Ekonomija

Vlast i opozicija neusaglašene o nižim akcizama na gorivo

Ilustracija

Poslanici jednog dijela opozicije tvrde da treba smanjiti akcize na gorivo do 15 odsto, dok drugi dio ukazuje da li je opravdano donositi takvu odluku u trenutku kada ekonomija trpi zbog posljedica korona krize.

U vlasti navode da treba učiniti sve da proizvodi u Crnoj Gori budu jeftiniji, ali i preispitati odluku o nižim akcizama na naftne derivate jer bi negativno uticala na punjenje budžeta.

Portparol SDP-a Mirko Stanić za Vikend novine govori da se ta partija dugi niz godina bori za niže akcize na gorivo, koje trenutno iznose 54 centa po litru eurosupera, odnosno 44 centa po litru eurodizela, uključujući i PDV od 21 odsto, što sve ide u državni budžet.

Prema Stanićevim riječima, Crna Gora već sada značajno prevazilazi minimalne iznose akciza u poređenju sa EU. Naime, evropski državljani za akcizu na gorivo izdvajaju 33 ili 34 centa.

“Posljednje četiri sedmice imali smo situaciju da cijene goriva konstatno rastu tri do četiri centa. Ovim tempom ćemo stići do rekordnog iznosa, ukoliko se ne odlučimo da prihvatimo predlog zakona SDP-a. Time bismo već sada građanima i pogođenoj ekonomiji Crne Gore pomogli da imaju niže troškove goriva koji su dio sve robe i usluga”, objasnio je Stanić.

On je dodao da su cijene goriva u poređenju sa novembrom porasle između 15 i 20 odsto.

“Kako slijedi oporavak tržišta nafte, zbog početka vakcinacije, cijene na benzinskim pumpama će znatno rasti”, istakao je Stanić.

U SDP-u, kako navodi, predlažu linearno smanjenje akciza na gorivo u iznosu od 15 odsto.

“U kombinaciji sa smanjenjem PDV-a to bi iznosilo dovoljno da se javi osjetno snižavanje cijena”, rekao je Stanić, dodajući da se u SDP-u nadaju da će se predlog zakona o nižim akcizama što prije naći na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Poslanik SDP-a Raško Konjević nedavno je poručio da je sadašnja vlast, dok je bila opozicija, podržala inicijativu o izmjeni naknada za gorivo.

“Da vidimo hoće li sada kada su vlast”, poručio je Konjević.

Stanić govori i da će glasanje o tom predlogu zakona biti “lakmus papir” za ponašanje poslasnika u zavisnosti od toga da li su vlast ili opozicija.

“Ukoliko je neko ranije glasao za ovaj predlog kao tadašnja opozicija, zajedno sa SDP-om, ne vidimo razlog zašto se ne bi glasalo sada”, istakao je Stanić.

Poslanik SNP-a Vladimir Joković u razgovoru za Vikend novine pita zašto SDP nije snizio akcize na gorivo dok je bio dio vlasti. On je rekao da će inicijativa biti analizirana na skupštinskom Odboru za ekonomiju, čiji je Joković predsjednik.

“Treba učiniti sve da proizvodi u Crnoj Gori budu jeftiniji, ali moramo voditi računa o punjenju budžeta. To ćemo analizirati i konačnu odluku donijeti ispred skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet”, rekao je Joković.

Kako je dodao, fokus Vlade treba da bude na razvoju malih i srednjih preduzeća, na smanjenju procenta učešća turizma u BDP-u i na jačanju regionalnog razvoja, poljoprivrede i drvoprerade.

“Država ne treba da forsira velika preduzeća, nego male, porodične firme, koje bi u dogledno vrijeme oporavile ekonomiju Crne Gore. Treba pokazati stranim investitorima i krupnom kapitalu da je Crna Gora destinacija za ulaganje”, rekao je Joković.

U DPS-u za Vikend novine govore da je inicijativa o nižim akcizama na gorivo dobrodošla, jer su građani i privreda u teškoj situaciji zbog posljedica korona krize.

“Svaka inicijativa koja bi pojeftinila život građanima, a učinila podnošljivijim privredi koja je izmorena kovid virusom je dobrodošla. Drugo je pitanje da li ima prostora u ovom trenutku za takvu inicijativu, odnosno da li smanjenje akciza može narušiti punjenje budžeta”, rekao je poslanik DPS-a Predrag Sekulić.

Ipak, kako dodaje, najveći problem u ovom trenutku je što Crna Gora nema budžet.

“Ne znamo šta se dešava u crnogorskoj ekonomiji. I nemamo podatke u kojoj mjeri bi smanjivanje akciza na gorivo moglo uticati na punjenje budžeta. Vlada se i dalje finansira sa jednom dvanaestinom od prošlogodišnjeg budžeta. Čini mi se da je takva projekcija nerealna i ne daje pravu sliku”, kazao je Sekulić i dodao da je aktuelna Vlada najnetransparentnija vlast u Evropi, jer ne saopštava podatke koji se tiču planiranja budžeta.

U SDP-u poručuju i da će ponovo tražiti niži PDV i na račune za struju. On je istakao da Crnogorci plaćaju jedan od najskupljih kilovata u regiji.

Poslanik Vladimir Joković poručuje da na takav zahtjev apsolutno ne treba pristati.

“Ne vidim zašto bi PDV na struju bio manji nego za ostale proizvode. Vlada treba najugroženijim porodicama da nađe model za subvenciju za električnu energiju i u tom dijelu bi trebalo povećavati socijalni status najugroženijih”, smatra Joković.

Poslanik Predrag Sekulić je ukazao da Vlada treba da izađe sa kompletnim setom mjera, s obzirom da se Crna Gora tri mjeseca bori sa žestokom pandemijom.

“Pojedine privredne djelatnosti su potpuno ugašene. Slijedi nam teška godina i teška ekonomska situacija, kako privredi, tako i svim građanima, a Vlada ne izlazi ni sa jednom konkretnom mjerom”, zaključio je Sekulić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Virusmne
Gost
Virusmne

Treba vratiti 759M eura!

Pablo
Gost
Pablo

Ovo je ona bivsa opozicija koja je uvijek prozivala DPS i Vladu kada poveca cijene goriva,sta se sad desava gradjani? Bice gorivo po 1.50€ ,biciklom cete vi na posao samo lagano 👍🏼😂

Raki
Gost
Raki

Najskuplje gorivo u evropi je kod nas…provjerite..bruka i sramota…hitno smanjiti akcize sve preko 1€ je preskupo za ovu sirotinju

Send this to a friend