Ekonomija

URA prezentovala ekonomski program: Posao za sve

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) predstavio je danas Nacrt ekonomskog programa pod nazivom Ideje za Crnu Goru – Posao za sve, koji sadrži 51 mjeru za ostvarivanje vizije moderne države bogatih i zadovoljnih građana.

Predsjednik URA, Dritan Abazović, rekao je da je taj građanski pokret danas pokrenuo javni dijalog u vezi stvaranja ideje novog ekonomskog okvira za Crnu Goru.

“Uzalud su i najbolje ekonomske ideje ako ne postoji demokratski sistem, odnosno nezavisne institucije, koje mogu takve ideje da apsorbuju i pretoče u djelo”, saopštio je Abazović na konferenciji za novinare.

On je kazao da to nije konačna verzija ekonomskog programa i da će otvorti javnu raspravu koja će trajati mjesec.

Abazović smatra da je u sadašnjem političkom ambijentu nemoguće stvarati mogućnosti za bolje i kvalitetnije ekonomsko saniranje sistema.

“Ono što je poenta je da mi želimo da budemo kvalitativna politička alternative u Crnoj Gori”, poručio je Abazović.

Samo ekonomski nezavisni građani, kako je ocijenio, mogu da zadovolje potreban stepen slobode da Crna Gora postane ozbiljna evropska država.

“Ukoliko Crna Gora odmah ne krene u ekonomske i političke reforme, prijeti joj negativni scenario”, tvrdi Abazović.

On smatra da je Crnoj Gori, sa postojećim resursima, znanjem, kapacitetima i prirodnim ljepotama, potrebno četiri do osam godina ozbiljne i poštene vlasti za značajno poboljšanje životnog standarda građana.

“Nakon toga, mislimo da 620 hiljada ljudi zaslužuje da živi mnogo bolje i kvalitetnije”, saopštio je Abazović.

Potpredsjednik URA-e, Miloš Konatar, rekao je da se taj građanski pokret zalaže za stimulisanje ekonomske diplomatije, ali i hitno uvođenje moratorijuma nad svim daljim zaduživanjima za potrebe tekuće potrošnje, jer je postojeći javni dug čak četiri i po puta veći nego 2006. godine.

„Država mora eliminisati postojeće monopole svim povlašćenim kompanijama i stvoriti zdravu ekonomsku konkurenciju. Moramo izmijeniti Zakon o stečaju u cilju bolje zaštite povjerilaca”, naveo je Konatar.

On smatra da je, za podršku malom i srednjem biznisu, uz suzbijanje sive ekonomije neophodno postepeno smanjivanje poreza i doprinosa na zarade, sa sadašnjih 67 odsto, na ispod 50 odsto do 2030. godine.

Konatar smatra i da je neophodno reformisati javnu upravu, poboljšati sistem elektronske uprave i formirati jedinstveni servis One stop shop, kao most između države i firmi.

On je dodao da je, kroz moderne baze podataka, potrebno obezbijediti da lična karta građana bude dokument koji će zamijeniti zdravstvenu i radnu knjižicu i na taj način pojednostaviti birokratske procedure.

U oblasti turizma, URA smatra da Crna Gora mora obezbijediti uslove i podršku za izgradnju 40 većih hotela na obali i deset u planinskim centrima, šta će donijeti preko sedam hiljada novih radnih mjesta.

„Mjerama poreske i kreditne politike, kao i regulacionim planovima, moramo destimulisati izgradnju stanova za tržište u turističkim regijama, a stimulisati domaće preduzetnike i respektabilne strane partnere za izgradnju svih tipova i veličina hotela visoke kategorije”, smatra Konatar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vidi, vidi
Gost
Vidi, vidi

Ovo nije program, no prijetnja!

mislim
Gost
mislim

Evo sanse “CG patriotama” koji upono glasaju vlast (da bi se kobajagi odbranili od Rusije i ostalih gluposti koje im se serviraju) da se dokazu. Sta fali URI? Jesu li vam i oni izdajjnici i srpski nacionalisti?

Primorac
Gost
Primorac

Dobra ekonomska politika koj je vec vise puta prezentovana od vlasti i od opozicije.
Mnogo toga kvalitetnog ima u ovum mjerama.
Abazovicu,
Vi kao primorac,treba da znate da mi domiscilni primorci ne tezimo da radimo kod novopecenih hotelijera za plate od 300-400 eura.Nego da nam se dozvoli gradnja i prosirenje nasih privatnih kapaciteta,iskljucivo na nasoj djedovini,kako ne bi smo zavisili od gore navedenih.

Send this to a friend