Ekonomija

Upostaviti saradnju sa SAD u oblasti ekologije, urbanizma i prostornog planiranja

Mitrović i Rajzing Rajnke

Potrebno je uspostaviti novi model saradnje sa SAD u više oblasti koje su djelatnost Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, saopštio je resorni ministar Ratko Mitrović na sastanku sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Jedan od modela, kako je predložio, je potpisivanje sporazuma o saradnji, kojim bi se prepoznali svi zajednički prioriteti u oblasti ekologije, prostornog planiranja i komunalne djelatnosti.

“Ambasadorka Rajzing Rajnke je potvrdila spremnost SAD za buduću saradnju i saglasila se sa uspostavljanjem iste kroz jedan sveobuhvatan okvir sa zajedničkim prioritetima u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i prostornog planiranja i urbanizma”, saopšteno je nakon sastanka.

Tokom sastanka

S amabasadorkom su razgovarali i državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak, državni sekretar za urbanizam i prostorno planiranje Aleksandar Ašanin i Marina Milić, savjetnica za ekonomska pitanja u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

Državni sekretar je ambasadorki predočio značaj ekspertske i tehničke pomoći SAD u oblasti nacionalnih parkova, posebno u dijelu profesionalizacije rendžerskih službi, dok je Ašanin navela da namjerava da zvrši digitalizaciju urbanističkih planova u Crnoj Gori, i da je, za ovaj pionirski posao koji se namjerava sprovesti, potrebna profesionalna pomoć američkih stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom.

 

Send this to a friend