Ekonomija

Varhelji: Zajedničko tržište će ubrzati integraciju Zapadnog Balkana u EU

Oliver Varhelji (Foto: Gov.me - arhiva)

Zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu doprinijeće ne samo uklanjanju prepreka za regionalnu privredu, već će ubrzati i integraciju regije u Evropsku uniju, ocijenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U obraćanju na Bečkom ekonomskom forumu (VEF) rekao je da zajedničko regionalno tržište na osnovu standarda EU-a, koje se uspostavlja, ima ogroman potencijal.

“Radi se o važnim mjerama, koje će olakšati trgovinu, ali i slobodu kretanja građana, robe, usluga, međusobno priznavanje certifikata, diploma… To sve doprinosi povećanju atraktivnosti regije za investitore, a ujedno će i ubrzati integraciju regije u EU”, kazao je Varhelji, prenose agencije.

‘Već smo duboko ekonomski povezani’

“Gledamo načine da integrišemo Zapadni Balkan sve više u zajedničko evropsko tržište. U pojedinim sektorima bi voljeli da Zapadni Balkan učestvuje čak i prije nego što zemlje postanu članice”, naglasio je evropski komesar.

Varhelji je kazao da nema potrebe ekonomskoj zajednici u Austriji i centralnoj Evropi objašnjavati značaj Zapadnog Balkana.

Istakao je da je u interesu EU-a integracija cijele regije u Uniju.

Varhelji je rekao da su Zapadni Balkan i EU već duboko ekonomski povezani, dodajući da bi rekao čak i integrisani.

S tim u vezi je podsjetio da je prošle godine 68 odsto trgovine regija ostvarila s EU-om, kao i da je EU izvor više od 60 odsto direktnih stranih investicije na Zapadnom Balkanu.

Tako povezana regija s EU-om prolazi kroz iste probleme i suočava se s istim izazovima, kao što je pandemija korona virusa, koja je dovela do recesije.

‘Izbjeći loše pozajmice Crne Gore’

U cilju prevazilaženja krize, podsjetio je, Unija je usvojila investicioni plan za oporavak Zapadnog Balkana po uzoru na sopstvenu strategiju podsticanja rasta.

Ukazao je da predviđa značajne investicije u saobraćajnu infrastrukturu, s ciljem da se uklone sve prepreke za transport duž evropskih koridora.

“Želimo povezati sve glavne gradove regije s EU-om. Naša poruka je jasna – EU nudi najbolje uslove za velike investicije, ne samo kroz grantove i povoljne kredite, već prije svega kroz transfer znanja, kada dođe do realizacije projekata. To je najbolji način da naši partneri u regiji ne završe s lošim pozajmicama, kao što je bio slučaj s Crnom Gorom”, kazao je Varhelji.

Unija, rekao je, pomaže Zapadni Balkan i u ubrzanju digitalne i zelene tranzicije, što zahtijeva suštinske investicije u digitalnu infrastrukturu.

“Moramo povezati sve glavne gradove s brzim internetom, da poboljšamo pristup regiji digitalnim uslugama“, kazao je Varhelji.

Ključno je napredovati u vladavini prava

Varhelji je pozdravio što Zapadni Balkan ukida naplatu rominga, ocjenjujući da je to veliko dostignuće koje pokazuje da regija može postići važne rezultate u korist svojih građana.

Rekao je da se sada radi na smanjenju naplate rominga između Zapadnog Balkana i EU-a.

Istakao je da je planirano veće investiranje u ljudski kapital, podsjećajući da Investicioni plan podržava politiku zapošljavanja, bolje obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada, s nadom da će se time smanjiti odliv mozgova iz regije.

Takođe je istakao da EU, paralelno s investicijama, radi i s vladama u regiji kako bi napredovale u vladavini prava, jer je to ključno kako bi se investitorima mogla ponuditi stabilna i predvidiva klima.

Send this to a friend