Ekonomija

URA predstavila plan za City kvart: Evo kako bi po njima izgledao

Građanski pokret URA je, shodno jučerašnjoj najavi, danas predstavio svoj “Plan za City kvart“. Plan nosi naziv „Za City kvart u kome se ne stanuje, već zaista živi!“, a podrazumijeva izgradnju vrtića, osnovne škole, doma zdravlja i centra za kulturu (multifunkcionalnog kulturnog objekta), kao i drugačije uređenje atrijuma stambenih zgrada, postavljanje zelenila i stvaranje funkcionalnih javnih površina, izgradnju parkova, igrališta za djecu i postavljanje klupa, kao i veće učešće građana u kreiranju lokalnih politika.

URA poseban akcenat stavlja na „investitorski urbanizam“, ističući da se u centru urbanog planiranja Podgorice ne nalazi građanin kao korisnik prostora, već ekonomski interes velikih građevinskih kompanija koje „uz pomoć i odobrenje političkih vlasti, dominantno kreiraju plansku dokumentaciju i dobijaju velike zemljišne posjede u bescijenje“.

„Osnovni interes tih građevinskih kompanija jeste izgradnja stambenih blokova (velike gustine), kako bi u što kraćem roku mogle prodati stanove i maksimizirati profit, bez vođenja računa o niskom kvalitetu gradnje, nedefinisanim i lošim namjenama prostora, kao i drugim infrastrukturnim nedostacima. URA duboko vjeruje – da grad postoji zarad svojih građana, a ne interesa krupnog kapitala“, ukazali su u pokretu URA.

Oni su naveli dva primjera direktnog kršenja planske dokumentacije, koja je važila za vrijeme izgradnje City kvarta i susjednog Univerzitetskog centra, ali i istakli da će sanacija atrijuma City kvarta koštati najmanje 740 hiljada eura.

URA takođe ističe da je neophodno ubrzati izgradnju vrtića, doma zdravlja, osnovnih škola i Centra za kulturu, ucrtanih važećom planskom dokumentacijom.

„Uprkos brojnim najavama i obećanjima predstavnika vlasti, bivših i sadašnjih ministara, ali i bivših i sadašnjih gradonačelnika, u City kvartu se još uvijek ne planira izgradnja navedenih objekata. Na prostoru City kvarta i susjednog Univerzitetskog centra, od planiranih 20.916 stanovnika, projektuje se stanovanje 836 djece uzrasta do 6 godina, za koju bi se morala obezbijediti adekvatna predškolska ustanova na prostoru tih gradskih kvartova, u kapacitetima ne manjim od 6 m² po djetetu. Sa druge strane, na istom prostoru, prema zvaničnim projekcijama stanovaće oko 2.066 djece uzrasta od 7-14 godina, kojima bi se morala obezbijediti adekvatna osnovna škola, u kapacitetima ne manjim od 14.491 kvadratnih metara zatvorenog prostora (prema standardu: 5.5 m² po djetetu)“, kažu oni.

Ističu da je za projektovanih 20.916 stanovnika potrebno „obezbijediti i adekvatan objekat zdravstvene zaštite (Dom zdravlja), kao i izgraditi objekat namijenjen kulturnim djelatnostima (multifunkcionalni kulturni centar).

„Iako je sadašnji gradonačelnik Slavoljub Stijepović obavljao funkciju ministra prosvjete, koji je bio direktno nadležan za izgradnju navedenih obrazovnih institucija, liše administrativnih radnji – on nije učinio ništa da do toga i dođe. Zbog toga, samo snažnim pritiskom i građanskim aktivizmom možemo natjerati ovakvu vlast, koja građane posmatra isključivo kao glasače, da počne raditi svoj posao – za koji je svi mi uredno plaćamo“, kažu iz URA-e.

I ovaj plan, nakon ranijeg u Bloku V i VI, sadrži stavku većeg učešća građana u kreiranju lokalnih politika, pa URA podsjeća da prostorije mjesnih zajednica „umjesto za održavanje čestih javnih rasprava i zborova građana, služe kao partijski štabovi DPS-a za vršenje koordinisanog pritiska na građane“.

„Po prvi put od uvođenja višestranačja, raspisaćemo slobodne izbore za rukovodstva u mjesnoj zajednici „1. maj“, te omogućiti građanima da izaberu najbolje predstavnike i budu nezaobilazan faktor i pouzdan saradnik nadležnim gradskim službama. Građani tog dijela grada se moraju konsultovati prilikom izrade svih detaljnih urbanističkih planova i drugih planskih akata, kao i mnogih lokalnih odluka koje direktno utiču na kvalitet njihovog života (poput koncipiranja kapitalnog budžeta, održavanja infrastrukture, iniciranja projekata itd). Mi koji finansiramo rad lokalne uprave i uredno plaćamo sve poreze, imamo pravo da se pitamo – kako se koristi naš novac, kao i da predlažemo način razvoja našeg kvarta i grada u cjelini“, ukazali su u pokretu URA.

URA će, najavljuju, narednih dana krenuti u intezivnu terensku kampanju, nakon čega će, u petak, održati javnu tribinu na atrijumu između stambenih zgrada u City kvartu (preko puta restorana „Per Sempre“), sa početkom u 20 časova.

„Nakon što smo podigli glas protiv izgradnje solitera „Milenijum“ u Bloku V i natjerali gradsku vlast da odustane od tog štetnog projekta, vrijeme je da – svi zajedno, podignemo glas protiv investitorskog urbanizma i Podgoricu učinimo boljim mjestom za život. URA želi City kvart, u kome se ne stanuje, već istinski živi“, podsjetili su u pokretu URA.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
izreke
Gost
izreke

ovo nije nihovo rjesenje ej novinari ovo je rjesenje postojece

Shade
Gost
Shade

Koliko je to bilo lakse napraviti dok je City kvart bio u fazi izgradnje i to uz ulaganje neznatno vise sredstava. Sada ce to vise da kosta, ali sta je tu je, nije kasno da se isprave namjerne ili nenamjerne greske. Ovakva vrsta pritiska je dobra jer ce valjda uticati na sve buduce investitore da pored zgrada obavezno sade sto… Više »

gost
Gost
gost

Pretpostavljam da opstina (od novca gradjana) treba da plati Zetagradnji i Celebicu da poprave stanje u City kvartu? Opet, pretpostavljam, iz razloga jer osobe koje su tamo kupovale (preskupe) stanove bi sad da im, o trosku nekog drugog, bude lijepo da djecu izvedu pred kucu? Po meni, nijesu bolje ni zasluzili. Bilo je prestizno kupit stan u City kvartu… e… Više »

Send this to a friend