Ekonomija

Vlada Albanije za CdM: Radovi ne utiču na vodotok Cijevne u Crnoj Gori

Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica

Ministarstvo za infrastrukturu i energiju Albanije je CdM-u saopštilo da izgradnja mini hidroelektrana na Cijevni u Albaniji ne utiče na vodotok Cijevne u Crnoj Gori, te da zbog toga nisu kontaktirali nadležne crnogorske organe.

“Obavještavamo vas da iz pregleda projekta izvodljivosti, radova i tehničkog rešenja koje nude programeri ovih projekata, nema očekivanog uticaja na smanjenje vodotoka koji prolazi kroz teritoriju Republike Crne Gore”, poručuju oni u izjavi za CdM.

Kako dodaju, ako neki od predloženih projekata utiče na rijeku Cijevnu koja prolazi kroz teritoriju Crne Gore, onda će nadležni organi  Albanije i međunarodne konvencije o prekograničnim vodama zahtijevati saglasnost relevantnih struktura Crne Gore, prije izdavanja dozvole za njihovu izgradnju.

Premna pisanju medija, i tvrdnjama nekih NVO, a na albanskom dijelu rijeke Cijevne grade se male hidroelektrane, o čemu nije obaviještena crnogorska strana.

Kako je objavio Centar za zaštitu i proučavanje prica Crne Gore, nedavno je počelo kroćenje Cijevne u Albaniji gradnjom mini hidroelektrana.

Velika prašina u Crnoj Gori se podigla zbog najave da bi Cijevna “mogla da strada” zbog radova u Albaniji. Kanjon Cijevne je prograšen spomenikom prirode.  Treba istaći da je Cijevna u višim predjelima svoga toka toliko čista da može da se pije.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gost
Gost
gost

Istina je da hidrocentrale nijesu bas najekoloskiji projekti, ali mislim da ce ove minihidrocentrale najvise ekoloski stetiti samo Albaniji – unistice njihov riblji fond. S druge strane, voda se tamo nece zadrzavati vec ce nastavljati ka nama (bez ribe, svakako). To mozemo rijesiti poribljavanjem na nasoj teritoriji (a nijesam siguran da smo to i do sad cinjeli, iako smo svakog… Više »

bodulski borej
Gost
bodulski borej

vjerojatno hoce, u kolikoj mjeri ostaje za vidjeti. nu, ako je suditi po slicnima projektima ovdje u amerikama onda sve ovisi od (kakvoce/kvalitete) projekta do projekta i snazi/kapacitetu rijekâ na kojima se grade ili su se gradile.

maks
Gost
maks

Kad se prica o izgradnji istih kod nas, nemamo kad za pricu. Sad je pomama da vidimo sta se u komsijsko dvoriste radi. Ka nasa posla. Da je prvo nase dvoriste da sredimo pa bi lako za komsiluk.

realan
Gost
realan

Donekle si upravu ne cuvamo nasu prirodu ,a sto se tice tudjeg dvorista tu nisi upravu posto ta rjeka tece kroz dvije drzaveve i bez saglasnosti obadvije drzave ne smije da se radi nista sto bi je u bilo kom smislu ugrozilo od visine vodotoka do kvaliteta vode .

plesemsvukovima
Gost
plesemsvukovima

Pa nece ta voda da nestane iz korita Cijevne. U cemu je onda problem? U ticama?! Odlecne su vi te NVO, bitno je samo kritikovat. Suplja prica, ka po obicaju.

Mrio
Gost
Mrio

E pa onda je ok..

Marv
Gost
Marv

Lol pa naravno da hoce, zbog toga mnogi i zabranjuju to. Ali opusteno crnogorci su to njima mozete sve raditi samo da niste Srbi 😀 Laganica.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

A moj narode. Nije valjda da vjerujete našoj vladi i njihovim izjavama? Pa oni su se ugradili u ovaj posao,samo da bi ćutali i servirali vam ovakve novinske članke.ČUŠ ALBANIJA DA SE IZVINJAVA ŠAKI JADA OD CRNE GORE! Pa oni će tek oči da nam vade kukala nam majka.Naši biznismeni evo decenijama zarađuju od Albanije,a zauzvrat ovi naši ima da… Više »

plesemsvukovima
Gost
plesemsvukovima

Kako to “Vodotok koji prođe kroz turbine ništa živo ne vraća u rijeku”? Mozda si nesto drugo htio rec?!

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Jesam se mozda pogresno izrazio,ali shvatili ste i vi i ko bude htio. Hvala na ispravci.

realan
Gost
realan

Covjek je rekao istinu ,prolazak kroz turbinu ne moze da prezivi riblji fond sad sto ti ne kapiras to je drugo.

Kiro
Gost
Kiro

E bruka da premijer ne zna sta se radi na Cijevni. NVO bolje stiti drzavu nego drzavne sluzbe koje ne znaju sta se radi po Cijevni. A ove Albaneze niko nije pitao utice li to na CG, nego su duzni bili.o tome obavjestiti CG, pa cemo mi vidjeti utice li ili ne

Cijotickii
Gost
Cijotickii

Narod da im sve covjek povjeruje pa i ovako zvanicno…

Toni bler
Gost
Toni bler

Mogli su najavit, ne bi im nista mogli svakao ovi nasi bastaduri. Nego sta je sa naism rijekama i nasim malim hidro elektranama. Potaju li koga za to unistavanje

KLN
Gost
KLN

Ako su tako rekli, sve je OK.

rdugi
Gost
rdugi

Vlada I njeni organi su znali za ovo. Malo se prave ludi sada.

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Naravno da su znali.kako bi drugacije branili stav o izgradnji elektrana po nasim rijekama i unistavanja istih.

Iri
Gost
Iri

Sjetite se sta nam se desilo kad su 2010 god otvorili branu njihovu.Mnogo nas vole komsije i iskreni su kao dps

Trol
Gost
Trol

Ovo su protocne centrale – nema zaustavljanja vode… svoj dio rijeke ce urnisati, ali ce vodu vratit nazad u korito, nece je popit turbine… e sad, koliko ce unistavanje stanista u gornjem toku da utice na stanista zivotinja u donejm cemo da vidimo tek…

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Pa samom izgradnjom i potrebama hidroelektrana komtrolisu protok vode nizvodno od elektrana.naravno da ce uticati pogotovo kad su susni mjeseci.to na prvi pogled djeluje pametno i bezazleno ustvari je smrt za rijeke koje nisu bogate vodom.velike rijeke to mogu da istrpe dok su mali vodeni sistemi neuporedivo osjetljiviji.

Идемооо
Gost
Идемооо

А ти би прије поплавио себе него комшију!?!

Iri
Gost
Iri

Ja sebe,Crnogorac sam i samodestruktivan sam.

Send this to a friend