Ekonomija Produžetak vjetroparka Krnovo

Vjetroelektrana Gvozd imaće 13 turbina

Snaga buduće vjetroelektrane Gvozd, vrijednosti 58 miliona eura, iznosi 55 megavati i, prema proračunima, imaće 13 turbina, pišu Dnevne novine.

Buduća vjetroelektrana, kako prenosi list Elektroprivreda (EPCG), nalazi se na kompleksnom terenu i biće produžetak vjetroparka Krnovo, koji je već u pogonu.

Ovaj teren ima dobre predispozicije za uspješan rad vjetroelektrane. Prema proračunu kuće Fichtner, konačna konfiguracija obuhvataće 13 vjetroturbina, piše list EPCG.

Akcionari državne energetske kompanije podržali su na posljednoj sjednici odluku o izgradnji vjetroelektrane Gvozd. Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u EPCG Ivan Mrvaljević naveo je da je donošenju investicione odluke prethodila izrada Studije potencijala vjetra i procjene energetske proizvodnje, kao i Studija tržišta i poslovnog modela vjetroelektrane Gvozd. Obje studije radila je njemačka kompanija Fichtner.

“Nakon potpisivanja Ugovora o zajedničkom razvoju projekta pristupiće se rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Za sljedeću godinu planirano je sprovođenje geološko-istražnih radova, izrada tehničke dokumentacije i pregovori o finansiranju sa međunarodnim finansijskim institucijama”, rekao je Mrvaljević.

On je dodao i da će se projekat finansirati u iznosu od 30 odsto iz sredstava EPCG, a 70 odsto iz kreditnog aranžmana. Početak izgradnje vjetroparka Gvozd je na proljeće 2021, dok je puštanje u probni rad predviđeno za jesen 2022. godine

Send this to a friend