Ekonomija

Važan je svaki cent kako bi se preživjela ova godina

Foto: Pobjeda

Jedan od bisera crnogorske turističke ponude, ostrvo Ada, u delti rijeke Bojane kod Ulcinja, ove godine zbog situacije sa pandemijom korona virusa nije popunjena kao ranijih godina, piše Pobjeda.

Dok je prošle godine u ovo vrijeme Nudističko naselje Ada Bojana bilo popunjeno i do 80 odsto, ove godine ih je samo 10 puta manje, odnosno nekih 40-ak gostiju.

Direktor ovog naselja Milorad Mujo Miličković nada se da će se nešto promijeniti, situacija sa virusom ,,srediti“ i da će u avgustu biti ispunjene brojne rezervacije, koje im još nijesu otkazane. Sada im je kaže važan svaki cent, jer treba ,,preživjeti“ ovu tešku godinu. Cijene koje su i prošle godine bile povoljne ,,spustili“ su 25 odsto.

Gosti

“Imamo goste iz Ukrajine, Bjelorusije, Češke, Njemačke, domaće goste i Ruse koji imaju svoje nekretnine i dođu vikendom da borave kod nas. Ne možemo reći da nijesmo zadovoljni znajući da u drugim primorskim mjestima u Crnoj Gori nema nikog. Mi sada imamo 40 gostiju.

Rezervacija imamo pozamašno, ali ne znamo šta će biti. Zbog novonastale situacije ne znamo koji će broj tih rezervacija biti ispunjen”, kaže za Pobjedu Miličković. Ipak optimista je i smatra da će se popunjenost u avgustu poboljšati. On napominje da su prve goste primili još 1. juna.

“Imali smo goste iz Njemačke. Neke rezervacije smo morali da ispoštujemo i jednom kad otvorimo više ne zatvaramo”, kazao je Miličković ističući da od tada imaju stalno ponekog, nikada nije bilo prazno.

Vikendom, kako ističe, dolaze Podgoričani, ali su većinom u privatnim vikendicama kojih na Adi ima u velikom broju.

Miličković kaže da na ovom dijelu naše obale preferiraju nudisti i da rijetko dolaze porodice, dok naši turisti ne žele da se sretaju sa ,,golaćima“.

“Svi domaći pitaju, oćemo li naići na nudiste, a strance to ne zanima. Nudisti se šetaju kroz naselje, a naši turisti se trude da ih mimoiđu. Ne možemo da odredimo put kuda će ko da ide na plažu”,  kazao je Miličković.

Osim vikenda, očekuju da i radnim danima imaju posjetu, što zavisi od stranih turista.

“Prošle godine su nam dominantni gosti bili iz Češke, Njemačke i gosti iz Srbije. Bez njih je teško raditi”, kazao je Miličković.

On smatra da, ako se nastavi ovako i granice budu zatvorene, a inostrane kompanije ne mognu ,,dići“ svoje čartere, biće teško.

“Sve opet zavisi od situacije. I kod nas je u Crnoj Gori situacija što se tiče korona virusa sve teža i teža”, kazao je Miličković.

Posljednjih godina broj gostiju je bio u porastu. Sve je više bilo gostiju sa zapadnoevropskog tržišta pa je tako popunjenost u ovo vrijeme bila i do 80 odsto. Zadnjih godina su i renovirali kapacitete.

“Sve kućice su renovirane, sobe, namještaj, kupatila i balkoni. Od temelja do krova”,  kazao je Miličković.

Kada je ova situacija u pitanju dosta im pomaže Investicioni razvojni fond. Prijavili su se za kredit koji je po njegovim saznanjima odobren i koji će im dobro doći. Imaju 46 zaposlenih, koje treba zadržati. Bez obzira na manje gostiju oni rade. Imaju mnogo punktova, tako da ima posla.

Situacija

“Plašimo se i da se granice između crnogorskih gradova zatvore. Svaki cent je sada bitan. Prikupi se malo sa plaže, malo sa rampe, malo iz restorana, iz auto-kampa. Treba izdržati ovu sezonu. Mi smo obično do 15. oktobra otvoreni. Volio bih da tako i ostane i ove godine. Samo da ima gostiju, a nadam se ako situacija sa virusom bude bolja da će ih biti u septembru kako bi kompenzovali nekako jun i jul koji su bili loši”,  nada se Miličković.

Turista koji jednom dođe na Adu, kako kaže, dolazi uvijek.

“Zaljubi se u ovo mjesto. Da nema pandemije za posjećenost ne bi brinuli. Tu su prošlih godina bili i konji, potkovani, da se jašu na pijesku i da na svojim leđima nose duž plaže ljubitelje jahanja. Najljepše šetnje konjima su kada sunce zalazi, onda kada se priroda igra sa bojama. Ove godine nema ni njih, ne isplati se angažovati ih.

Ono po čemu je u posljednje vrijeme sve poznatija Ada Bojana je kajt-surfing, odnosno, upravljanje zmajem na vodi. Zbog „dobrog“ vjetra, kako kažu, iskusni kajtaši, već dugi niz godina Ada Bojana je „prijestonica“ surfera na Jadranu i može stati rame uz rame sa Kanarskim ostrvima, Havajima, Portugalom, ili Egiptom, gdje su ovi sportovi i najpopularniji”, rekao je on.

Cijene smanjili za 25 odsto

Kao i u ostalim hotelima u Crnoj Gori ove godine i Turističko naselje Ada Bojana nudi akcije.

