Ekonomija član predsjedništva SDP Mirko Stanić

Vlast da primijeni hrvatski model i poveća minimalnu zaradu

Mirko Stanić

Socijaldemokratska partija više godina vodi borbu za povećanje minimalne zarade na 250 eura, kako bi više od 77.000 naših sugrađana poboljšalo svoj životni standard bar za desetak procenata u odnosu na sadašnje stanje, saopštio je danas član predsjedništva SDP Mirko Stanić, navodeći da, ukoliko vlast ne želi da posluša svoje građane, sindikate, poslodavce ili SDP, onda neka primijeni hrvatski model, kojim se pokušavaju zadržati radnici u svojoj zemlji i omogućiti onima sa najmanjim primanjima pristojan i dostojanstven život.

Stanić je istakao da su za ideju o povećanju minimalne zarade dobili značajnu podršku građana, koji su kroz peticiju dali skoro 12.000 potpisa kako bi ta ideja bila realizovana, dok su ideju načelno podržali i poslodavci uz uslov da se smanje opterećenja na zarade koja su među najvećim u Evropi.

“Vlada Hrvatske je juče, drugi put u godinu dana, povećala minimalnu zaradu za 30-tak eura i ona sad iznosi 436 eura. Time su naši susjedi došli do nivoa minimalne plate koja je dva puta veća nego u Crnoj Gori, što zbog blizine i nedostatka jezičke barijere iduće godine može proizvesti negativne posljedice po ekonomiju naše zemlje, pogotovo u oblastima turizma, građevine i maloprodaje, u kojima radi najveći dio crnogorskih radnika”, smatra član predsjedništva SDP.

Hrvatska je, dodaje, uz to, u okviru četvte poreske reforme, uvela umanjenje stope poreza i doprinosa za 50 odsto za sve radnike mlađe od 26 godina, što je jasan potez kojim se želi spriječiti talas iseljavanja iz te zemlje, a u mandatu Vlade Hrvatske, koji je započeo kad i crnogorskoj, minimalna plata je povećana za 100 eura.

“Zbog toga još jednom pozivamo predstavnike Vlade da prihvate naš predlog za povećanje minimalne zarade, kao i predlog o poreskom rasterećenju kojim bi se povećale zarade i standard za svih 150.000 radnika u privatnom sektoru, jer su to regionalni i evropski modeli kojima se štiti domaća radna snaga i privreda uopšte”, poručio je Stanić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Minimalac u Cg mora biti 350e neto za 180h sve ispod toga je mizerija, neka vlada smanji poreze ali neka dovede privatnike da plaćaju 350e platu i to je u Eu mizerna plata u Poljskoj je 500e i oni povećavaju u Češ, Slo, Mađ je blizu 500e minimalac od 1marta Nemačka otvara vrata pa ko će ođe raditi i puniti… Više »

Djole
Gost
Djole

A sto ste radili dok ste bili sa Dps sto niste tada trazili nesto .Sram vas bilo

Goran Abr
Gost
Goran Abr

Tako je, ovo je jedan od bitnijih zahjeva za one koji primaju manje plate. Njih priča o ovim velikim temama ne interesuje.

Bnjj
Gost
Bnjj

250e je mizerija šta možeš sa time kupiti u Cg mora biti 350e

Marko
Gost
Marko

Nece da opterecuju nase uspjesne privatnike,sledece godine su izbori pa ce im trebat da ucjenjuju obespravljene radnike!

Send this to a friend