Ekonomija

URA pisala Zelenima u Evropskom parlamentu: Zaustavimo ekološku krizu na Tari

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, uputio je danas pismo Klubu zastupnika Zelenih u Evropskom parlamentu i njegovom poslaniku Tomasu Vejcu, zbog situacije sa rijekom Tarom.

On je poslanike kluba Zelenih informisao o ekološkoj krizi u Crnoj Gori koja se odnosi na devastaciju rijeke Tare, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

“Uprkos tome što je kanjon Tare od velike ekološke važnosti za našu zemlju, crnogorska Vlada uništava rjeku, riječno korito i kompletan ekosistem. Tačnije, prilikom izgradnje puta Bar-Boljare Vlada je potpuno promijenila prirodni riječni tok. To će dovesti do uništenja rijeke, posebno u oblastima gdje su planirane izgradnje mostova Tara 1 i Tara 2”, stoji u pismu Abazovića.

On je poslanike Zelenih u Evropskom parlamentu upoznao i sa time da je Vlada Crne Gore sve ovo uradila uprkos  nalazima stručnjaka koji su upozoravali da postoji opasnost od uništenja riječnog korita i rijeke.

“Ishod ovog ekološkog incidenta može da ugrozi status Tare na listi UNESKO-a, uništi prirodno riiječno korito, rijeku Taru i njen ekosistem i može imati nepovratan negativan uticaj na prirodno nasljeđe Crne Gore. Crna Gora je jedina ekolška država na svijetu, te stoga moramo povesti više računa o tome da zaštitimo životnu sredinu i to mora da postane naša obaveza, što do sada nije bio slučaj”, kazao je lider URE u pismu.

On je poslanika Zelenih Tomasa Vejca zamolio “kao prijatelja Crne Gore” da Evropski parlament čuje o ekološkom incidentu koji se trenutno događa u Crnoj Gori.

“Mora se saznati da je do ove dramatične situacije sa rijekom Tarom došlo uz dozvolu crnogorske vlade. Ne možemo zatvarati oči pred ovakvim problemima i moramo ih zajedničkim snagama rješavati. Molimo Vas da nam pomognete da spriječimo dalju devastaciju kanjona Tare i pomognete nam da od Crne Gore napravimo državu kakvom ju je proglasio Ustav”, zaključio je Abazović u pismu.

Iz Građanskog pokreta URA kažu i da će se problem Tare tretirati na Evropskom centralnom okruglom stolu zelenih koji će se održati sljedeće nedjelje u austrijskoj prijestonici Beču.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Primaš sve naknade kao poslanik,a ne učestvujes u radu Parlagenta i njegovih radnih tijela.Pa se za probleme obraćaš evropskom parlamentu.Kakva demagogija cinizam.Srami se za svoje ponašanje.

Ding dong
Gost
Ding dong

Od price da se pare od autoputa pokradene, nestale, da od autoputa nema nista. Da je to nacin da vlada uzme pare od Kineza i potrosi ih za popunjavanje rupa u budzetu pa sad polako guraju pricu o tome kako se unistava Tara! Sto je sledece? Da ce Lovcen srusit, da ce Biogradsko jezero zatrpat, da se pare iz budzeta… Više »

Sova
Gost
Sova

Ovi iz URA definitivno nijesu normalni. Prodali bi Crnu Goru za jedan mandat u Skupštini. Imam dovoljno znanja da sam siguran da Tara nije uništena. Nekad, na početku, URA mi je bila simpatična. Sad neću glasati za njih, dok god je ova ekipa vodi.

Send this to a friend