Ekonomija

Uvoz šest puta veći od izvoza

Ilustracija

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore od 1. januara do 31. avgusta prema preliminarnim podacima iznosila je 1,6147 milijardi eura, što ukazuje na pad od 18,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Izvoz robe imao je vrijednost od 230,7 miliona eura, a uvoz 1,384 milijardi eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio manji za 12,3 odsto, a uvoz manji za 19,8 odsto.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,7 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 15,2 odsto”, navode u MONSTAT-u.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu (sektor 6), u iznosu od 54,3 miliona eura (koji čine: Obojeni metali – 40,4 miliona eura, Gvožđe i čelik – 8,8 miliona eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 320,1 miliona eura (koji čine: Drumska vozila – 85,5 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 70,4 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (57,6 miliona eura), Slovenija (23,1 miliona eura) i Mađarska (17,7 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (268,2 miliona eura), Kina (140,4 miliona eura) i Njemačka (128 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Kako, kad je prije 3,4 mjeseca bio 10 puta veci? Barem je tako objavljeno. Znaci, u doba krize nama opao uvoz (ili se povecao izvoz, ne znam cega)? A znamo da zivimo od uvoza, jer nama proizvodnje.

Vojo
Gost
Vojo

Ovo su jedine politicke teme koje treba da nas zanimaju…

Bnjj
Gost
Bnjj

Ništa ne proizvodimo, narod nam se iseljava, radimo za 200,300e to je naša ekonomija

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sad će to Zdraša,uzdanica naša,samo da se pomoli bogu koji put i problem je riješen,e,lako je tako bit premijer kad imaš protekciju kod boga.

Vojo
Gost
Vojo

Sreca pa ti je Milo ovaj problem rijesio 😊

ICXC
Gost
ICXC

Ovo treba da nas brine jednako kao druge stvari o kojima “lomimo glavu”. Pod time mislim da umjesto sto NVO zvone o patriotskim skupovima (ali ne i litijama mrznje), bolje da zvone o ovim stvarima jer ovo je mnogo bitnije nego bilo sto o cemu govore. Ova ovakva razlika traje u kontinuitetu godinama, nije nesto privremeno, i po ekonomiju je… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Zboris pravo
Ali nemas kome

Send this to a friend