Ekonomija Nurković i Mujević obišli dionicu Smokovac-Mateševo

Novi rok za autoput ako je kašnjenje opravdano

Kineska kompanija CRBC neće plaćati kaznu zbog probijanja roka izgradnje dionice Smokovac-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, ukoliko inženjer utvrdi da je potraživanje izvođača opravdano zbog više sile- pandemije koronavirusa. Ukoliko se to utvrdi, biće dogovoren novi rok, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević obišli su dionicu Smokovac-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, i obilaskom cijele trase uvjerili su se u stepen realizacije i kvalitet izvedenih radova. Konstatovali su da je stepen završenosti oko 90 odsto i da su preostali radovi na dijelu elektromašinskih instalacija, radovi na asfaltiranju, postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme puta i drugi završni radovi.

Nurković se osvrnuo i na rok za završetak i tom prilikom pojasnio da iako je ugovoreni rok istekao, izvođač mora da nastavi ispunjenje svih preostalih ugovornih obaveza, a investitor zadržava pravo na ugovornu kaznu počev od 1. oktobra 2020. godine.

“Ugovorna kazna biće naplaćena u slučaju da potraživanja izvođača koja su kompletirana i ispostavljena inženjeru do 30. septembra 2020.godine ili za koja je izvođač izdao obaveštenja o namjeri potraživanja do 30. septembra 2020. godine, ne budu rješena u korist izvođača”, navode u Ministarstvu.

U toku je postupak utvrđivanja opravdanosti podnešenog potraživanja izvođača povodom događaja više sile (u vezi virusa Covid 19).

“Nakon što inženjer završi utvrđivanje shodno ugovornoj proceduri, znaće se da li izvođač ima ili ne pravo na opravdani produžetak roka. Ukoliko inženjer utvrdi da je potraživanje izvođača povodom događaja više sile (Covid 19) opravdano i da će usljed toga biti produžen rok za završetak, zaključiće se aneks Ugovora sa novoutvrđenim rokom”, objašnjavau u Ministarstvu.

Rok za završetak svih radova na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa istekao je 30. septembra, ali novi aneks ugovora još nije potpisan, jer se čeka da nadzorni organ francusko-italijanski konzorcijum Ingerop Geodata odluči o zahtjevima CRBC da se zbog pandemije produži rok završetka radova i da im se obračunaju dodatni troškovi.

Pored radova na samoj trasi autoputa, ministar je sa saradnicima obišao i radove na trafostanici Mateševo 110/20kW, koja predstavlja jednu od dvije trafostanice koja će pored snabdijevanja električnom energijom autoputa Bar-Boljare i sadržaja uz autoput, omogućiti kvalitetno i stabilno napajanje za naselja koja gravitiraju autoputu i ujedno će imati ulogu rezervnog napajanje za snabdijevanje električnom energijom potrošača na sjeveru države.

Takođe, obišli su i radove na vodoizvorištu sa kojega se putem vodovoda snabdijeva cjelokupna dionica autoputa i koji će pored snabdijevanja potrošača na autoputu, snabdijevati i okolna naselja, i karakterom regionalnog vodovoda omogućiti razvoj cjelokupnog područja uz autoput.

“Iako je napredak vidljiv duž cijele trase, ministar je izrazio nezadovoljstvo stepenom realizacije radova na sekciji 3 i 4 i zahtjevao od izvođača radova veće angažovanje i intenzivnije radove kako bi se projekat završio na kvalitetan način i u što kraćem roku”, ističu u ovom resoru.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta bi trebalo da košta oko 895 miliona eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Koje su reference ova dva čoveka da budu na ovim funkcijama osim politike. Stručnjaci nam bježe iz Cg a političari upravljaju. Ako se ne uvedu otvorene liste džaba smo krečili

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Probijen rok već par puta, cijena veća od početne za 86 miliona eura, ne zna se kada će put biti završen… e sjajno li vodite ovaj projekat svaka vam čast!

Vix
Gost
Vix

Jeste li mislili da će sve biti potaman kad se Osman i Jonuz pitaju za crnogorski autoput…

Ivo
Gost
Ivo

Ako je korona u pitanju, zašto su kineski radnici CBRC na gradilištu Pelješkog mosta u punom sastavu, a kod nas ih nema?

miki
Gost
miki

A kako ne kasne u Hrvatskoj na Peljeskom mostu? Pa tamo moraju da pokazu drugo lice jer je to projekat u EU. Najgore je sto ovi nasi ne umiju da naprave ugovor na nasu korist, a ne na stetu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Tamo rade stručnjaci a ne partiski delegati.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Prilično velikih projekata je u svijetu kasnilo,ipak se ponekad nemože protiv prirode.

