Ekonomija

Vlada podržava penzionere i farmere: I ove godine organizovan otkup jagnjadi

Ilustracija, foto: Pixabay

Vlada Crne Gore će i u ovoj godini podržati organizovan otkup jagnjadi, izlazeći tako u susret penzionerima i farmerima.

To je odlučeno na današnjoj sjednici Vlade, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja PIO.

Kako su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, podrška Vlade aktivnosti koja je i u prethodnom periodu imala pozitivne socio-ekonomske efekte, nastavak je njene brige prema potrebama penzionera, koji su iskazali interesovanje da i ove godine pod povoljnim uslovima obezbijede kvalitetan proizvod, ali i značajna podrška crnogorskim farmerima u dijelu rješavanja sezonskih tržišnih viškova u proizvodnji.

“Otkupna cijena jagnjadi iznosiće 2,3 eura po kilogramu žive mjere, odnosno 4,30 eura po kilogramu gotovog proizvoda za penzionere, koji će imati mogućnost plaćanja u osam mjesečnih rata. U cilju uspostavljanja stimulativnih cijena za farmere i penzionere, Vlada će, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, Fonda PIO i Ministarstva rada i socijalnog staranja obezbijediti sredstva u ukupnom iznosu od oko 354 hiljade eura, u cilju podrške u iznosu od 1,1 euro po kilogramu”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da će u cilju efikasne realizacije otkupa i pravovremenog plaćanja farmera, Investiciono-razvojni fond (IRF) obezbijediti dva miliona eura za finansiranje mesnih industrija.

“Na osnovu podataka koje je Savez penzionera Crne Gore, posredstvom opštinskih udruženja, prikupio-procjena je da će se otkupiti oko 14.000 jagnjadi”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Otkup će se realizovati uz zajedničko učešće Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, IRF-a, Saveza penzionera i predstavnika mesne industrije Mesopromet (Bijelo Polje), Goranović (Nikšić) i Gradina (Rožaje).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

,,evropska CG,,meso na kredit a kad će i brašno

NHM
Gost
NHM

Jesu li na slici penzioneri ili farmeri?

Send this to a friend