Ekonomija

Unutrašnji revizori su čuvari javnog povjerenja i doprinose borbi protiv korupcije

U okviru projekta „Obuka internih revizora u javnom sektoru Crne Gore“ (TIAPS 4) danas je podijeljeno 15 sertifikata četvrtoj generaciji uspješnih polaznika programa obuke.

“Unaprjeđenje upravljanja javnim finansijama je jedan od strateških ciljeva reforme javne uprave u Crnoj Gori usmjerene na povećanje odgovornosti, transparentnosti i upravljanja javnim resursima kako nacionalnim tako i sredstvima EU”, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović na ceremoniji zatvaranja projekta.

Istakao je značajan doprinos upravljanju javnim finansijama koji daje unutrašnja revizija i u privatnom i u javnom sektoru i dodao da unutrašnja revizija predstavlja mehanizam za obezbjeđivanje efikasnije, efektivnije i ekonomičnije upotrebe resursa.

“Unutrašnja revizija pomaže rukovodiocima da identifikuju slabosti i unaprijede upravljanje”,  izjavio je ministar finansija i naglasio značajan napredak po broju i obučenosti unutrašnjih revizora u prethodnom periodu.

Generalna direktorica Direkorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija, Ana Krsmanović se zahvalila Vladi Slovenije i Vladi Savezne Republike Njemačke čije su donacije omogućile implementaciju programa, kao i kolegama iz CEF-a, CIPFA-e i Uprave za kadrove na profesionalnom odnosu i ogromnoj podršci koju su pružili timu Ministarstva finansija u implementaciji projekta.

“Broj izvještaja revizije u odnosu na 2012. godinu se povećao za preko 200% u 2018. godini, broj datih preporuka približno 1000%, dok se procenat neimplementiranih preporuka smanjio sa približno 40% u 2013. godini na 20% u 2018. godini“, istakla je generalna direktorica Krsmanović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
karo
Gost
karo

Radicete sto vam se naredi u protivnom bicete sankcionisani kao i svi drzavni sluzbenici.Niko ovdje nije profitirao i napredovao na ISTINI

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

Nadjite jednog unutraünjeg revizora koji je ikada odgovorao za svoj loüe odradjen posao, Nema ga. A pogotove ne u državnoj upravi.

Send this to a friend