Vix
Gost
Vix

Jes, orkani, poplave i vulkani ne daju disat’ od Podgorice do Kolašina

delboj
Gost
delboj

Zloco Vix, od Podgorice do Kolasine je skoro uvjek nagrdjeno vrijeme. Ti mora da si iz Serbije pa nema pojma. I sto vas briga sto se kasni. Da vam nije neko zatvorio postojeci autoput pa vam se kriva. Do juce ste bili protiv autoputa, danas vam smeta sto kasni… Bitno je da nesto mrzite po cijeli dan.

PG CG
Gost
PG CG

Ne može se piše odvojeno, Narcisu. Nemoj biti zgubidan.

djuradj
Gost
djuradj

…bice to remek djelo…i sad izgleda fantasticno kad se prodje i iz daleka pogleda…

Gaeta
Gost
Gaeta

Ovom Osmanu i Jonuzu treba privezati zvono od ovaca bar da kakve koristi imamo od njih.Viših neznalica nije dolazilo za ministra i direktora.Vjerovatno da će naredni sudski organi imati sluha za njih i nagraditi ih za njihov (ne) rad.

Koji
Gost
Koji

Ako nisu bili u mogucnosti zbog korone da dovedu radnike iz Kine, mogli su angazovati radnike iz Crne Gore i okruzenja. Mogli su angazovati vise podizvođaca iz Crne Gore. Tako da zahtjev za odlaganje, povecanje cijene nije uopste opravdan. Vec im je jednom produzen rok zbog kašnjenja, sad ponovo.

Max
Gost
Max

A koje radnike iz CG? Dje su ti radnici? Ne mozes naci covjeka da ti ljudski prekreci a ne da radi autoput

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa neka ih obući Zzzcg

Podgorica
Gost
Podgorica

Max ti očigledno nisi čuo za Bemax. Glavni podizvodjač radova na ovom autoputu je crnogorski Bemax iz Podgorice. Firma od 300 miliona evra i slobodno se može reći jedna od najboljih građevinskih firmi Balkana. Prave sve živo po PG i primorju, i sjeveru CG takodje. Regionalne puteve, bulevare, mostove, hotele, stambeno-poslovne zgrade, itd. Na autoputu su čitav niz mostova oni… Više »

Logika
Gost
Logika

Trebalo bi onda, iz istog razloga, za isti period produžiti grejs period kredita.

Dgra PG
Gost
Dgra PG

Oni izazvali virus, neće da plate ništa za kašnjenje, izbili nam 1,5 milijardi ojra od turizma iz džepa i nećemo imati da platimo i to zbog Kineza. Ljepota!!!

petar
Gost
petar

Onda neka naplate od ministra koji je potpisao a to je nediplomirani Ing Brajović.

1111
Gost
1111

Kako 90% a ostali su radovi na asfaltiranju,postavljanju signalizacije,elektromasinske opreme,instalacija,opreme i drugih radova….kako to da je zavrseno 90% a za ovih 10 % treba godinu dana…dajte se malo uozbiljiti….

Inzerup
Gost
Inzerup

Naravno da nemaju. Dobice od Inzerupa 30-60 dana i ni dana vise.

Ero
Gost
Ero

Kineska posla. Visa sila im je kad je kod njih zaraza prestala, a pojavila se kod nas iako domaca gradjevinska preduzeca rade. Dok je bilo obrnuto (tj. oni bili izvor zaraze) htjeli su da rade silom na sramotu i sve su negirali i predstavljali kako nije problematicno. Nema tu nikakavog pravnog osnova za visu silu, a kamo li za dodatna… Više »

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Logicno.

Mi smo
Gost
Mi smo

Evo stepen izgradjenosti je 90% je vec godinu i po. Mozda je najbolje da ga ostave u ovom stanju pa cemo vozit po putu reli a kroz vodovod splavarit do Kolasina.

Učo
Gost
Učo

Tačno tako. Već duže vrijeme slušamo (god.dana) da je završeno oko 90% radova .
Bolje više da nas ne zamaraju sa takvim izjavama…

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Kojih 90%?! Zavrseno je 60% puta! A to oci ce vam otvoriti ako nova vlast uradi analizu.

delboj
Gost
delboj

A jes progledacemo od nove Vlasti. Pffff

Fendi
Gost
Fendi

Nema što da se utvrđuje, Imaju

Njegoš
Gost
Njegoš

Naravno da imaju. Čitav svijet je stao zbog korone.

Berane
Gost
Berane

I pre korone se kasnilo. Hoce li meni ko reci gde je drugi tunel Sozine?

Baki
Gost
Baki

Ti si stvarno iz Berama😁😁😁

delboj
Gost
delboj

Odma prije prvog :))))))

Send this to a friend