Ekonomija

UPCG: Nacrt sadrži odredbe koje ne podržavaju razvoj biznisa

Nacrt zakona o radu, pored dobrih rješenja, sadrži odredbe koje ne podržavaju održivost i razvoj biznisa i dovode u pitanje mogućnost obezbjeđenja suštinske zaštite zaposlenih i poslodavaca, ocijenjeno je na sjednici Upravnog odbora Unije poslodavaca.

Članovi Upravnog odbora su konstatovali da, pored napretka i dobrih rješenja, Nacrt zakona sadrži odredbe koje ne doprinose suzbijanju sive ekonomije i rada na crno, ostavljaju prostor za zloupotrebu bolovanja i dovode u pitanje mogućnost obezbjeđenja suštinske zaštite zaposlenih i poslodavaca.

„Među takvim rješenjima najveću pažnju privrednika privukle su norme koje se odnose na obavezu uvođenja akta o sistematizaciji za sve poslodavce, bez obzira na broj zaposlenih, minuli rad i prestanak radnog odnosa po sili zakona, odnosno neprihvatanje predloga UPCG da se kao takav osnov propiše i ispunjenje uslova za ostvarivanje prava na penziju sa 40 godina efektivnog radnog staža i status agencija za privremeno ustupanje zaposlenih“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik UPCG, Svetlana Vuksanović, kazala da je UPCG u protekle dvije godine bila apsolutno posvećena kreiranju kvalitetnih rješenja zakonskog teksta koja će ispuniti očekivanja i biti od interesa za radnike i poslodavace.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, rekao je da je saradnja članova radne grupe u izradi Nacrta zakona o radu bila vrlo konstruktivna, kao i da su određeni izazovi i sporna pitanja rješavana u značajnoj mjeri konsenzusom.

On je dodao da je za ovu fazu pregovora napravljen dosta dobar kompromis u smislu usvajanja manje-više usaglašenih, održivih rješenja sadržanih u predmetnom zakonskom tekstu.

Purišić je najavio da će u okviru javne rasprave biti održan sastanak i sa predstavnicima sindikata.

Radna grupa za izradu zakona će nakon javne rasprave razmotriti dostavljene sugestije. Nakon toga će dorađeni tekst Nacrta biti upućen Evropskoj komisiji i biti razmatran na sjednici Socijalnog savjeta i Vlade.

M. B.

Send this to a friend