Ekonomija

Vlada: Suzbijanje sive ekonomije jedan od prioriteta

Vlada Crne Gore

Na sjednici Vlade danas je zaključeno  da je suzbijanje sive ekonomije, shodno Programu rada Vlade za 2019. godinu, jedna od prioritenih oblasti te da je u u fokusu uspostavljanje efikasnog nadzora nad tokovima u sivoj zoni, naročito u oblastima u kojima je najizraženije neformalno djelovanje u privrednom poslovanju – turizmu, građevinarstvu i na tržištu rada.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskim  savjetnicima, kojim se stvara pravni okvir za slobodno pružanje usluga poreskog savjetnika u Crnoj Gori, kako od strane crnogorskih državljana tako i od strane državljana država članica Evropskog ekonomskog prostora.

Radi propisivanja tehničkih pravila i standada koji se primjenjuju u Evropskoj uniji za priključenje postrojenja potrošača na prenosni sistem električne energije u cilju osiguranja ravnopravnih tržišnih uslova, Vlada je donijela Uredbu o uslovima za priključenje na mrežu sistema za prenos jednosmjerne struje visokog napona i jednosmjerno priključenih modula elektroenergetskog parka i Uredbu o uslovima za priključenje postrojenja potrošača na prenosni sistem električne energije.

Sajber bezbjednost

Donijeta je Odluka o dopuni Odluke o imenovanju Državne komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, kojom je dopunjen personalni sastav Komisije.

Donijet je Akcioni plan za implementaciju Strategije sajber bezbjednosti Crne Gore 2018-2021. za 2019. godinu i usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 20018. godinu. Definisani ciljevi  predstavljaju kombinaciju bezbjednosnih interesa i odgovora na izazove, rizike i prijetnje, čija implementacija kroz mjere i aktivnosti u Akcionom planu predstavlja prioritet u periodu na koji se odnosi ovaj dokument, kako bi Strategija bila dosljedno implementirana. Akcionim planom za 2018. godinu bilo je predviđeno 15 aktivnosti, od kojih je realizovano 11, u toku je realizacija 3, dok 1 aktivnost nije realizovana.

Vlada je donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja informacionog društva do 2020. godine za 2019. godinu s Izvještajem o realizaciji Akcionog plana za 2018. godinu. Ovim dokumentom definisane su mjere i aktivnosti za unapređenje normativno-pravnog okvira, administrativnih i materijalno-tehničkih kapaciteta relevantnih organa, praćenje trendova i novih programa obuke i usavršavanja u ovoj oblasti, intenzivnije saradnje svih nadležnih institucija u zemlji, regionu i na međunarodnom nivou, kao i podizanju svijesti o upotrebi informaciono komunikacionih tehnologija.

