Ekonomija

Vlada će preispitati politiku subvencija povlašćenim proizvođačima

Vlada

Vlada će preispitati politiku subvencija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora (vjetroelektrana, malih hidroelektrana, solarnih elektrana), saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz tog resora su saopštili da će, ukoliko dođe do preispitivanja politike subvencija, doći i do promjene regulative.

Zakon

Iz Ministarstva su naveli da se Zakonom o energetici uređuje i oblast podsticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora. Plaćanje naknade definisano je članom 24.

“Na osnovu člana 24 zakona donijeta je Uredba o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Ukoliko dođe do preispitivanja politike subvencija, doći će i do promjene zakonske regulative”, poručili su iz Ministarstva.

U Crnoj Gori trenutno povlašćeni status ima 28 malih hidroelektrana, dvije vjetroelektrane i pet solarnih elektrana snage do jednog MW.

Povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja u prošloj godini isplaćeno 19,42 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), koji su ranije dostavljeni Pobjedi. Od maja 2014. godine do kraja prošle godine ukupno im je isplaćeno 52,25 miliona eura.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija podsjetili su da su donošenjem ove uredbe stvoreni uslovi za prikupljanje sredstava za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije.

Uredba

“Uredbom je predviđeno da se krajnji kupci električne energije iz kategorije domaćinstava oslobađaju plaćanja naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije za prvih 300 kWh utrošene električne energije na mjesečnom nivou. Rješavanje opterećenja krajnjih kupaca električne energije za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije se obezbjeđuje iz budžeta kroz prikupljanje sredstava iz drugih izvora”, kazali su iz Ministarstva.

Kako navode, pravo na podsticajne mjere proizvođač ostvaruje na osnovu rješenja Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti i osnovu tog rješenja zaključuje se ugovor o otkupu sa Crnogorskim operatorom tržišta električne energije na osnovu kojeg se i vrši isplata.

“Ugovorom o koncesiji, kojim je omogućena izgradnja mHE, nije definisana ni podsticajna cijena ni obavezan otkup, pa pregovori Ministarstva sa investitorom ne bi mogli dovesti do ukidanja podsticanja, budući da kroz ugovor nijesu ni prepoznati. Pravo na podsticajne mjere je zakonska kategorija”, pojasnili su iz Ministarstva.

Na pitanje da li bi u slučaju ukidanja subvencija država morala da plaća odštetu investitorima, iz Ministarstva odgovaraju da to zavisi od zakona, odnosno od odluke suda, ukoliko dođe do spora između koncesionara i države.

Predsjednik borda EPCG Milutin Đukanović nedavno je saopštio da će predložiti da se preispita politika subvencija i zahtijevati da se u rješavanje tog problema uključe i Vlada i Skupština.

I pojedine NVO traže preispitivanje politike subvencija za električnu energiju. Akcija za socijalnu pravdu uputila je nedavno Vladi zvaničan zahtjev da iniciraju izmjene osnovnog ugovora, kako bi vlasniku VE Možura ukinuli pravo na subvencije koje plaćaju potrošači.

NVO Eko-tim, a uz podršku WWF Adrije, dostavila je Agenciji za zaštitu konkurencije inicijativu radi ocjene da li su subvencije koje plaćaju potrošači za struju proizvedenu iz malih HE državna pomoć i da li je nezakonita.

Raskinuće sve ugovore koje budu mogli

Iz Ministarstva su kazali da će dosljedno sprovoditi politiku Vlade, što podrazumijeva da novih koncesija za mHE neće biti, a da će raskinuti sve ugovore za koje se steknu uslovi.

Naglasili su da dosadašnji concept koncesionih ugovora za mHE nije imao za cilj unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, već stvaranje ekstra profita za povlašćene pojedince, potpuno zanemarujući očuvanje prirode i zdrave životne sredine.

“Vlada je naslijedila zaključene ugovore, pa konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi, kako bi negativne posljedice smanjili na najmanju moguću mjeru”, objasnili su.

Iz Ministarstva ističu da ne žele da zanemare rizik da ih raskidi ugovora bez jasne pravne argumentacije uvedu u velike finansijske izdatke koji bi došli na naplatu svima. Zato se zalažu da se prvo dobro sagledaju i izmjere sve eventualne posljedice prije nego što donesu odluke po tom pitanju.

“Ukoliko se stvore uslovi za raskid bilo kojeg ugovora, na osnovu jasnih dokaza, ova Vlada neće oklijevati da ih iskoristi”, zaključuju u ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PosteniAbdul
Gost
PosteniAbdul

I treba naravno ! Nema ni prava ni pravde kojima se moze opravdati to enormno zgrtanje para od strane privilegovani rodjaka, kumova i drugova !

pero
Gost
pero

Bravo!

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Čim je tu Milutin i ostala inteligencija ne sumnjam u sunovrat.

Stara varos
Gost
Stara varos

Preispitajte I subvencije ove vlade za tour operatore!

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo, ukinite te subvencije i smanjite račune za struju

Pero
Gost
Pero

Neka raskinu sve ugovore. Ugovori su loši po potrošače. Ispada da potrošači, ni krivi ni dužni, dva puta plaćaju struju kroz obnovljive izvore energije, jedan put kroz cijenu struje a drugi put kroz subvencije. Strašno. Kome se isplati neka pravi šta god hoće ali ne sa ledja potrošača.

Send this to a friend