Ekonomija

Uz elektronsku fiskalizaciju državi dodatnih 17 miliona eura godišnje

Poslanici Skupštine usvojili su krajem decembra izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojima se predviđa mogućnost prelaznog perioda do 1. juna naredne godine za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

To znači da od prvog januara svi koji su spremni evidentiraju promet u realnom vremenu i šalju ga preko IT uređaja direktno Poreskoj upravi. Svi koji to nijesu, imaju priliku da do prvog juna to urade. Primjenom tog zakona država očekuje veću naplatu poreza na dodatu vrijednost od 17 miliona eura godišnje.

Nekoliko puta odgađana primjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji stupa na snagu prvog januara. No, imajući u vidu potrebe privrede koju opterećuju posljedice pandemije koronavirusa, usvojena je njegova izmjena u dijelu prelaznog perioda za sve one koji nijesu stigli da obezbijede neophodne uslove za primjenu novog propisa.

Nova softverska rješenja iznjedrila su i ekspanziju IT tržišta, tako da sada veoma lako možete doći do rješenja novog načina evidentiranja prometa. Pred privrednicima je nekoliko varijanti.

Ono što se ne smije zaboraviti i što je zakonska obaveza jeste defiskalizacija postojećih uređaja, što u praksi znači očitavanje kompletnog prometa na poreskim kasama, što znači dokumentovanje cjelokupnog prometa prije elektronske fiskalizacije.

Nešto više od 200 poreskih obveznika već od prvog januara u sistemu su elektronske fiskalizacije. Testni period je pokazao da sve funkcikoniše besprekorno, a na taj način evidentirano je više od 250.000 pojedinačnih računa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tata
Gost
Tata

Oce li biti obezbijedjene kase ili ce to morati da se kupuje i bacaju pare kojih i onako nema?!? Mada koliko se pozivate
na postenje od tih 17 miliona cemo ocekivati da nam se obezbijede nove kase…

Intercepror
Gost
Intercepror

Evo ja imam firmu i podrzavao sam 100% ovakve stvari jer meni je isto i ova a stara jer sve pokusavam da radim po zakonu i sve kupam i plavam porez ali dokle vise sa nametima. Nije problem ni kasa koja ce bit ni malo jeftina nego jos treba mjesecno da placamo taj program. Nekome su posao vijeka nabacili jer… Više »

Send this to a friend