Ekonomija

Vlasnici kuća na Adi Bojani uložili Prigovor zbog tendera Morskog dobra

Ilustracija

Protiv raspisanog tendera za zakup lokacija na rijeci Bojani, članovi Udruženja kuća na Adi Bojani, su nakon javnog protesta i više obraćanja i neuspjelih pokušaja pregovaranja sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i JP Morskim dobrom, bili primorani da angažuju advokata i da ulože Prigovor na tendersku dokumentaciju koja obiluje nedostacima što je čini nezakonitom i neustavnom, saopštili su iz NVO “Udruženje kuća Ada Bojana”.

Prigovor je, prema njihovim riječima, posljednji pokušaj Udruženja da nadležnim institucijama ukaže na, kako navode, “propuste koje bi morali da otklone, te da Javni poziv ponište ili odlože dok se ne steknu uslovi za njegovo raspisivanje”.

“A to znači da najprije izvrše geometarsko snimanje svih objekata na Adi Bojani i u skladu sa realnim stanjem na terenu, sačine novi Program i Plan privremenih objekata. A zatim, na osnovu tačno utvrđenog stanja, odrede realne cijene za zakup lokacija. Realna cijena podrazumijeva realno povećanje dosadašnje cijene za 10-15 odsto što je u skladu sa vazećom inflacijom. A ne nikako povećanje za 150 odsto ionako visokih naknada koje vlasnici kućica plaćaju posljednjih šest godina”, pojasnili su iz te NVO.

Dakle, kako navode, podaci iz javnog poziva su prije svega “netačni, a onda i zastareli”.

“Jer je u prethodnih pet godina izgrađeno mnogo novih objekata i dograđeno starih. Sve te promjene nijesu obuhvaćene Javnim pozivom, tako da je njegovo raspisivanje u ovom momentu preuranjeno i besmisleno, kako zbog onih koji su za sve ove godine bili uredni zakupci Morskog dobra, tako i zbog onih koji čekaju da budu legalizovani i uvedeni u evidencije sa plaćanje zakupa”, dodaju iz NVO.

U NVO ” Udruženje kuća Ada Bojana” očekuju da će JP Morsko dobro shvatiti značaj Prigovora i da će, kako kažu,  “odlučiti kako je to jedino pravilno”.

“Da ponište ili odlože tender, jer će u protivnom sa Udruženjem ući u sudski proces, čijim pokretanjem bi se u svakom slučaju obustavio tender do pravosnažnog okončanja upravnog spora, koji može da potraje godinama, a to se ne bi isplatilo Morskom dobru, imajući u vidu da za vrijeme trajanja spora korisnici nemaju obavezu da plaćaju godišnji zakup”, zaključuju iz NVO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tgd
Gost
Tgd

Zalite se tome sto ste kupili placeve od njih, ili ste ih oteli od drzave.

Rumija
Gost
Rumija

Da nema kucica ne bi bilo Ade i velikog prihoda morskog dobra!

NIKOLA
Gost
NIKOLA

NELEGALNO PODIGNUTO I NA DRZAVNOJ ZEMLJI i jos traze neku svoju pravdu a pravda je samo jedna po zakonu VISOKE NOVCANE KAZNE I UKLANJANJE SVIH OBJEKATA O TROSKU VLASNIKA.To sto izdavate i zaradujete ogromne sume novca nelegalno,zagadujete otpadom i kanalizacijom okolinu,stvarate buku……..to je za vas legalno i za ovu kvazi vlast jer premijer dok se voza gliserom vi mu aplaudirate… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Bager, krivične prijave za nelegalnu gradnju i otimanje državne zemlje, a onda se žalite. Otmete tuđe i vi bi da postavljate uslove. Ruši.

Send this to a friend