Ekonomija

Viši sud potvrdio presudu Osnovnog: Franović smijenjen protivzakonito

Zarija Franović

Viši sud u Podgorici odbio je žalbu Luke Bar i potvrdio presudu Osnovnog suda u Baru u vezi sa smjenom izvršnog direktora tog preduzeća Zarije Franovića.

Osnovni sud je početkom marta donio presudu kojom je poništio kao nezakonitu odluku o smjeni Zarije Franovića sa mjesta izvršnog direktora, a poništio je i odluku o njegovom raspoređivanju na mjesto savjetnika izvršnog direktora.

Sudija Višeg suda Dejan Dragović je utvrdio da u prvostepenom postupku nijesu učinjene bitne povrede odredaba parničnog postupka iz člana 367 stav 2 tačka 3,7 i 12 Zakona o parničnom postupku, na koje drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti.

“Nema ni bitnih povreda odredaba parničnog postupka na koje ukazuje tužena, jer su u prvostepenoj presudi dati dovoljni razlozi o odlučnim činjenicama, presuda nije suprotna izvedenim dokazima, koji su cijenjeni u skladu sa članom 9. ZPP-a i može se ispitati njena pravilnost”, piše u presudi u koju je Dan imao uvid.

U presudi se navodi da je sporno da li su predmetne odluke zakonite, budući da nisu obrazložene.

Iz Luke Bar tvrde da odluka o razrješenju izvršnog direktoa ne mora da sadrži obrazloženje.

Franović je na mjesto izvršnog direktora došao 1. avgusta 2017. godine, a smijenjen je u oktobru 2018. godine.

Odluka o njegovom razrješenju je donijeta uz konstataciju da je razlog razrješenja nepoštovanje i nesprovođenje odluka odbora direktora Luke Bar, međutim, izostalo je konkretno obrazloženje navedenog razloga razrješenja, pa iz odluke nije jasno o kakvom nepoštovanju i nesprovođenju kojih odluka je riječ, odnosno da li su zaista postojali propisani uslovi za razrješenje sa funkcije na koju je bio imenovan.

Franović je bio imenovan na period od četiri godine.

“Dakle, sporna odluka kojom je Franović razriješen dužnosti izvršnog direktora jeste nezakonita, uprao zato što se ne može ispitati, budući da nema razloga o činjenicama, pa ostaje nejasno da li je Odbor direktora Luke Bar pravilno primijenio statutarna ovlašćenja”, piše u presudi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Kada će početi ove uhlebe da odgovaraju ličnom imovinom? Tako bi jedino prestala ova pljačka

Prle
Gost
Prle

Svi su krivi samo su lopine u pravu!

Ed. Ed
Gost
Ed. Ed

I sad ce mu morat platit grdnu odstetu zbog ovoga al ne iz svog dzepa no od para naroda iz budzeta a ti strucnjaci ce i dalje zadrzati fotelje, plate i mnoge druge benificije bez ikakvih sankcija ili odgovornosti……

Send this to a friend