Ekonomija

Vlada seli pšenicu iz Luke Bar u Nikšić

Vlada planira da 10.500 tona pšenice koja je smještena u silosima Luke Bar, premjesti u Nikšić, pišu Dnevne novine.

U Vladi tvrde da je stanje pšenice upitno zbog čega su donijeli zaključke kojima je zadužena Uprava za bezbjednost hrane da bez odlaganja izvrši inspekcijski nadzor u silosima Luke Bar i konstatuje stanje u kome se nalazi pšenica, dok su nadležna ministarstva zadužena da preduzmu konkretne aktivnosti u cilju zaključivanja ugovora o prevozu i skladištenju pšenice.

“Nikšićki mlin u njihovim silosima nudi smještaj za 35.000 eura za šest mjeseci. Ovi silosi su renovirani prije dvije godine u skladu sa međunarodnim standardima pa su pored neuporedivo niže cijene skladištenja i uslovi mnogo bolji. Takođe, ovi silosi su i namijenjeni za smještaj pšenice za mljevenje u mlinu koji se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini. Postoji mogućnost smještaja u silosima u Spužu i u Nikšiću, a mlinovi u njihovom okruženju su u Spužu “Šajo” a.d. i u Nikšiću “Nikšićki mlin a.d.”, saopšteno je iz Vlade.

Prema njihovim riječima, troškovi skladištenja na mjesečnom nivou u silosima Luke Bar iznoslili su: 47.250 eura (za mjesece sa 30 dana), a 48.825 eura (za mjesece sa 31 dan).

“Ukupni troškovi skladištenja, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine iznose 340.200 eura. Fakturisano je 291.375 eura, a plaćeno je 244.125 eura”, kažu u Vladi.

Dodaju da je pšenica bila zaražena te da su tri puta vršili fumigaciju (suzbijanje štetočina u skladištima koja podrazumijeva i elevaciju).

“Zbog toga, ukupni troškovi fumigacije, elevacije i skladištenja u 2020. godini iznose 360.200 eura”, ističu u Vladi.

Pravno formalno, pšenica nije još puštena u slobodan promet. Nije izvršeno carinjenje, što će dodatno koštati još sedam odsto od ukupne vrijednosti pšenice u trenutku izmještanja pšenice iz Luke Bar.

“Ovakva roba se carini onda kada je već ugovoreno dalje postupanje sa njom. U međuvremenu, u ovom trenutku se stvaraju veliki troškovi skladištenja, pšenica već stoji devet mjeseci u skladištima koja nijesu ni predviđena za toliko zadržavanje. Prethodno je vidljivo iz činjenice da se treći put dešavaju incidenti sa zaražavanjem pšenice. Hitno je potrebno da se pristupi fazi prevoza pšenice iz Luke Bar kako bi se skladištila u uslovnim silosima i počeo postupak mljevenja” ocjenjuju u Vladi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoran
Gost
zoran

Namjestamo posao Rakcevicu

Trinidad
Gost
Trinidad

Bitno je da ne zavisimo od uvoza. 🙂

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

1 glas- 10 kila psenice niksicani kakvi su pristace😂😂😂

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Aha Kako ne to rade jer oce da daju za glasove psenicu

ja sam
Gost
ja sam

Ih kako je Zarku Rakčeviću guraju u Niksicki mlin
Sad kad kažu da je oštećena o prodaju mu je u pola cijene
Nema namještanja Hehhehe

končar
Gost
končar

Poklonite je srbiji.

čisto onako
Gost
čisto onako

samljeti , ispeći jedan hljeb i dati ga na konzumiranje Sekulićki i njenoj porodici , pa da pratimo zdravstveno stanje istih i onda odlučiti šta dalje…

Realno
Gost
Realno

Koliko znam, robne rezerve se puštaju u promet i obnavljaju kad se popravi stanje na tržištu. Stanje se odavno popravilo. Zašto nije prodavana ta pšenica i kupovana druga?

Bot32
Gost
Bot32

Jel to ona pšenica što su je nestručno tretirali insekticidima i sada bi da potruju Crnu Goru.

DAKA S57
Gost
DAKA S57

Zasto tuzioc cuti? Psenica kupljena po 230 e po toni sa 11.5 % proteina . Psenica boljeg kvaliteta 13% proteina se tada mogla u Novom Sadu na berzi kupiti za 178 dolara po toni a danas je 150 $ . Skladistenje transport u NK i fumigacija ce preci 250 E po toni. Za ovo treba da se odmah oglasi tuzilastvo… Više »

Zato
Gost
Zato

daka: Tada se u Srbiji nije mogla kupiti pšenica. Ni bilo koja druga hrana.

Mili
Gost
Mili

sad kad se pojavilo istrazivacko i pravo novinarstvo znamo i đe se istovara pšenica a prije ni kad se potpisuju milionski ugovori

Fox
Gost
Fox

I onda je dati u promet da narod konzumira ….eto kako nas truju, što mi jedemo sve iz prodavnica kukala nam majka?!

Send this to a friend