Ekonomija

Više vlasnika, neriješeni imovinski odnosi: Kako prevesti brojila sa preminulih i izbjeći isključenje

Ilustracija

Slađana Đukanović

Elektroprivreda Crne Gore upozorila je sve korisnike brojila čije se vlasništvo vodi na preminula lica, da podnesu Zahtjev za promjenu imena-naziva kupca i zaključe Ugovor o snabdijevanju. CdM-u se više građana požalilo da u njihovom slučaju nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa se pitaju šta da rade. Iz EPCG-a pojašnjavaju da ukoliko je više suvlasnika navedeno u listu nepokretnosti potrebna je Izjava svih ostalih da su saglasni da se brojilo registruje na ime podnosica zahtjeva, i mora biti ovjerena kod nadležnog organa. Oko 5.000 utuženih potrošača čija se brojila i dalje vode na preminula lica, a čiji je spisak prije par dana objavila Elektroprivreda Crne Gore, duguju blizu osam miliona eura. Ukupan broj potrošača koji nijesu preveli brojilo na svoje ime je mnogo veći.

<<<Obavezna promjena vlasništva na brojilima koja se vode na preminule osobe<<<

“Spiskovi koji objavljeni na našem portalu i elektronskom portalu javne uprave, formirani su na osnovu odbijene tužbe sa razlogom “umrlo lice”. To znači da se radi o potrošačima koji imaju dug po osnovu utrošene električne energije i koji su za neizmirivanje istog utuženi. Na spisku je oko 5.000 potrošača. Broj potrošača koji nijesu izvršili promjenu naziva kupca je mnogo veći”, kazali su za CdM iz EPCG.

Otkrivaju i o kolikom dugu je riječ.

“Oko 5.000 potrošača sa objavljenog spiska duguje blizu osam miliona eura. Ukupan broj potrošača koji nijesu preveli brojilo na svoje ime je mnogo veći”, navodi EPCG.

Svi detalji procedure Promjena imena-naziva kupca mogu se naći na web portalu www.epcg.com.

“Svi obrasci zahtjeva, izjava takođe se mogu preuzeti sa portala. Ukoliko se Procedura promjena imena-naziva kupca pokreće uslijed smrti fizičkog lica (nasleđa), potrebno je dostaviti: popunjen Zahtjev za promjenu imena/naziva kupca; list nepokretnosti (može i iz elektronske evidencije o nepokretnostima), rješenje o nasleđivanju ili Ugovor o poklonu ili Ugovor o doživotnom izdržavanju”, objašnjavaju za CdM iz EPCG.

Ukoliko je više suvlasnika predmetnog objekta navedeno u listu nepokretnosti potrebna je Izjava svih ostalih da su saglasni da se kao kupac električne energije u potrošačkom objektu registruje podnosilac zahtjeva, ovjerena kod nadležnog organa.

“Nasljeđivanjem ili prihvatanjem poklona, novi vlasnik prihvata sva prava, ali i obaveze, pa samim tim i finansijske obaveze po osnovu utrošene električne energije”, ističu iz EPCG.

CdM-u se više građana požalilo da u njihovom slučaju nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa se pitaju šta da rade.

“Imajući u vidu da imamo razne situacije neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, potrošače bi uputili da, prije nego dođu u prostorije EPCG, pročitaju detalje o promjeni imena-naziva kupca, koje se nalazi na našem portalu i informišu se šta ona podrazumijeva. Na raspolaganju za pojašnjenja i dodatne informacije je i broj 19100, call centar sa kojem su pozivi iz svih mreža u Crnoj Gori besplatni, naša fejsbuk strana, kao i imejl [email protected]”, savjetuju iz EPCG.

Zato pozivaju još jednom sve potrošače čija se brojila vode na umrla lica, da pokrenu proceduru.

“Takođe, ovim putem bi pozvali i sve druge potrošače, kod kojih se razlikuje vlasništvo nad brojilom od vlasništva nad nekretninom, da blagovremenu pokrenu ovu procedure, jer je to njihova zakonska obaveza. Naime krajnji kupac je dužan da u slučaju promjene podataka iz ugovora o snabdijevanju bez odlaganja, pisanim putem obavijesti snabdjevača (npr. u slučaju kupovine stana i sl.)”, navode za CdM iz EPCG.

Na pitanje CdM-a da li će rok za obaveznu promjenu vlasništva biti prolongiran, iz EPCG odgovaraju da prate dinamiku ovog procesa, i ukoliko bude potrebe, a posebno cijeneći preporučene mjere za suzbijanje pandemije COVID 19, rok će biti prolongiran.

“Međutim, da bismo potrošačima olakšali podnošenje dokumentacije i smanjili eventualno vrijeme čekanja u redovima, donijeta je odluka da se potrebna dokumentacija, skenirana, može poslati na imejl adrese regionalnih centara: [email protected] (za gradove Podgorica, Cetinje, Danilovgrad, Tuzi), [email protected] (za opštine Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor, Herceg Novi), [email protected] (Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Plav, Petnjica, Andrijevica, Gusinje), i [email protected] (Nikšić, Šavnik, Žabljak), i kada se na osnovu dostavljene dokumentacije pripremi novi Ugovor o snabdijevanju, potrošači će biti pozvani da dođu i potpišu ugovor”, ističu iz EPCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VODJA
Gost
VODJA

Ovo je najvecim dijelom prodate nekretnine pa novi vlasnici nisu preveli na sebe i nisu placali struju. U nekim slucajevima cim je dug veci od 100 iskljucuju. To je trebala i ovim slucajevima da se radi, a ne da cekaju ovoliko da se nakupi. I bolje bi bilo da elektroprivreda na licu mjesta utvrdi prave vlasnike (iskljuci struju) nego ovako… Više »

Darko
Gost
Darko

Hoce EPCG da se naplati…a sta je sa onim da dug stariji od dvije godine zastarijeva, zna li ko?Ne bi smjeli vise gasiti struku zbog tih starih dugova.

Nenad
Gost
Nenad

Po Zakonu o zaštiti potrošača ne smiju više da gase zbog dugova starijih od dvije godine, pa neka idu na sud

Djomaa
Gost
Djomaa

Zato te utužuju konstantno

Bokelj
Gost
Bokelj

Šta ćemo sa strancima?

Klavijaturista
Gost
Klavijaturista

Oce oni da se naplate..znaci ako ga prevedete na sina cerku automatski ta osoba preuzima dug

ZdravRazum
Gost
ZdravRazum

Da li smiju da objavljuju ove spiskove ?

Zor
Gost
Zor

Ne smiju…treba ih tuziti

Gost
Gost
Gost

Ljudi, koliko se nekretnina vodi na umrle više od dvadeset godina??? Mi smo toliko nazadna država koja nije u stanju ni to da riješi… Mrtvi posjeduju nekretnine … Komedija

Send this to a friend