Ekonomija

Veliki problemi za tivatsku vazdušnu luku zbog lošeg rada menadžmenta Aerodroma

Aerodrom Tivat

Iako je prije par mjeseci prinudno naplatio oko 9,4 miliona eura iz državnog budžeta na ime duga prizemljene nacinalne aviokompanije Montenegro Airlines, pa je imao više nego dovoljno novca da se pripremi, menadžment Aerodroma Crne Gore nije preduzeo gotovo ništa da vazdušna luka uTivtu koliko-toliko spremno dočeka špic sezone, piše Bokanews.

Tako ovih dana između pet i sedam hiljada putnika koliko ih dnevno prođe kroz terminalnu zgradu Aerodroma Tivat „uživa“ u temperaturama od preko 30 stepeni unutar zgrade jer je, po običaju, klimatizacioni sistem u terminalu većim dijelom neispravan.

„Klima uređaji uopšte nisu radili do prije neki dan kada se pojavio serviser firme iz Beograda – jedine ov lašćene za održavanje i servis ovog tipa zastarjelih klima uređaja. On je zamijenio samo jedna od kompresora, ali bez potpisanog ugovora koji menadžment ACG još nije bio napravio sa tim jedinim mogućim pružaocem ove vrste usluga nije želio da obavi ostatak poslova na sistemu, tako da klima uređaji u Terminalu 1 trenutno rade sa oko 40% kapaciteta“, kazao nam je izvor sa aerodroma Tivat za Bokanews.

Iz menadžmenta Aerodorma Crne Gore na kojem je do juče zvanično kao v.d. izvršnog direktora bio član Odbora direktora Ognjen Jovović (DF), nisu odgovorili na pitranja zašto, ako su već imali novac na raspolaganju kojeg su prije skoro dva mjeseca prinudno naplatili iz državnog budžeta, u međuvremenu nisu preduzeli ništa da aerodrom u Tivtu koliko-toliko tehnički pripremi za špic sezone.

Inače, funkciuju izvršnog direktora Aerodroma danas je i zvanično preuzeo Goran Jandreoski koji je početkom juna izabran na tu funkciju na međunarodnom konkursu.

Novog direktora čeka mnoštvo problema jer mu ih je Odbor direktora koga čine predsjednik Nebojša Đoković (DF), Ognjen Jovović (DF), Boro Todorović (PzP), Branko Vuković (Demokrate) i Eldin Dobadžić (URA), svojim postupanjem i nepostupoanjem u protekla skoro sva mjeseca, ostavio vrlo tešku situaciju u nasljeđe sa kojom se Jandreoski sada mora izboriti.

Jovović i njegove kolege iz Odbora direktora Aerodorma odbili su da odgovore i na pitanja o ključnom problemu sa kojim se ovih dana naosi aerpodrom Tivat- nedostatku adekvatno obučene i sertifikovane radne snage.

Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora Boke News, ova vazdušna luka je već sada bukvalno „pred pucanjem“ jer se od raspoloživih radnika i nedovoljnog broja sezonaca traži da rade bukvalno bez odmora, pa oni već sada „padaju sa nogu“ da bi opslužili dnevni promet od tridesetak velikih putnilkih aviona i između pet i sedam hiljada putbnika na dan. To inače, odgovara prosjeku dnevnog prometa aerodroma koji ima ukupan godišnji učinak od uzmeđu dva i dva ipo miliona putnika.

Novi odbor direktora ACG koji je sam preuzeo i izvršno rukovođenje firmom nakon smjene dotadašnjeg izvršnog direktora Danila Orlandića (SD) i svih njegovih pomoćnika, u međuvremenu se oglušio o sva upozorenja iskusnih šefova aerodromskih službi u Tivtu da se pod hitno mora pristupiti angažovanju, obuci i gdje je to neophodno, zvaničnom stručnom sertifikovanju sezonske radne snage, neophodne da bi ta vazdušna luka odgovorila ljeti znatno povećanom obimu prometa. I ono malo sezonaca što je primljeno, u nekim je slučajevima angažovano bez završene obuke i stečenih licenci, pa oni sada obuke završavaju paralelno sa svakodnevnim obavljanjem redovnih poslova.

Problem nediostataka sezosnke radne snage je toliki da je aerodrom u Tivtu donedavno kuburio čak i sa osobljem za održavanje higijene, pa su mu na ispomoć dolazili radnici Komunalnog prerduzeća u Tivtu.

 

5

avatar
1000
5
0
0
 
4
PilotNinoVučerakovićCommentatorBuco
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pilot
Gost
Pilot

Napraviše haos u vazdušnom saobraćaju.Aerodromi u potpunom rasulu, nova avio kompanija već počela s otkazivanjem letova i vrlo brzo će biti u finansijskim problemima.Sada se spremaju da rasture i agenciju za civilno vazduhoplovstvo koja je jedina zdrava institucija u avijaciji.Skandalozno uništavanje!

Nino
Gost
Nino

Nece Dat uraa 😂😂😂😂

Vučeraković
Gost
Vučeraković

Došli sposobni da pokažu kako se radi. A njihova jedina preporuka su litije.

Commentator
Gost
Commentator

Tako bi i državu vodili

Buco
Gost
Buco

😂😂😂😂😂😂sve nam je ovako sa apostolima!!

Send this to a friend