Ekonomija Izvršni rukovodilac cjeline proizvodnja u EPCG Luka Jovanović

Više od 65 miliona za ekološku sanaciju rada Termoelektrane

Termoelektrana Pljevlja

Početak ekološke rekonstrukcije postojećeg termo bloka, kao i rekultivacija postojeće deponije šljake i pepela koja je već počela, a koja će se realizovati po fazama, obilježiće narednu godinu u Termoelektrani (TE) Pljevlja, kazao je u intervjuu Vikend novinama izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline proizvodnja u Elektroprivredi (EPCG) Luka Jovanović.

Invesiticija u ta dva projekta, kako je dodao, iznosi više do 65 miliona eura.

Termoelektrana Pljevlja proslavila je u ponedjeljak 37 godina rada. Šta će karakterisati 38. godinu rada termoenergetskog objekta?

Jovanović

Jovanović: Narednu godinu u TE Pljevlja obilježiće početak ekološke rekonstrukcije postojećeg termo bloka, kao i rekultivacija postojeće deponije šljake i pepela koja je već počela, a koja će se realizovati po fazama. U ta dva vezana projekta, čija će realizacija omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, EPCG će uložiti više od 65 miliona eura ne računajući PDV.

Ko je favorit za izvođača radova na projektu ekološke rekonstrukcije prvog bloka? Da li konzorcijumi DEC InternationalBemax-BB Solar-Permonte, Hamon-Rudis ili kineska kompanija Shangai Electric group?

Jovanović: Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda u narednih 90 dana pregledaće, ocijeniti i vrednovati pristigle ponude, nakon čega će biti izabrana najpovoljnija.

Postupak javnog otvaranja ponuda sproveden je 14. oktobra pri čemu je konstatovano da su svi prijavljeni ponude dostavili u propisanom roku. Što se finansijskog dijela ponuda tiče, konzorcijum DEC International-Bemax-BB Solar-Permonte ponudio je 54.427.700 eura sa PDV-om, za realizaciju projekta. Ponuda konzorcijuma Hamon-Rudis bila je “teška” 72.539.500 eura sa PDV-om, a Shangai Electric Group izveo bi radove na ekološkoj rekonstrukciji za 97.922.683 sa PDV-om.

Odluku o realizaciji te investicije, čija je vrijednost procijenjena na 45 miliona eura bez uračunatog PDV-a, Odbor direktora EPCG donio je krajem juna ove godine.

Šta dobija država, građani, ali i EPCG projektom ekološke rekonstrukcije prvog bloka?

Jovanović: Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja trebalo bi da bude realizovan do 2022. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana-Rudnik uglja) u narednih 20 do 30 godina. Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožih parametara zaštite životne sredine predviđenih novom odlukom EU iz 2017. godine. Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona eura i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 21 mjesec od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja. Dakle, ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj.

VN: Da li će se obnovom prvog bloka smanjiti mogućnosti ekoloških incidenata, poput onog u rijeci Ćehotini?

Jovanović: Svakako, s obzirom na to da je projektom ekološke rekonstrukcije planirana izrada potpuno drugačijeg načina odlaganja otpada-ekološki bezopasnog postupka.

Šta je sa toplifikacijom Pljevalja, za stanovnike ovog grada najvažnijeg pitanja?

Jovanović: U poredo sa realizacijom projekta ekološke rekonstrukcije, u roku od 21 mjesec od potpisivanja ugovora, obezbijediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja. Toplotna stanica za toplifikaciju biće izgrađena u pogonu Termoelektrane, tako da će u procesu eksploatacije to biti dio sistema TE Pljevlja o čijoj će se funkcionalnosti brinuti zaposleni.

Send this to a friend