Ekonomija

Vlada pred novim problemom zbog brodova: Odlaganje rate ili pad garancija od 55 miliona eura?

Luka Bar

Ni mjesec nije prošao od odluke Vlade da ugasi Montenegro Airlines, a već je na pomolu gotovo identična situacija sa Barskom i Crnogorskom plovidbom. Danas na naplatu stiže rata od 4,65 miliona eura, koju ne mogu da izmire ni Barska ni Crnogorska plovidba. Pomoć ne može da dođe ni od Vlade jer je Agencija za zaštitu konkurencije to naložila i tako će biti do okončanja postupka utvrđivanja usklađenosti ranije države pomoći, pišu Dnevne novine.

Cjelokupna situacija povlači za sobom i mogući pad garancija, koje bi sa kamatama mogle da koštaju građane više od 55 miliona eura.

U Vladi je postojala najava da će tražiti reprogram kredita za kupovinu brodova, koji su uzele Barska i Crnogorska plovidba od kineske Eksim banke, a država izdala garancije, ali za sada je nepoznanica da li je Vlada uspjela da odloži ratu koja stiže na naplatu.

S druge strane, ono što je i te kako poznao je činjenica da je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, u dokumentu koji je uputio Vladi, jasno naznačio da Barska i Crnogorska plovidba ne mogu platiti rate za kredit, te da ih čeka sudbina Montenegro Airliensa.

“Po uputstvu Agencije za zaštitu konkurentnosti, vremena za izradu studije konsolidacije i restrukturiranja ovih kompanija je veoma malo jer je konačni rok za plaćanje 21. januar 2021. godine. Nažalost, prilične su mogućnosti da Crna Gora ostane u periodu od mjesec bez brodova i aviona”, navodi se u dokumentu koji potpisuje Radunović.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe pod nazivima 21. maj i Kotor zaključen je 26. januara 2010. godine.

Ugovorena cijena za oba broda je bila oko 55 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara.

Barska plovidba je 2012. godine potpisala ugovor o nabavci dva broda, a kreditna sredstva od 46,4 miliona dolara su obezbijeđena od Eksim banke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Ima li ista u ovoj drzavi da je predhodna vlast dobro ucinjela??? Sve sami promasaji, kradja i korupcija. Zakopase nas.

Srbo
Gost
Srbo

Prije 10 godina sav ugovoreni dug je bio 58,5 miliona eura(kredit+kamata) a nakon 10godina otplate on je potencijalno 55miliona eura ? Znači ništa nije vraćano u međuvremenu ili je ovdje mešetarenja bilo kako i od države tako i od banke koja je dala pare. Ništa ne vraćati nego na sud u Strazburu , da se vidi ko je krao pa… Više »

Kotor
Gost
Kotor

Ima lizaboga ijedna državna firma da može sebe finansirati?
pa zašta su ti ljudi godinama primali plate i ostale beneficije

Bar
Gost
Bar

Da bi glasali DPS.

Bnjj
Gost
Bnjj

Zbog ovog treba da odgovaraju SDP i SD štetočine

Send this to a friend