Inkluzija Roma i Egipćana

Na sjednici je donijet i Akcioni plan za sprovođenje Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u CG 2016-2020 za 2019. godinu sa Izvještajem o realizaciji Akcionog plana u 2018. godini. U raspravi je istaknuto da su  utvrđene aktivnosti fokusirane na ključni cilj Strategije – postizanje pune socijalne inkluzije Roma i Egipćana poboljšanjem njihovog socio-ekonomskog položaja u Crnoj Gori.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Strategije za borbu protiv trgovine ljudima i Akcionog plana za period 01. jul – 31. decembar 2018. godine. Prilikom predstavljanja Izvještaja konstatovano je da jerealizovano je 17 aktivnosti, dok se  u kontinuitetu, ili po potrebi realizovalo 39 aktivnosti, dok je 1 aktivnost nerealizovana.  Naglašeno je i da je spovođenjem mjera i aktivnosti obezbijeđena bolja informisanost cjelokupne javnosti, posebno ciljnih kategorija stanovništva o mehanizmima borbe protiv trgovine ljudima i ojačana njihova otpornost u odnosu na potencijalne izazove, ojačani  stručni kapaciteti  predstavnika  institucija koje mogu doći u kontakt sa žrtvama trgovine ljudima i povećan broj podnijetih krivičnih prijava za krivično djelo Trgovina ljudima. Osim toga unaprijeđena je regionalna saradnja i sprovedene aktivnosti na planu borbe protiv trgovine ljudima od strane svih koji su u skladu sa svojim mandatom uključeni na lokalnom i  nacionalnom nivou.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Savjeta za reformu javne uprave za 2018. godinu sa Aneksom realizacije zaključaka.  Imajući u vidu da reforma javne uprave predstavlja jedan od 3 stuba proširenja Evropske unije, Vlada je konstatovala da je rad Savjeta u protekloj godini bio fokusiran na obezbjeđivanje transparentnosti reforme, te kvalitetnog monitoringa i koordinacije nad sprovođenjem aktivnosti, kako bi se proces kvalitetno usmjeravao ka ostvarenju zacrtanih ciljeva. U izvještajnom periodu reforma javne uprave nastavila je da se sprovodi planiranim intenzitetom, uz angažovanje svih nadležnih institucija, kako u pogledu sprovođenja aktivnosti, tako i na polju monitoringa i koordinacije samog procesa.

Usvojena je Analiza normativnog okvira u oblasti slobodnog pristupa informacijama. Zakonom o slobodnom pristupu informacijama su na cjelovit način uređena pitanja od značaja za način i postupak ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama. Međutim, u ostvarivanju i zaštiti prava na pristup informacijama uočeni su određeni izazovi koji negativno utiču na efikasnost rada organa, na ostvarivanje prava, a samim tim i na transparentnost rada organa. Ocijenjeno je da je proaktivno objavljivanje informacija, kao obaveza organa vlasti, oblast koja se može dodatno unapređivati, kako bi se afirmisao princip transparentnosti rada organa vlasti i princip prava javnosti da bude upoznata sa postupanjem organa. Duh Zakona jeste da obaveže organe da građanima omoguće pristup informacijama čime se jača povjerenje građana u funkcije sistema i pravnu državu.

Istovremeno, jednako je važno i da građani primjenjuju zakonske odredbe u skladu s njihovom svrhom i da se država zaštiti od zloupotreba. U tom smislu, ukazano je na potrebu da se i u Crnoj Gori, kao i mnogim drugim državama, zakonski uredi institut zloupotrebe prava na pristup informacijama.

Usvojen Nacrt PUP-a Opštine Kotor

Utvrđen je Nacrt Prostorno- urbanističkog plana Opštine Kotor s Programom održavanja Javne rasprave, u trajanju od 30 radnih dana. PUP Kotor predstavlja osnov za utvrđivanje politike razvoja, uređenja i korišćenja prostora i definisanje strategija, planova i programa razvoja opštine, uključujući i politike za njihovu realizaciju. Prostorna osnova budućeg razvoja, bazirana je na principima održivog razvoja, savremenim načelima i standardima organizacije i korišćenja prostora, kao i integralnom posmatranju i planiranju razvoja, zaštite životne sredine, zaštite prirodne i kulturno-istorijske baštine i izgradnje u prostoru.

Za Prostorno-urbanistički plan radiće se Strateška procjena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu. PUP se donosi za period do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore.
Vlada je donijela Odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj,u cilju stvaranja uslova za realizaciju projekta za eksploataciju solarne energije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Reformisite ispekcije to je sve leglo korupcije,bolje se isplati radit na crno u ovoj zemlji jednostavno drzava te na to tjera

Selo
Gost
Selo

bolje se isplati pa svi rade na crno najacu privrednu granu turizam vode ulicni dileri vec duzi period i samim tim bolje oni da idu na sajmove u mom komšilku sam ja jedina budala koja ima dozvolu za izdavanje i svake godine mi dolazi i sa njim mlatim slamu kao pisemo dva sata neki zapisnik onaj dokoni kreten od turistčkog… Više »

Send this to a friend