Ekonomija ZAKUP ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Velika šansa za izvoz i nova radna mjesta

Ilustracija, foto: Pixabay

U decenijama koje su za nama nebrojene su parcele obradive zemlje kako privatne, tako i državne bile napuštene širom Crne Gore. Stajale se dugo zaboravljene iako je nasušna potreba naše ekonomije ne samo da se obradiva zemlja koristi, nego i da se neobradive površine privedu namjeni. Tako to rade dobri domaćini, piše caffemontenegro.me.

Zemljište ne bi smjelo da bude neobrađeno u zemlji koja ima veliki spoljnotrgovinski deficit, posebno u domenu uvoza hrane. To nije domaćinski, niti održivo.

Očekivani efekti su već vidljivi na projektima koji se realizuju na zakupljenim lokalitetima. Samo na osnovu posljednjih potpisanih ugovora o zakupu za period od 15, odnosno 30 godina lokaliteta u opštinama Briska Gora (Ulcinj), Vranovići (Kotor) i Golubovci (Podgorica), investirana su znatna sredstva.

Planirane ukupne investicije su na nivou od 10,5 miliona eura, sa više desetina novootvorenih radnih mjesta, stalnih i sezonskih.

Država novim projektima valorizacije državnog zemljišta šalje poruku dobrog domaćina i svojim primjerom pokazuje da raspoloživo zemljište treba da bude obrađivano. Biće to zasigurno pozitivan signal i mnogima koji su svoje parcele napustili da im se vrate i ponovo započnu uzgoj poljoprivrednih proizvoda.

Jedan od načina stimulacije poljoprivredne proizvodnje je i progresivna poreska politika, pa bi i oni koji imaju zemljište koje ne obrađuju imali veće poreske obaveze od onih koji se bave poljoprivredom.

To će nedvosmisleno dati novu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji u Crnoj Gori, obezbijediti supstituciju određenih proizvoda i pretpostavke za izvoz. S druge strane, otvoriće se znatan broj novih radnih mjesta uz dodatno angažovanje sezonske radne snage.

“Veliki poljoprivredni projekti kakvi se realizuju na Šasu, u Vranovićima, na Briskoj Gori, ali i na području glavnog grada su ohrabrujući za razvoj crnogorske poljoprivrede i potvrda su dobro kreirane politike Vlade u ovom sektoru, a konkretno kroz pokrenuti Projekat valorizacije poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Vlada je još na početku svog mandata prepoznala da poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje se decenijama nije koristilo i bilo u zapuštenom stanju predstavlja značajan neiskorišćeni potencijal koji treba valorizovati na održiv način, kroz realizaciju ideja zainteresovanih investitora, a čime se može postići znatan rast poljoprivredne proizvodnje i stvaranje nove vrijednosti kroz preradu, supstituciju uvoza određenih proizvoda, kao i otvaranje znatnog broja novih radnih mjesta”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kroz rad Komisije za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini Vlada će nastaviti da oglašava u zakup i ostale komplekse poljoprivrednog zemljišta na teritoriji cijele Crne Gore, a koji imaju potencijal da kroz kvalitetne projekte iz oblasti poljoprivrede višestruko doprinesu razvoju.

Kako najavljuju, već sada je na još tri lokacije sve spremno za skoro oglašavanje za davanje u zakup, čime će se pokrenuti novi investicioni ciklus.

U Vladi, takođe, očekuju da će i lokalne samoprave u Crnoj Gori, po ugledu na ovaj projekat, stvoriti mogućnost da zainteresovanim investorima pod povoljnim uslovima ponude poljoprivredno zemljište u svojini opština, na dobro preduzetnika i građana, ali i lokalnih samouprava.

Prepoznajući mogućnosti, takvu odluku u cilju podsticanja poljoprivredne proizvodnje na svojoj teritoriji je nedavno usvojio Glavni grad Podgorica i već objavio oglas za davanje u zakup zemljišta po vrlo povoljnim uslovima.

Država novim projektima valorizacije državnog zemljišta šalje poruku dobrog domaćina i svojim primjerom pokazuje da raspoloživo zemljište treba da bude obrađivano.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Sada, kad je poljoprivreda stradala od uvoznickog lobija.

???
Gost
???

Ispadoše Voli i Franca bolji poljoprivrednici i stočari nego svi ostali skupa

Sasa 1
Gost
Sasa 1

Bas se vidi u golubovcima !!! Nekad je pod poljoprivrednim proizvodima bilo 90% a sada 10% zemljista!!!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Gdje ste bili do sada da to realizujete, u proteklih 30 godina od kada ste na vlasti i ko vam je smetao.Sad ste se sjetili pred izbore kao i pred svake izbore da najavite grandiozne projekte koji će otvoriti navodno na desetine hiljada novih radnih mjesta,a od čega u praksi nikad ništa bilo nije i niti će biti dok je… Više »

Gorske oči
Gost
Gorske oči

Isto kao za fabriku čokolade na Cetinju.

Emanon
Gost
Emanon

Vecina naroda na severu sa neobradjenim zemljistem su penzioneri minimalnih primanja. Zaista planirate da ljudima 65+ godina i 150e penzije povecate porez jer ne obradjuju zemljiste?

Bojan
Gost
Bojan

Da, veoma velika šansa za izvoz ako zemlju izdaju svojim tajkunima, pa oni uspiju ono što običan pošteni poljoprivrednik ne uspjeva.

Send this to a friend