Ekonomija

URA: Maraš smanjuje plate u Plantažama zbog svoje nesposobnosti

Aktuelna direktorica državne kompanije Plantaže Verica Maraš odlučila je da zbog sopstvene nesposobnosti i neumijeća u vođenju kompanijom radnicima smanji platu za sedam odsto, a to je sramno i nedopustivo, tvrdi Valerija Saveljić, članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA.

Ona pojašnjava da je odluku o smanjenju zarada, izvršna direktorica predočila izvršnom odboru sindikata, obrazlažući je, da je nevoljno donijela i to zbog povećanja troškova i podbačaja u proizvodnji i realizaciji proizvoda.

Zato Saveljić Maraš javno postavlja sljedeća pitanja:

Čija je najveća odgovornost za rast troškova kompanije i jesu li odgovorni zaposleni ili rukovodstvo kompanije?

Jesu li se zaposleni zadužili kod finansijskih institucija preko 17 miliona eura, i na njih platili prošle godine preko milion eura kamate?

Jesu li zaposleni krivi, što je rukovodstvo nezakonito smanjilo zarade i po tom osnovu Plantaže prošle godine platile za izgubljene sporove preko milion eura, a za osam mjeseci ove godine preko 850 hiljada eura?

Jesu li zaposleni odgovorni, što se sezonska radna snaga isplaćuje preko posredničkih agencija (iako postoji mogućnost da se direktno preko firme zapošljavaju na određeno vrijeme), i time se stvaraju nepotrebni troškovi usluga agencije i pripadajući PDV na usluge?

Jesu li zaposleni odgovorni za pad prinosa u vinogradarsko – voćarskoj proizvodnji, ili rukovodioci ako nisu preuzeli odgovarajuće agro-tehničke mjere?

Jesu li zaposleni krivi što enermno rastu troškovi zaštite, i ove godine je cifra premašila iznos od preko 1,4 miliona eura, pa nam zaštita po hektaru iznosi 600 eura, a nekada je bila 300 eura po hektaru?

Ko je odgovoran za nekotrolisano zapošljavanje?

Postoji li u široj familiji, izvršne direktorice da makar jedan iz porodice nije zaposlen u Plantažama?

Saveljić Maraševu pita i kako je nije stid primati mjesečnu zaradu od 5.000 eura u Plantažama, a pritom je najviše odgovorni za nerentabilno vođenje firme i nekontrolisani rast troškova.

Uz to, kaže Saveljić Maraševa donosi odluku da se smanje zarade radnicima zbog sopstvene nesposobnosti i neumijeća.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Mi propadamo zbog toga što se na funkcije dolazi preko veze, negativna selekcija u društvu na svaki korak zbog toga mi radimo za 222do350e plate

Kemo
Gost
Kemo

A sta pricate…Isti ti kojima je smanjila plate su glasali DPS i opet ce glasat DPS…Ovakvog naroda nema na svijet niti ce ga ikad biti

Terra nova
Gost
Terra nova

Dobra pitanja – samo su još trebali da pitaju oće li i njoj plata biti snižena za 7 %

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Da je srece samo bi njoj i menadzmentu pustom bile smanjene plate, jer radnici nisu krivi sto oni ne znaju da vode plantaze

Send this to a friend