Ekonomija Žugić i Radunović na sastancima u Vašingtonu

Većina bankarskih indikatora na najvišem nivou ikada

Rješavanjem ranjivosti iz prethodnog perioda ojačana je finansijska stabilnost i većina bankarskih indikatora je na najvišem nivou ikada, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku sa zamjenikom izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda Taom Zangom.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić i ministar finansija Darko Radunović nastavili su godišnje sastanke sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, a na sastanku sa Zangom guverner je naglasio da se očekuje skoro usvajanje novog seta zakonske regulative u domenu bankarskog sistema.

Ukazao je i da je donijeta nova podzakonska regulativa u domenu sprečavanja pranja novca i da je taj dio odgovornosti Centralne banke Crne Gore značajno unaprijeđen.

“Radunović je istakao nastavak trenda snažnog ekonomskog rasta i smanjenja nezaposlenosti, što je, između ostalog, doprinijelo i rastu budžetskih prihoda. Naveo je da se istovremeno sprovode mjere na primjeni strategije upravljanja javnim dugom, u okviru kojih je ostvaren uspjeh sa posljednjom emisijom euroobveznica, kao i mjere na smanjenju budžetskog deficita, koji je ove godine predviđen na nivou ispod 3 odsto BDP-a”, ističu u Centralnoj banci.

Zeng je kazao da se reforme u bankarskom sistemu odvijaju u pravom smjeru i da u narednom periodu akcenat treba da bude na implementaciji novih propisa.

“Takođe je naveo da nastavak strukturnih reformi i investicije u ljudske resurse i infrastrukturu imaju veliki značaj za dalji ekonomski rast i obezbjeđenje fiskalne održivosti”, dodaju u CBCG.

Crnogorska delegacija se susrela i sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence MMF-a Entonijem Delanojem, kome su prezentovani rezultati u fiskalnom i finansijskom sektoru.

“Delanoj je istakao zadovoljstvo nastavkom pozitivnih trendova u Crnoj Gori”, navode u Centralnoj banci.

Takođe, delegacija se sastala sa predstavnicima odjeljenja za fiskalna pitanja, monetarna pitanja i tržište kapitala i statistiku, tokom kojih je razgovarano o projektima tehničke pomoći Ministarstvu finansija i Centralnoj banci Crne Gore, važnih u procesu daljeg provođenja strukturnih reformi u zemlji.

Send this to a friend