, ovo je uzas…

Istina
Gost
Istina

Ukinite neradnu nedjelju i obezbijedite radnicima slobodan dan tokom nedjelje – da se ublaze guzve po radnjama, ovo je uzas…

marius
Gost
marius

Najpostenije nesto sto je ucinjeno , bila je slobodna Nedjelja za nase majke ,zene ,sestre. Svi smo se navikli da prodavnice ne rade Nedjeljom, i nikakvih problema nema. Budimo humani, ostavimo neradnu Nedjelju.

Slobodan
Gost
Slobodan

Veci problem su drzavni praznici jer se jedino kod nas jos slave dva dana i prenosi ako pada u nedelju tako da bi za 13 Jul prodavnice bile zatvorne 3 dana. U Maju je bilo 9 neradnih dana. Od cega da se isplacuju plate ako se ne dozvoljava poslovanje? Ne znaci da svi radnici rade ako objekat radi!

Dejana
Gost
Dejana

Tačno. I to još samo mrčene prodavnice i butici ne rade. i još se pootvaralo nedeljnih “trafika” iha,nego još Voli reče da će trafike ako je ne ukinu i pumpe.
Narod mora da radi.

Daky
Gost
Daky

Koliko vidim preziveo si i ako se nije radilo u maju 9 dana .

popisi
Gost
popisi

A šta je sa poslodavcima koji nedjeljom zatvore radnike u magacine ili rade popise ( kao što je slučaj u IDEA marketima ? Kome to treba da se prijavi ?

Send this to a friend