“Cijene su smanjenje 25 odsto u odnosu na prošlu godine i dajamo jedan dan gratis ko boravi 10 dana. To je akcija koju smo odredili do kraja jula, a najvjerovatnije ćemo je produžiti i u avgustu i taj postotak povećavati”,  kazao je Miličković precizirajući da je sada cijena polupansiona sa doručkom i večerom za dvoje 60 eura.

21

avatar
1000
16
5
0
 
19
BnjjCg kontrasĐulijanoAnonimTripo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Đulijano
Gost
Đulijano

Upravo šetam VELIKOM PLAŽOM.

cijene ležaljki , i u plaznim barovima kao prošle godine.

potražnja slaba.

Gospodo zakupci morate shvatiti da
korigovanjem cijena možda možete privući domaće goste.

Anonim
Gost
Anonim

E ovako, ja sam redovni gost na Adi Bojani, ne nudisticki dio…..i jasno mi nije sta je ovaj covjek ispricao… Jedina stvar sa kojom se mogu sloziti, da ljudi koji dodju na Adu se zaljube u istu, i da uvijek dolaze, to je jedina tacna stvar… jer je i sa mnom tako bilo. Prelijepo mjesto bez premca. Ali da se… Više »

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Tacno tako

Tripo
Gost
Tripo

A gdje je moj komentar o domaćim vikendaškim paradajz izletnicima?

Anonim
Gost
Anonim

Ako si mislio na Adi, cudo im nije….kazem ti, i stranci se pokupe i odu…jer su cijene presmijesne…jesi li vidio kakav je put pun rupa, ja vec 8 godina dolazim, nista nije ulozeno, auto da polomis. Jesi vidio picu kolika je 7 eura??? Precnik joj je plitkog tanjira za racuvanje….jesi vidio cjenovnik u kafic??? Ono je dragulj, i ljepota koja… Više »

Prešo
Gost
Prešo

Ako ne pustomo Ruse od prvog avgusta piši propalo.

ljuma
Gost
ljuma

Ovo vam je opomena da svake godine dajete dobru platu radnickoj klasi, jer za jednu noc ste zaradjivali njihove plate, ubuduce pamet u glavi.

Pedja
Gost
Pedja

Bolje da nisi davao intervju. Cijene nocenja niste spustali u odnosu na zadnjih 4-5 godina. Nemate nikakvih akcija i pored krize. Zasto se ne ugledate na druge hotele crnogorskog primorja. Set lezaljki je 10eur. Ulaz 5eur. Voda vam je 2.5eur. Ovo su cijene ovogodisnje. Najgori menadzment na celu sa Mikanom. Nevjerovatno da Vlada nista ne preduzima.

Tripo
Gost
Tripo

Čudo ćete zaraditi sa domaćim paradajz izletnicima. Dođu iz crnogorskog zlatnog trougla (CT – PG – NK) sa punim gepekom hrane, vode i grickalica i na plaži potroše 0 (nula) eura. A predveče nazad kući… zajedno sa svojim čirgićevskim naglaskom. E viva…

Lila
Gost
Lila

Zamislite onda kako je ljudima na sjeveru, gdje gotovo svake godine sezona propadne a narod je ulozio veliki novac. Cijene na Adi narocito u restoranima su ogromne, tako da ih jedan prosjecan gradjanin ne moze sebi priuštiti.

Pjer
Gost
Pjer

Kad cete shvatiti
Da kod nas turizma bez Rusije i Srbije nema
Tako bice jos godina slicnih ovoj

Carlito
Gost
Carlito

Pukla tikva ajmo novi kredit na 1 000 god

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Haha a I dalje vecina dere sa cijenama

Pedja
Gost
Pedja

Bolje da nisi davao intervju. Cijene nocenja niste spustali u odnosu na zadnjih 4-5 godina. Nemate nikakvih akcija i pored krize. Zasto se ne ugledate na druge hotele crnogorskog primorja. Set lezaljki je 10eur. Ulaz 5eur. Voda vam je 2.5eur. Ovo su cijene ovogodisnje. Najgori menadzment na celu sa Mikanom. Nevjerovatno da Vlada nista ne preduzima.

Bnjj
Gost
Bnjj

A plate radnicima su i rekordne sezone kad su bile su bijedne

Aok
Gost
Aok

A kolike su plate kod tebe u tvojoj firmi? I kod Vucica u kineskim fabrikama radioaktivnih guma?

Bnjj
Gost
Bnjj

A kolike su u Hr dupli više, pređeš granicu rad je duplo bolje plaćen. Patriote vlasnici firmi uništiše Cg

Sinjore
Gost
Sinjore

Kakve kukavice. Jos ne cuh da su kritikovali Vladu.

Roro
Gost
Roro

To je naljepše mjesto na našem primorju,ali sa najraspalijim hotelskim smještajem.Realna cijena za naljepšu kućicu je 30eura,ostale po 20e i 10e.Tako da spuštite te cijene,nijeste Splendin.

Cetinje
Gost
Cetinje

Turizmu je “vazan svaki cent”kako bi se “prezivjela”ova godina,a sto mislite sto je nama vazno za prezivljavanje sa penzijama od 180 eura,a pola tih iznosa kredit,a sto ce se sa racunima,a u frizider samo sijalica.E mucite gadovi gadni.Znate koliko nas zabolje za vase probleme.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Kako mislite da se penzije povećaju bez povećanja privrede? Pošto je kod vas prihod od turizma veoma značajan faktor za rast privrede, znači da ako nema novca od turizma, nema ni za penzije. Meni je iskreno žao što se ne napravi sporazum među državama, a mogao bi, pa bi vam došli turisti koji stalno dolaze.

Send this to a friend