Ekonomija

Usvojeni amandman o majkama opet sporan Spajiću, odluku donose poslanici

Foto: Pobjeda

Ministar finansija Milojko Spajić kazao je na današnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da amandmani koji su prihvaćeni na prethodnoj sjednici, među kojima i onaj o naknadama za majke sa troje i više djece, mogu biti dio budžeta samo kroz potrošnju, ali ne i kroz budžetsku rezervu, jer bi to značilo dodatnih 35 miliona troškova koji nisu predviđeni osnovnim tekstom budžeta.

Predsjednik Odbora Vladimir Joković je podsjetio da će se amandmani uvrstiti u budžet tek kad prođu skupštinski plenum, te da je upozoravao da ovi amandmani ne treba da budu usvojeni bez prethodne procjene uticaja na budžet.

Poslanik SD-a Damir Šehović kazao je da se ono što traži Spajić ne može mijenjati zaključkom, već bi ministar trebao da dostavi konkretan predlog pozicija koji će se odnositi na spornih 35 miliona eura.

“Onda odbor može da donese odluku da usvoji izmijenjeni amandman. Ne može zaključkom, nego sjednite i dajte predlog koji će se staviti na dnevni red”, rekao je Šehović.

Spajić je rekao da ne bi predložili budžet kakav su predložili da su imali 35 miliona viška.

“Ovaj budžet je utegnut, zato je i programski. Mi nemo prostora da smanjimo potrošačke jedinice za 35 miliona. Ostaje nam da povećamo potrošnju a istovremeno i budžet. Ulazimo u mogućnost da nećemo moći da isplatimo plate i penzije. Neće biti dodatnog zaduživanja jer smo se već zadužili, imaćemo novca za dodatnu potrošnju ali je pitanje da li je fiskalno odgovorno. Ali ja sam tu kao ministar da izvršavam ono što je usvojeno na plenumu”, rekao je Spajić.

Joković je poručio da Spajić mora da sjedne sa predstavnicima parlamentarne većine i da se dođe do dogovora oko onoga što ne bi fiskalnu odgovornost i budžet dovodilo u opasnost.

“Ne možemo da dolazimo u problem i neizvršavanja drugih preuzetih obaveza”, dodao je Joković.

Slaven Radunović (DF) rekao je da ovo jeste “ozbiljan udarac na Spajićev plan budžeta” ali da nije bilo nikakvih tajni.

“Zvali smo vas da dođete da razgovaramo i nađemo zajednički jezik sa korisnicama nadoknada da eventualno u ovom budžetu se majke upišu i počnu da primaju odnos, sa, na primjer, 30 posto iznosa. Ali se vi do danas niste javljali, suviše kasno da bi smo obavili ozbiljne konsultacije. Znao sam da će ovo da se desi. Valjda bi trebalo da je još jasnije vama koji ste ministar finansija. I vi i ja znamo da to neće biti 25 miliona, mislim da treba da se zadržimo i da glasamo za ovaj amandman i na plenumu kako bi majke sa troje i više djece imale prostor u ovogodišnjem budžetu i počnu da primaju nešto”, rekao je Radunović.

Zdenka Popović (Demokrate) podsjetila je da se usvajanjem amandmana stavila tačka na ovo pitanje.

“Ali sam saglasna i sa ministrom finansija. I nama je bilo jasno da je iz tekuće rezerve slobodno samo četiri ili pet miliona. Saglasna sam da se optereti potrošnja. Do kraja godine milslim da će se deficit vratiti na onaj nivo koji ste planirali ili će biti malo veći od predviđenog. Nemoguće je da praktično svaki amandman bude opterećen iz tekuće budžetske rezerve”,  rekla je Popović uz ocjenu da se mora izmijeniti i sistemski zakon kako bi majke mogle da počnu da primaju nadoknade ove godine.

Podsjećamo Odbor je na prethodnoj sjednici, mimo odobrenja Spajića, izglasao amandman koji je inicirao DF da se obezbijedi 25 miliona eura u predlogu budžeta za naknade majkama sa troje i više djece.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Duklja_MN
Gost
Duklja_MN

Lijepo neka majke sa 2 djece podnesu tuzbu da su diskriminisane

Cola
Gost
Cola

Neka smanje trosak na “hladni pogon” tvz. uhljebe u javnim sluzbama i eto para. Majkama sa troje i vise djece apsolutna podrska!

Lola
Gost
Lola

Ne vraca se zakon.. Nego dozovotna naknada majkama kojima je oduzeto.. Jedino je to fer i posteno

...
Gost
...

a zna li neko što je tim majkama oduzeto? Radni staž, što li? A majke sa jednim ili dvoje djece nijesu majke, što li?

Observer
Gost
Observer

Koja sprdnja, valjda je svima jasno da ovo nema utemeljenja ni zakonski ni ekonomski. Mozda i dobiju ovo kao politicki pritisak ali bogme ce neke druge majke platit ovu egzibiciju. Kako obezbijedit pare – ugasit ce neko preduzece, podijeliti otkaze u javnoj upravi…

Penzija
Gost
Penzija

Ovo je strasno. Zar ce svaka baba da ima veća primanju od osobe koja je 40 godina radila. Baš strašno

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Da vidimo sada ko će kome da ga smjesti!!

delboj
Gost
delboj

Ocemo nadoknadu za majke sa jednim i dva djeteta. Svi na ulice. Hocemo nadoknade za majke koje imaju djecu od 50 + godina.

PATRIA
Gost
PATRIA

jedan diskrimatnorski…primitivno pecinski zakon koji skroz pristaje bulumenti na vlasti.

Zakon
Gost
Zakon

Patrio Ovaj zakon je izglasala bulumenta DPS

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

DPS je bio protiv

Send this to a friend