Ekonomija

URA zatražila pomoć zbog devastacije Tare

Crna Gora se trenutno suočava sa još jednim velikim ekološkim incidentom. Rijeka Tara, biser Evrope počela je da se devastira. Molim vas da nam pomognete, da se uključite kao što je to bilo u slučaju ulcinjske Solane. Mi smo država koju su pivatizovali tajkuni na vlasti i samo intenacionalizacijom problema, zajednički možemo zaštiti naša nacionalna i evropska dobra“, istakao je predsjednik Građanskog pokreta URA Abazović, na sastanku sa poslanikom u Evropskom parlamentu Tomasom Vejsom.

Abazović i Vejs razgovarali su u Beču na temu ekološke krize na Tari o čemu ga je predsjednik URE otvorenim pismom ranije obavijestio.

Abazović i generalni sekretar te partije Mileta Radovanić učestvovali su na Centralnom evropskom okruglom stolu koji se tradicionalno svake godine održava u Beču u organizaciji Zelenih Evrope.

Na okruglom stolu bile su prisutne brojne zvanice, poslanici EP, predstavnici zemalja EU, njihovih institucija kao i gosti iz zemalja Zapadnog Balkana.

Neke od tema koje su tretirane je nova strategija sa kojom će se nastupiti na narednim izborima za Evropski parlament, strategija socijalne politike kao i pitanja slobode medija i borbe protiv korupcije.

Abazović je u svom izlaganju posebno potencirao ekološki incident sa rijekom Tara i pozvao sve strukture da se uključuje u rješavanje tog problema.

Učesnike je upoznao i sa trenutnom političkom situacijom i izazovima sa kojima se crnogorsko društvo susrijeće.

Tu je posebno istakao problem korupcije, loše izborne zakone, stepen slobode medija, napade na novinare i devastiranje ekološkog bogatstva Crne Gore, što su prisutni propratili gromoglasnim aplauzom.

„Nije dovljno što će par rečenica u sledećem Izvještaju o progesu tretirati ovo pitanje, time se ništa neće promjeniti. EU mora shvatiti da ne smije zbog stabilokratije na Balkanu žrtvovati demokratiju, jer na taj način rizikuje da izgubi i jedno i drugo. Mi želimo da budemo u evropskoj porodici i da dostignemo standarde, ali nam je na refomskom putu potrebna vaša iskrena pomoć i iskustvo. Siguran sam da ćemo dostići cilj i da će Evropa i Crna Gora prevazići sve aktuelne izazove, te da ćemo se zajedno radovati uspjesima svih država. To je ideja ujedinjene i solidarne Evrope – zaključio je predsjednik URA.“

Tokom posjete Beču, delegacija GP URA boravila je u „kući Evropske unije“ gdje je održan panel na temu evropske solidarnosti.

Tokom sastanka predsjednik GP URA je u bilateralnom susretu razgovarao i sa Monikom Vana, poslanicom u EP o političkoj situaciji u Crnoj Gori i načinima kako posalnička grupa Zelenih u Evropski parlamentu može pomoći u njihovom rješavanju.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Nisu naveli da su im svi odreda rekli da se za demokratizaciju društva, izborne zakone i slično bori u parlamentu. jadikovanje pred polsanicima Evropskog parlamenta koji ne mogu zamisliti da primaju platu, a ne dolaze da rade i bore se za svoje ideje izgleda patetičnoi previše jadno u njihovim očima. Kod nas je normalno jer smo navikli.

Velimir
Gost
Velimir

DRITANE SRBINE,KAKO BI U BUDVI?

Vojo
Gost
Vojo

Oglasi se ti dritane povodom odlaska koalicionog partnera na neku sprdnju od proslave.Normalno ako se smijes oglasiti

Zagor
Gost
Zagor

Dritane samo nam reci unaprijed da ne bude zablude: jel ti to trazis licno na svoju inicijativu ili kao predstavnik stranke odn.koalicije sa demokratama. Sta znam da ne bude ka ti koalicioni partner u Budvu….

Sova
Gost
Sova

Samo vi lupajte gluposti i ogovarajte državu u inostranstvu. To što pričate su nevidjene gluposti. Tari mišta ne fali. Teče tamo gdje je uvijek tekla. Samo dižete frku bez potrebe. Plankton, koji se obnavlja, vam je preči od gradjana.

Globovanje
Gost
Globovanje

Drago mi je sto se URA zalaze za Taru , bas je lijepo sto se ne bave svojim koalicionim partnerima koji četnikuju po Budvi 😁

Mima
Gost
Mima

Nađu oni i za njih vremena!

Send this to a friend